zaterdag 14 april 2018

Elisa tweede op het Open Pupillen kampioenschap

Vandaag is voor het eerst een open toernooi voor pupillen georganiseerd door de Paardensprong en de Matadoren. Het toernooi kende een ongekend hoge opkomst met alleen al in de E-categorie 17 deelnemers. Een groot succes! Bij de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen is de deelname veel lager omdat je lid van de schaakbond moet zijn om mee te doen. Nu konden jeugdschakers die alleen op school schaken ook mee doen. Voordat ik de ervaringen van onze jeugd weergeef, eerst nog even terug naar de vrijdagmiddag.
de topborden in de E-categorie

Olaf haalt diploma stap 2

Olaf heeft gisteren zijn diploma voor stap 2 gekregen. Hij haalde zelfs een 9. Door alle bijzondere dagen moest hij het examen op twee vrijdagen doen, waar een maand tussen zat. Voor hem toch geen probleem, want hij had slechts één fout.
Olaf met diploma
Isidora is momenteel ook bezig met haar examen en binnenkort gaat Lisanne examen stap 1plus doen.
Op de club hebben we weer een lid erbij: Niek Eilander is ons komen versterken. Van harte welkom Niek, we zijn erg blij met je komst. Ook kwam Ryan vandaag kijken. Hij komt volgende week weer. Na volgende week vrijdag hebben we overigens in elk geval 2 weken geen schaken vanwege Koningsdag en meivakantie. We beginnen weer op 11 of 18 mei. Maar eerst dus nog 20 april als we ook 's avonds NJC hebben.

Goede prestaties van onze jeugd in de E-categorie

Vier van onze jeugdspeler deden mee aan het leuke en gezellige toernooi. Het is leuk om de ongeremde passie van deze jonge kinderen te zien. Enthousiasme wordt afgewisseld met discussies over de spelregels. Men komt er bijna altijd zonder hulp van volwassenen uit. Het is goed dat Hiddo deze toernooien organiseert. Na jaren kan hij zijn kwaliteiten weer inzetten voor de jeugd en dat heeft men in stad en ommelanden nodig. De Paardensprong biedt de juiste structuur aan zulke evenementen, Hiddo zorgt voor de bezieling (samen met de mensen van de Paardensprong).
Ons viertal op het toernooi

Je komt op zo'n toernooi ook heel bijzondere dingen tegen. Zo was er één speler in de H-categorie die kampioen herdermatjes te noemen was. Na vier ronden stond hij met 4 uit 4 bovenaan. Vier keer herdersmat. Toen in de vijfde ronde zijn tegenstander met e2-e3 opende was het meteen gedaan met zijn winstserie. Ook heel bijzonder was de laatste zet in het toernooi. In de H-categorie was deze slotzet in de zevende ronde meteen het mooiste mat van het toernooi. Met 4 paarden. De zwartspeler had het eerst niet eens door dat het mat was.
de laatste zet van het toernooi: Pd5-e3#

Voor onze jeugdspelers liep het toernooi heel erg goed. Voor Ewout was het één van zijn eerste toernooien.
Ewout moest meteen tegen een heel sterke tegenstander
In de eerste ronde won hij bijna van Tomasso Cioffi, die met g2-g3 de zwarte dame wegjaagde waarna Dh4xe4+ en De4xh1 volgde. Tomasso ging echter vol in de aanval en de dame op h1 stond wat buitenspel. Gevolg: alsnog een mat op de onderste rij. Ewout won in de tweede ronde, later volgde een spannende remise in de vijfde ronde en een winstpartij in de 6de ronde. Met 2,5 uit 7 haalde Ewout een score van +0,38 en werd 12de. Knap gedaan Ewout. Als je de volgende keer eerder je stukken ontwikkeld en je koning rokeert zitten er meer punten in. En wat vastheid in gewonnen stellingen. Je hebt zeker veel geleerd vandaag.
Elisa tegen Isidora in ronde 1

Isidora deed het ook erg goed. In de eerste ronde moest ze het opnemen tegen vriendin Elisa.
tegen Eli Alia op bord 3
Na overwinningen in ronde 2 en 4 zat ze in ronde 5 opeens tegen reuzendoder Menko Damwichers. En hier speelde ze een heel goede partij tegen. Ook een aanknopingspunt voor verdere groei in deze partij. Isidora kreeg namelijk de kans om een stuk te winnen in het middenspel, maar daarvoor moest ze een slagenwisseling doorrekenen. Dat lukte nog niet. In elk geval is Isidora wel ondertussen zo goed, dat je geen stukken in moet laten staan. Die gaan er genadeloos af. In de laatste ronde won Isidora en met 3 uit 7 eindigde ze gedeeld 9de. Een mooie plusscore van +0,99 (dat wil zeggen dat je op basis van haar rating en die van de tegenstanders een verwachte score van 2,01 zou moeten hebben).
Isidora had het naar haar zin
En ze is erg goed voor de sfeer in de groep!

Jan is echt een stap verder. Het NK heeft hem goed gedaan. Hij is zekerder van zichzelf en weet wat hij kan. Daar neemt hij de tijd voor achter het bord. Vandaag speelde hij goed. In de tweede ronde stond hij gewoon een stuk voor tegen latere winnaar Matteo.
Jan staat een stuk voor tegen Matteo

Toch nog iets meer spelen en ervaring opdoen op dit niveau en dan win je zo'n partij wel, Jan. Na vier ronden stond Jan met 3 uit 4 op de gedeeld tweede plaats. Elisa en Jan moesten tegen elkaar in ronde 5. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Dit keer was Elisa echter scherper.
Jan wint in ronde 3

In de zesde ronde de enige echte domper dit toernooi. Tomasso bleek in een ongekende aanvalslust te verkeren. Met dame en toren viel hij pion g7 aan. Toen Jan geen Pf6-e8 maar g7-g6 speelde bleek de loper op c4 de pion op f7 te pennen en was Dxg6+ meteen uit. In de laatste ronde werd echter Ewout verslagen.
Jan tegen Ewout
Met 4 uit 7 eindigde Jan op de 6de plaats (geelde 5de). Jan bleek al met al heel veel sterker van het NK te zijn geworden. En er zijn nog zaken waar hij zich kan verbeteren. Houd Jan in de gaten de komende jaren.
Elisa speelde vandaag heel erg sterk. Wel had ze wat moeite om aan het tempo te wennen. in de tweede ronde speelde ze een heel aardige partij tegen Eli Alia. Eli Alia had de betere stelling en een enorme tijdsvoorsprong. Uiteindelijk leek ze ook te gaan winnen, maar Elisa had een matnet gezien. Met nog 6 seconden op de klok zette ze mat!
Elisa tegen Matteo
In de derde ronde ging dat echter niet goed tegen Matteo. Nu verloor ze op tijd. Matteo stond op dat moment gewonnen en was ook in elke fase van de partij degene die gewonnen stond. Dat kwam doordat hij al in de opening een stuk won. In de vierde ronde werd Elliot verslagen in een schitterende aanvalspartij. Elisa ging voor de koning, offerde haar f- en g-pion en later zelfs nog een paard. Elliot verdedigde zich erg goed, maar liet opeens een mat in één toe. Die kans greep Elisa. In de zesde ronde nog zo'n prachtige partij tegen Menko. Een mataanval op h2 sloeg niet door en de zwarte dame stond buiten spel. Menko viel zelf aan en kwam ook gewonnen te staan. Niet in materiaal, juist in de stelling. Een pion op de d-lijn zou de beslissing kunnen brengen. Elisa vond vijf enige zetten om verlies tegen te houden en toen Menko niet kon stoppen met aanvallen, kwam Elisa een paard voor. Het eindspel schoof ze uit. In de laatste ronde werd ze overigens nog wel bijna overrompeld door Gianluca, maar toen de aanval afgeslagen was won ze eenvoudig. Met 6 uit 7 eindigde Elisa gedeelde eerste met de sterkste van vanmiddag, Matteo. Op weerstandspunten was Matteo duidelijk beter. Zo eindigde Elisa als tweede.
De prijsuitreiking in de E-categorie

Het was een prachtige schaakmiddag. Bedankt voor jullie inzet, Ewout, Isidora, Jan en Elisa. Ronald, Bram en Hiddo, bedankt voor de organisatie.
onze superhelden

Geen opmerkingen: