zondag 9 september 2018

Daniël wint Sportrecreade

Gisteren kwamen 13 jeugdschakers op de schaakactiviteit van de Sportrecreade af. Dat was één meer dan vorig jaar! Dit jaar hebben we de 13 schakers verdeeld over 3 groepen.
Niek zet zijn toren
In de sterkste groep de ervaren jeugdschakers. Hier ging de strijd tussen Rowin, Daniël, Lisanne en Giovanni. Daniël had vorig jaar het toernooi gewonnen, maar dit jaar bleek Rowin, de winnaar van twee jaar geleden, een erg sterke tegenstander. Er werd een dubbelrondige vierkamp gespeeld. In de eerste turnus versloeg Daniël Rowin en stond met 3 uit 3 bovenaan.
Rowin tegen Lisanne
In de tweede turnus versloeg Rowin juist Daniël, zodat een gelijk spel dreigde. In de laatste ronde gebeurden echter bijzondere dingen. Lisanne wist Daniël te verslaan en Giovanni verraste Rowin. Daardoor hadden zowel Rowin als Daniël 4 punten en Giovanni en Lisanne 2. Snelschaakpartijen moesten uitkomst brengen. Giovanni leek hierin Lisanne te verslaan. Een onreglementaire zet zorgde voor de beslissing in het voordeel van Lisanne (3de). Tussen Daniël en Rowin raakte Rowin zijn dame kwijt. Dit was te veel en Daniël zetten bekwaam mat. Hiermee prolongeert Daniël de titel op de Sportrecreade.
Lisanne, winnaar Daniël, Rowin en Giovanni
In de tweede groep vijf schakers. Alle vijf kunnen ze al schaken. Vier van de vijf zijn dan ook lid van de jeugdschaakclub. Dan is het knap dat de enige die geen lid is 3de wordt. Reint-Jan doet al meerdere jaren mee en is een echt natuurtalent. Hij won van Samuel en Niek, waardoor hij derde werd. Samuel is was afgelopen vrijdag op de club.
Reint-Jan verraste de clubleden
Zijn partij met Niek was één van de spannendste van het toernooi. Iedereen keek mee of het lukte om een matzet te vinden. Uiteindelijk lukte het niet binnen de tijd en werd de unieke uitslag 1 - 0,5 genoteerd. Samuel 1 punt omdat hij zo'n grote voorsprong had en Niek een half punt omdat hij niet mat gezet was. De strijd om de eerste en tweede prijs ging tussen Ewout en Isidora. Ze wonnen al hin partijen tegen de anderen en speelden onderling remise. Dat betekende ook een snelschaakpartij als beslissing. Isidora wist deze te winnen en nam de medaille mee naar Groningen. Ewout werd verdiend 2de.
Isidora in het midden
Tenslotte hadden we een groep met vier hartveroverende beginnende schakers. Zij krijgen een stukje les en spelen daarna een aantal spelletjes. In het eerste spelletje werd uitgelegd hoe de loper en de toren op het schaakbord gaan. In het tweede spel leren ze de paardensprong.
Dirkjan en Roelof leggen één van de spelen uit
Doel van het spel is om zo snel mogelijk 8 snoepjes op het bord met een paard op te eten. Daarna volgt uitleg over de loop van de pion. Het kleinste stuk kent de moeilijkste loop: een pion gaat recht en slaat schuin. In dit spel bleken Sarah en Niels duidelijk de sterkste. Na zoveel inspanning en concentratie volgt een enigizer: wie kan de hoogste toren maken van zijn 16 schaakstukken? Twee wisten een toren van 7 (!) stukken te maken. En nadat alle schaakstukken weer van de grond zijn opgezocht volgt dan de uitleg van de laatste twee stukken: de dame en de koning. In deze groep bleek Niels van de Huifkar de sterkste. Sarah van de Fontein had maar één punt minder en werd tweede. Tom van de Poort werd derde en de jongen die het meest de harten van de begeleiders veroverde, Vincent, werd vierde.
de jeugd die een schaakclinic heeft gekregen
Het was een leuke start van het nieuwe seizoen. We willen de Sportrecreade bedanken voor de faciliteiten om het toernooi te organiseren. Het was alweer de 12de keer dat dit mogelijk was. Verder willen we Johan en Lieneke bedanken voor het mooie onderkomen in het Dorpshuis.

Geen opmerkingen: