zaterdag 28 april 2018

Mooie afsluiting van Noordelijke Jeugdcompetitie

Vrijdag 20 april is de NJC afgesloten. Voor SC Ten Boer ging het met de hoogste klasseringen ooit. Het eerste team werd 3de, het tweede team 7de. Een mooie afsluiting, zeker van de carrière van Daan bij SC Ten Boer. Gerbrich gaat waarschijnlijk nog wel door. Verder zijn we heel blij dat Wyona onze gelederen dit jaar zo goed heeft verstrekt.
Ten Boer 2 werd 7de
Dat het tweede team derde zou worden was al voor vrijdag duidelijk. In de halve finale werd van het sterke SC Haren verloren. Haren werd dit jaar kampioen (onze felicitaties). Daan had ons op voorsprong gezet, maar Remco en Robin kwamen er niet aan te pas tegen Tom en Bart. Even leek het nog spannend te worden. Gerbrich wist haar verloren stelling met het insluiten van een loper naar een gewonnen stelling om te toveren. Helaas vergat ze daarbij een pion extra mee te nemen en daardoor was de stelling niet meer te winnen. De b-pion van tegenstander Joris moest met paard of koning gestopt worden. Dat betekende dat er geen doorbraak meer op de koningsvleugel mogelijk was. Na de wedstrijd diende Staunton een protest in tegen het vooruit spelen van Daan en Loek. Hun protest betrof niet zozeer het vooruit spelen, maar hun onkunde daarvan. In de reglementen staat dat er niet vooruit gespeeld mag worden. Ik was dit vergeten en omdat Daan en loek beiden tijdens de halve finale ook voor de Nosbo Promotieklasse moesten uitkomen, besloot ik hen tegen elkaar vooruit te laten spelen. Overigens: eerst heb ik geprobeerd om ze voor de promotieklasse vooruit te laten spelen. Ik kreeg echter van de teamleider van Daan te horen dat dit niet mogelijk was. Later bleek dat ik me vergist had: er mág niet vooruit gespeeld worden in de NJC en bij een 2-2 had dit ook een vreemde situatie opgeleverd: er zou moeten worden snel geschaakt met slechts 3 borden.
Snelschaken
Staunton bleek echter op de avond van de finale ook de afsluiting van de Poiesz sponsoractie te hebben. Daarvoor moest de jeugd naar Leeuwarden en de finale werd afgezegd. Ten Boer 1 had hierdoor geen tegenstander voor de finale. Er werd een vriendschappelijke match tegen SC Haren 2 gespeeld. Deze eindigde verrassend in 2-2 doordat Robin zijn avond niet had en invaller Joël in betere stelling een stuk weggaf. De snelschaakmatch eindigde wel in 3-1.
Ten Boer 1 werd 3de
Voor het tweede team stond er nog wel wat op het spel. In de halve finale werd kansloos met 4-0 van Leek verloren. Het team van Leek is gewoon heel sterk met de familie Hofstra en Albadeen. Een team om de komende jaren rekening mee te houden.
Invaller Joël
In de strijd om de 7de plaats moest Ten Boer 2 tegen Paardensprong 1. In de voorronde hadden de teams elkaar niet ontmoet. Uiteindelijk was het verschil 1,5 bordpunt in de eindstand in het voordeel van de Paardensprong. In de finale was SC Ten Boer echt veel te sterk. Weliswaar werd het 1-0 voor Paardensprong. Yrsa kwam een pion voor. Tegenstander Pieter van Nes kreeg echter wel wat tactische tegenkansen. Die leken me wel af te houden, maar Yrsa maakte blijkbaar een fout en verloor. Ondertussen had Rowin Stella stevig in de tang en begon haar te kraken.
Rowin speelde erg sterk
Wyona en Anna-Mae waren ook aan de winnende hand. Bij Wyona zorgde een onnauwkeurige zet nog wel voor een gelijk toreneindspel. Reuzendoder Menko hield dit lang gelijk, maar de inactieve toren op de a-lijn en de betere positie van de zwarte koning in het centrum beslisten de partij. Keurige techniek, Wyona. En dank voor het meespelen dit jaar. Anna-Mae mocht weer een keer tegen Rogier. Volgens mij hebben ze al vaak tegen elkaar gespeeld. Anna-Mae is de laatste tijd minder aan het schaken, maar vanavond was dat niet te merken. Langzaam, pion voor pion, kwam ze meer gewonnen te staan. Rogier probeerde nog een tactisch remise aanbod toen hij de witte koningsstelling met een paar offers opende maar Anna-Mae weigerde, sloeg de aanval af en veroverde het punt.
onze topper Anna-Mae
Als laatste speelde Rowin zijn partij uit. Rowin speelde heel goed vanavond. Op het eind had hij het sneller kunnen afmaken, maar dat was niet meer van belang voor de uitslag. Die stond en bleef vast staan. 3-1 eindstand, een goed seizoen voor het tweede!


Eindstand
1. SC Haren
2. MSV
3. SC Ten Boer 1
4. Staunton 1
5. Philidor Leeuwarden
6. Leek
7. SC Ten Boer 2
8. Paardensprong 1
9. SC Haren 2
10. Staunton 2
11. Gorredijk
12. Paardensprong 2
13. HSP
14. Van der Linde

Scores spelers Ten Boer
Daan 5 uit 6
Gerbrich 2,5 uit 4
Robin B 1 uit 1
Remco 4 uit 6
Robin G 4 uit 7
Rowin 3 uit 7
Yrsa 1,5 uit 7
Anna-Mae 4 uit 5
Wyona 4 uit 6
Joël 1 uit 4
Daniël 1 uit 2
Wyona bleek een belangrijke puntenleverancier voor team 2
Marjet en Marrit: bedankt voor de organisatie. De bekers waren fantastisch Marjet.
Daan, bedankt voor de vele partijen die je voor SC TEn Boer speelde. We zullen het nooit vergeten. Veel succes op het NK.
De laatste partij van Daan voor SC Ten Boer

Geen opmerkingen: