zondag 24 december 2017

Gerbrich wint opnieuw Grand Prix Lasker

Op de laatste zaterdag voor Kerst wordt traditiegetrouw de Grand Prix van schaakclub Emanuel Lasker gehouden. Plaats van handeling is altijd Ons Huis in Sint Annaparochie. Omdat Gerbrich vorig jaar hier het toernooi won, was er een stevige afvaardiging van onze jeugdclub. Maar liefst 7 jeugdschakers van SC Ten Boer vond hun weg naar Sint Anne. Naast het vaste groepje met Joël, Rowin en Gerbrich dit keer ook Isidora, Lindert, Elisa en Mariëtte. Een neef en een nicht van Mariëtte deden ook mee. Ik moet zeggen dat organisator Thijs druk aan het opleiden is geslagen want er waren maar liefst zes jeugdspelers uit de eigen kweek. Een goed initiatief!
Gerbrich ontvangt de beker van organisator Mark
Voor Gerbrich was het de laatste mogelijkheid om hier te winnen, want volgend jaar is ze te oud om mee te doen. Ze ging er dan ook vol voor. In de eerste groep schatte ik vooral Sven en Janko als serieuze tegenspelers, maar het was vooral Nemo waar ze het moeilijk tegen kreeg. In die partij gaf ze een stuk weg en het duurde tot ver in het eindspel tot ze de winst binnen had. Daarvoor had ze ook probleempjes tegen Janko. Janko offerde een pion voor een gevaarlijk initiatief. Het leek me zelfs winnend. Janko kon echter niet de beste zetten vinden in tijdnood en verloor. Tegen Sven ontstond een eindspel van toren en paard tegen toren en loper dat remise werd gegeven. Tegen Wisse en Rowin had Gerbrich geen problemen. Met 4,5 uit 5 haalde Gerbrich stevig uit en was ze de terechte toernooiwinnaar.
Gerbrich middelpunt van de A-groep en de andere prijswinnaars

Rowin deed het overigens ook erg goed in groep A. Hij had verreweg de laagste rating, maar haalde toch 2 punten. Zijn overwinning tegen Wisse was pure klasse. De winst tegen Sven was ook onvergetelijk, maar wel geflatteerd, daar Sven erg veel last had van de onrustige omgeving en de tijdnood. Uiteindelijk geldt echter dat degene die de op één na laatste fout maakt wint.
Rowin verdedigt taai tegen Sven
Dus toen Rowin in verloren stand (hij stond een kwaliteit achter) een dubbele aanval met het paard kon doen en daardoor de toren won, was de overwinning terecht. Rowin gaat binnenkort tot de 1000+ club van SC Ten Boer horen.
In groep B speelden Joël en Lindert. Lindert begon goed met 2 uit 2, maar toen brachten Remmelt en Joël hem een nederlaag toe.
Lindert tegen Tetske

Tegen Remmelt had Lindert overigens genoeg kansen. Hij herstelde zich, net als Joël die alleen van Remmelt verloor. In de laatste ronde verloor Joël helaas van Tetske, waardoor Tetske, Lindert en Joël samen op de tweede plaats eindigden.
Joël bij één van zijn winstpartijen
Snelschaken was nodig. En hier een echt authentiek Fries Jan van der Veen momentje. In plaats van dat Tetske, Lindert en Joël een driekamp speelden, moest Lindert tegen Joël en degene die hier verloor was meteen vierde. Toen Roelof hier navraag naar deed, was daar het momentje: organisator Thijs zei de roemruchte woorden: 'Zo doen we dat hier'. Kijk, dan is verdere discussie niet meer nodig en zijn de regels in elk geval bij de organisatie duidelijk. Ik kom er straks nog even op terug. Erg sneu voor Joël die van Lindert verloor en geen enkele kans kreeg om nog derde te worden. Lindert bewees in elk geval héél snel te kunnen schaken en had binnen 5 seconden al 10 zetten op het brod getoverd en een gewonnen stelling bereikt. Tegen Tetske moest Lindert het iets rustiger aandoen, maar in elk geval nog snel genoeg om ook Tetske kansloos te laten.
Lindert krijgt de prijs van Thijs

Het andere Jan van der Veen momentje was in de groep waar Elisa en Mariëtte speelden. Laat ik trouwens voorop stellen dat ik met veel dank praat over de organisatoren van deze Grand Prix. Ze doen het elk jaar geweldig en maken er een feest met hapjes voor de kinderen van. We komen er dus graag vanuit Ten Boer. Het werkt hier gewoon anders dan in Groningen en Drenthe. In deze groep bleken Mariëtte en Elisa tot de koplopers te behoren. Het was heel erg fijn dat Mariëtte weer meedeed aan een toernooi.
Mariëtte deed mee met het toernooi

En met haar rustige spel won ze veel partijen. Net als Elisa. Beide dames nemen heel goed hun tijd. Zo goed dat Elisa deze middag tijdens de gewone fase één keer door haar tijd ging in straal gewonnen stelling. Hoort er bij.
Elisa zet mat in de laatste ronde
Aan het eind van de rit waren er vier schakers die de eerste plaats deelden. Op basis van onderling resultaat zou Mariëtte eerste en Elisa tweede zijn geworden. Roland Kroezen geeft op de Nosbo website zelfs aan dat dit de einduitslag was.
Elisa speelt altijd rustig
Maar dat gaat gewoon anders in Friesland: er werd middels een snelschaak vierkamp beslist wie eerste, tweede en derde werd. 'Zo doen we dat hier' en ja, vorig jaar was in de A-groep zelfs een vijfkamp nodig.
Elisa krijgt van organisator Mark haar derde prijs

Voor onze meiden een zware handicap, want beiden zijn geen snelschakers. Elisa werd uiteindelijk derde doordat ze de overige twee partijen met een dame (!) meer door de vlag heen ging. Soms zit het mee, soms tegen: Gerbrich was vorig jaar juist in het voordeel. Mariëtte had het nog zwaarder te stellen. Zij werd vierde in plaats van eerste.
Mariëtte verliest bij het snelschaken
Toch hebben beiden het heel goed gedaan en was het ongelooflijk fijn dat Mariëtte weer een keer aan een toernooi meedeed. Niet alleen zij viel in de prijzen, ook haar neefje en nichtje deden dat.
Mariëtte wordt gefeliciteerd met haar vierde prijs

Haar nichtje deed dat in de poule waar Isidora ook meedeed. Isidora kan heel goed schaken, maar in de loop van een partij gebeuren er altijd dingen die even voor een wat verminderde concentratie zorgen. Vandaag ging het heel goed. Ze startte met 3 uit 3 en pas in de vijfde ronde verloor ze een partij tegen de nicht van Mariëtte.
Isidora in de laatste ronde
Daarna ontsnapte ze met pat en opnieuw volgden er twee winstpartijen. In de laatste (10de!) ronde verloor ze opnieuw. 7,5 uit 10 was gelukkig genoeg voor een tweede prijs en een dikke cheque ;-)
Isidora met de tweede prijs

Zo eindigden uiteindelijk vijf van de zeven jeugdschakers in de prijzen. En opnieuw moest de heel grote beker weer in de auto geladen worden op weg naar Ten Boer. Ik wil Thijs, Mark en alle oude bekenden van Lasker bedanken voor het zeer geslaagde toernooi. Volgend jaar zijn we er weer want 'zo doen we dat'!
Het succesvolle gezelschap in St Annaparochie

Geen opmerkingen: