zondag 2 september 2018

Start seizoen: de JCC

Gisteren is in Rosmalen het nieuwe schaakseizoen geopend met de JCC. Voor SC Ten Boer speelt hier het C-team met Rowin, Yrsa, Joël en Daniël in mee. Deze vier toppers zijn dus al begonnen met het seizoen voordat de clubmiddag van start is gegaan. Naast onze toppers is er ook nog een AB-team van het Talenten Team Jeugd Schaak Noord aanwezig in het verre Rosmalen. Hier spelen onze oud-leden en oud-kampioenen Daan en Gerbrich in mee. Beiden konden vanwege (studie)verplichtingen niet aanwezig zijn, maar Roelof probeerde wel een soort teamleidersrol in te vullen.
 
SC Ten Boer C1
Het team van Ten Boer is het team met de op één na laagste rating in deze klasse. Vooral op de topborden van de andere teams spelen sterke tegenstanders. Rowin en Yrsa hebben dus een leuke uitdaging, terwijl Joël en Daniël voor de bordpunten moeten scoren. De afgelopen weken hebben we maar liefst vier keer anderhalf uur getraind om meer te gaan begrijpen van het schaken met langere speeltijd en meer kennis te krijgen over de verschillende fasen van een schaakpartij.

Rosmalen betekent vroeg opstaan. Om 7 uur begon de reis al naar Brabant. Het blijft een stevige inspanning voor de noordelijke clubs. Je vertrekt om 7 uur en mag blij zijn als je voor 10 uur 's avonds thuis bent. Drie jaar geleden hadden we met de Nosbus de mogelijkheid om onderweg nog het nodige te doen. Nu hadden we met de auto van de familie Sauchelli zeker een ruim vervoersmiddel. Toch blijft 6 uur autorijden gewoon veel. Onderweg was het gezellig. Er was goed voor ons gezorgd door Roelien en Dino. En Rowin hield meerdere betogen over de cartoonwedstrijd, vlees eten en de prestaties van auto's. Onderweg kwamen we veel oude vrachtauto's tegen die blijkbaar ook een georganiseerd event hadden.
en na afloop patat eten in het zonnetje
Iets voor 10-en waren we in Rosmalen. In de eerste ronde mochten we het opnemen tegen het sterke Botwinnik. Rowin maakt in de opening een foutje en komt daardoor positioneel moeilijker te staan. Hij verdedigt taai: de ervaring van het ONJK doet zich gelden. Eigenlijk komt hij gewoon gelijk te staan. Ondertussen heeft Daniël in de opening zijn loper laten insluiten. Daniël speelt hierna goed, maar het stuk ziet hij niet meer terug. Het wordt nog even spannend als Daniël mat dreigt maar het verlies is niet meer af te wenden (0-1). Yrsa speelt tegen Ciro Catalan. Het is bijzonder dat de tegenstander de Catalaanse opening speelt! Yrsa beantwoordt deze opening goed en heeft na een offer van een kleine kwaliteit waarschijnlijk een gelijke stelling:
Yrsa (zwart) aan zet
Na afloop gaf Yrsa aan dat ze eigenlijk e6-e5 wilde spelen. Een goed plan waarna wit zetten als Lf1 moet vinden om verder te komen. In plaats hiervan speelde Yrsa tot haar eigen schrik opeens Txc5 en kon opgeven (0-2).
Ook Joël stond lange tijd minimaal gelijk. Maar opeens zette hij net te snel en verloor daardoor:
Joël (wit) aan zet
In deze stelling is 1. c3 Pf3+ 2. Kg2 ok, want het paard van wit op e4 is bijna onaantastbaar. Helaas speelde Joël per ongeluk eerst 1. Kg2 om na 1... Pxc2 2. Tb2? Pe3+ op te moeten geven (0-3).
Bleef Rowin over. Hij hield het nog het langst vol, maar gaf opeens een kwaliteit weg en kon opgeven.
De tegenstanders waren gewoon te sterk: 0-4.
 
In de tweede ronde werd het een stuk spannender tegen de Ivoren Toren. Daniël en Joël kwamen namelijk direct uit de opening heel erg goed te staan. Daniël stond een stuk voor en Joël kon een pion winnen. Het liep toch iets anders. Joël gaf een stuk weg en Daniël ging mee in het tempo van zijn tegenstander en verloor tot zijn eigen schrik.
Gelukkig kantelde de partij van Joël alsnog. Hij ging veel rustiger spelen en opeens gaf zijn tegenstander een volle toren weg.
Joël staat weer gewonnen
En nu het zo rustig ging maakte Joël het ook nog eens mooi uit met allerlei offers. Het eerste punt was binnen (1-1).
het eerste bordpunt is binnen
Rowin had een stuk weggegeven, maar verdedigde zich heel erg goed. Hij wist van het stuk minder een kleine kwaliteit te maken. De lopers waren echter te sterk voor de toren. Bijzonderste moment was het volgende:
Rowin (zwart) aan zet
Wit dreigt Lf8# mat. Hier kan zwart nog proberen om wit te verleiden door 1... Kg7 zwart grijpt naar zijn hoofd en zegt 'Wat dom' en wit speelt 2. Ld4+ Zwart speelt hoofdschuddend 2... Kh6 om na 3. Lxb2 'pat' te roepen. Het gebeurde niet en Rowin verloor na Lf8# (1-2).
Yrsa hield het nog lang vol. Ik vermoed dat Yrsa ook wat kansjes op beter spel gemist heeft. Haar tegenstander speelde echter gewoon heel geconcentreerd en Yrsa verloor kansloos. Het had wellicht 2-2 kunnen worden, maar de eindstand was 1-3 voor de Ivoren Toren.
 
Talententeam Jeugd Schaak Noord
Er zijn twee talententeams dit jaar. Team 2 speelt in de promotieklasse en begint pas later deze maand. Team 1 mocht al wel aantreden. Omdat Daan, Femke en Gerbrich er niet waren, speelden Jan, Sven en Marrit. In de eerste ronde mocht het team meteen tegen de grote favoriet Stichting Topschaak Brabant. Er werd met 0,5-3,5 verloren, terwijl een gelijkspel beter de verhoudingen weergaf. Jan speelde een gelijk opgaande partij. Na de opening leek remise het juiste resultaat. Sven had het wel moeilijk. Zijn in de opening geofferde pion zag hij niet meer terug en de compensatie werd steeds moeilijker aan te tonen. Marrit speelde superieur en stond gewonnen. Maar het spannendste was de partij van Jonas tegen Jasper Beukema.
Jonas (wit) aan zet

In deze stelling besloot Jonas tot het zeer interessante 1.Da6 c5 2.Dxa7 Txb7 3.Dxb7 cxb4 4.a4 h3 5.g3 Dc6 6.Dxb4 Kd8 met onduidelijke stelling.
Het is een heel creatieve vondst van Jonas: vol op de complicaties gespeeld. Volgens mij stond Jonas ergens onderweg heel sterk tot gewonnen. Uiteindelijk nekte de voortdurende tijdnood hem en verloor hij het eindspel. Ook bij Jan ging het mis toen hij zijn toren op d3 loet insluiten. Even was er nog hoop, maar het dameeindspel was verloren. Sven werd vrij regelmatig verslagen en Marrit moest in remise berusten.
In de tweede ronde moest tegen het tweede team van Chesscool gespeeld. Het werd een ongemeen spannende match. Om een idee te geven: om 6 uur waren er in de A- en C-klasse nog 6 partijen aan de gang, waarvan 4 van deze match was.
een lege zaal met nog 6 partijen
Uiteindelijk opende Marrit de score. Tegenstander Stella bracht een verkeerd stukoffer op g2 en Marrit sloeg het langzaam maar zeker af. In de eindstelling kon Stella geen zet meer doen, want het was altijd mat op de volgende zet(1-0).
de strijd om 4 voor 6
Sven had het positioneel moeilijk. Uiteindelijk wist hij in een toren eindspel aan de druk te ontkomen, maar toen er gezocht moest worden naar winst, ging het toch nog mis. Een veel voorkomende situatie: na 3,5 uur verdedigen moet je opeens met een heel andere instelling gaan spelen en dan gaat het mis (1-1).
Jonas had een stuk verloren, maar wist complicaties te scheppen. Ook hier weer een bizar ingewikkelde stelling:
Jonas (zwart) aan zet
1... Tg8
Tijdens de terugreis zei Jonas dat hij eigenlijk 1... Dh4 wilde spelen, maar het in zijn tijdnood allemaal niet kon uitrekenen.
Na 2. gxh3 Dxh3+ 3. Lh2 Df3+ 4. Kg1 en nu miste ik 4... Tg8+ dat direct wint.
De andere zet die we onderzochten was 2. Txd2 Lxd7+ (2... Lc8+ 3. Lh2 De1+ 4. Lg1 Dxd2 is beter dan Lxd7+ volgens de computer) 3. Lh2 Lxc6 en nu had Jonas gezien dat 4. De2! kan.
Voor de stand in de match had ik liever gehad dat Jonas nu remise door eeuwig schaak had genomen met 1... Lxg2+ en eeuwig schaak. Ik weet alleen niet of Jonas doro had dat Jan ondertussen gewonnen stond en Marrit al bijna gewonnen had.
2. Lxg8 Dxd1 3. Dd3 Lxg2+ 4. Kxg2
Hier hadden we na afloop ook een discussie over. Ik verwachtte namelijk dat 4... Kxg8 winnend zou zijn. De koning staat op g2 onveilig en daardoor lijkt 5... D~+  gevolgd door 6... d1D onvermijdelijk. Er is alleen toch een verdediging: 5. Dc4+! Kg7 6. exd6 en er is geen dameschaak dat winst oplevert. Zwart moet wel kiezen voor 6... Dxg1+ 7. Kxg1 d1D+ 8. Kg2 Dxd6 met ongeveer gelijke stelling.
Jonas speelde  4... Dg4+ 5. Kf2 Dh4+ 6. Kg2 Dg4+ met remise door eeuwig schaak (1,5-1,5).
Thuisgekomen ontdekte ik dat wit nog voor de winst kan spelen met: 6. Kf1 De1+ 7. Kg2 Kxg8 8. Lf2! d1D? 9. Dg3+ met winst.
En dus hing alles van Jan af. Het was een geweldig goede partij van Jan. Hij zorgde ervoor dat de zwarte lichte stukken op de damevleugel buiten spel stonden. Op de koningsvleugel haalde Jan langzaam ook het initiatief naar zich toe. Hij zal binnenkort zelf beschrijven hoe, in elk geval was het genoeg om de stelling van Vlad Omota op te blazen en de witte koning op h5 mat te zetten.
2,5-1,5 na een ongemeen spannende match.

Geen opmerkingen: