zondag 25 juni 2017

Rowin winnaar van de Nosbo GP-cyclus!!

Het is Rowin gelukt: winnaar worden van de GP-cyclus 2016-2017. Gisteren werd het nog erg spannend in Hoogkerk. Rowin had de vorm niet, misschien wel door de zenuwen. Zijn twee grote concurrenten Dylan en Leandro konden hem nog inhalen. Dylan had echter de pech in de A-groep te zijn ingedeeld en dat niveau haalt hij nog nét niet. Leandro kon echter met 4,5 uit 5 of 5 uit 5 Rowin inhalen. Aangezien Leandro ongelooflijk sterk is geworden de laatste maanden leken de kansen van Rowin erg in gevaar te komen. Leandro begon met een prachtige combinatie tegen Sven, won door een openingsfout van Wessel en was goed op stoom. Tegen de latere toernooiwinnaar Jaël ging het echter fout. Waar weet ik niet, want de enige blik die ik op de partij wierp leek mij een betere stelling voor Leandro te laten zien. Hij verloor en het was duidelijk dat Rowin winnaar ging worden.
 
Rowin is de vierde speler van SC Ten Boer die het lukt om de GP-cyclus te winnen. Hij is de enige van onze club die de Friese Grand Prix ook ooit wist te winnen. Ik weet niet hoeveel spelers het gelukt is om zowel de Friese als de Nosbo-cyclus te winnen, maar ik kan er niet direct één opnoemen.
het podium van de Nosbo-cyclus met Rowin als winnaar
Rowin, van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!
 
De slot Grand Prix van de Nosbo en de FSB werd door Marjet, Hiddo, Migchiel, Eeltsje en Simon in Hoogkerk georganiseerd. De locatie was prettig, de speelzaal ruim en goed, genoeg ruimte voor begeleiders om afgezonderd van de jeugdschakers te zitten en er was goede catering. Bij de laatste GP was ook een patatje, ijsje en frikandel inbegrepen. Het was dus een feest! Er kwamen 38 jeugdschakers op de GP af, waarvan 6 vanuit Ten Boer. Daar zijn we als begeleiding erg blij mee, want het aantal spelers uit Ten Boer op toernooien neemt af.
 
Rowin is samen met Sven de enige die alle GP-toernooien van FSB en Nosbo heeft meegedaan. Een speciale oorkonde voor hen van de organisatie werd door Migchiel de Jong uitgereikt.
de speciale oorkonde
Rowin speelde met Lindert in groep B. Rowin was misschien wat gespannen, want hij miste de scherpte. Uiteindelijk won hij alleen van Lindert. De enige andere partij die een resultaat had moeten opleveren was tegen groepswinnaar Willem Mooibroek. Hier had hij een theoretische remisestelling met een ongelijke loper. Rowin vergat echter om remise te claimen.
Rowin tegen Christian
Als een speler dat niet doet kan de andere speler gewoon proberen de ander door de vlag te jagen. Dat gebeurde dan ook en Rowin had geen 1,5 punt maar 1 punt.
Lindert wint van Martijn
Lindert speelde een leuke achtkamp. Lindert is minder geïnteresseerd in winnen en verliezen, het gaat hem vooral om mat te zetten. Meerdere keren investeerde hij veel materiaal in een aanval, maar doordat hij te snel speelde leverde dit uiteindelijk maar 1,5 punt op, terwijl het zo ook 4 punten had kunnen zijn. Het gaat Lindert echter alleen maar om het plezier en dus was hij dik tevreden.
Rowin en Lindert bij de prijsuitreiking van groep B
In groep D speelden Elisa en Olaf. Elisa deed het goed. Ze heeft geleerd van vorige week op de Pupillendag. Hier verloor ze meerdere partijen doordat ze te veel tijd nam voor haar zetten. Vandaag was de opgave om te oefenen met het nemen van een beslissing binnen een minuut.
Elisa tegen Wieke
Elisa begon met 2 uit 2. Tegen Wieke zag ik dat ze vermoeid was geworden en ze had geluk dat Wieke de winst miste. In de ronden daarna ging het echt mis.
Olaf tegen Elisa
Tegen Olaf verloor ze en ook de ronde daarna merkten we dat ze nog moeite heeft met 7 partijen op één middag. In de laatste ronden ging het echter weer goed. Ze won in ronde 6 en gaf in ronde 7 remise in gewonnen stelling tegen de nummer één van de groep. Hierdoor haalde ze met 4 uit 7 de vierde plaats.
een geconcentreerde Olaf
Olaf deed het ook uitstekend. Naast zijn knappe winst op Elisa won hij in ronde 1 van Wieke. Ook bijzonder was zijn remise tegen de voor deze poule veel te sterke Leon Niemeijer. Zo verloor deze winnaar alleen twee halfjes tegen onze pupillen.
Groep D met Olaf en Elisa
Isidora en Daniël speelden in groep E. Voor Isidora is een Grand Prix, haar tweede, nog een echte zoektocht. Isidora heeft net examen in stap 1 gedaan en is goed in het oplossen van opgaven. Ze zit mat in één bijna meteen. Maar net als bij Gerbrich indertijd is het anders als het in een partij voorkomt. Dan is het moeilijk om de focus op de partij te houden. Er gebeuren allemaal dingen om je heen, een tafel verderop is het opeens mat met veel lawaai en 'O ja ik ben zelf ook aan het schaken en moet een zet doen. Wat was ook al weer mijn plan?' Gisteren miste ze zo haar kans op een mat en daarmee een punt. Gewoon doorgaan, Isidora en blijf je vooral concentreren op de dingen die wel goed gaan. Zo zal herdersmat je niet gauw meer overkomen.
Isidora speelde de eerste partij heel goed
Daniël was duidelijk de sterkste in deze groep. Hij kan al goed rekenen, ziet aanvallen op zijn stukken en bedenkt zelf ook tactische valstrikken. Als je echter minder vaak een toernooi speelt, ontsnapt je op zo'n lange middag in de latere rondes nog wel eens een blunder. Dat overkwam hem in de ronden 4, 6 en 7. In de andere ronden goede overwinningen. In ronde vier overzag Daniël een aftrekschaak die een dame kostte.
Daniël tegen Isidora
Hij verdedigde echter heel knap en wist met een matwending met een penning tegen te gaan. Toen hij de dame met een röntgenschaak terug kon winnen zat er niet meer dan remise in met nog 10 seconden op de klok. In ronde 6 had Daniël een goede stelling tegen Dido toen hij opeens zijn dame op een veld neerzette waar de dame geslagen kon worden. Ook nu herpakte Daniël zich en wist zelfs te winnen. In de laatste ronde tegen Luka ging het wel fout. Hij verloor een toren maar wist in een winnend toreneindspel te komen. Schaakjes kunnen in een toreneindspel echter gevaarlijk zijn als de koning van de tegenstander daardoor naar een betere positie kan komen. Dit overkwam Daniël met verlies als gevolg. Al met al is mijn conclusie dat Daniël verdiend winnaar werd van de poule. Hij speelde gewoon het best en als hij vaker toernooien speelt zal hij snel een gevaarlijke speler voor het circuit worden.
Daniël winnaar van groep E
Een lang seizoen is zo ten einde gekomen. Het was mede door Rowin een geweldig seizoen voor SC Ten Boer.
Janneke, de zus van Elisa, hielp met de loting
Ik wil Marjet, Eeltsje, Simon, Migchiel en Hiddo bedanken voor de organisatie op deze mooie locatie.

Geen opmerkingen: