zondag 25 juni 2017

Elisa op het NK (43)

Vorige week zaterdag heeft Elisa meegedaan aan het NK. Of eigenlijk de Nationale Pupillendag. De organisatie is de komende jaren in Meppel. De locatie bleek echt fantastisch. Een prachtige schoollocatie bij het station. Ondanks de warmte bleef het aangenaam gedurende de hele dag. Ook de organisatoren waren erg enthousiast en dat wisten ze over te brengen op de jeugd. Alle complimenten voor hen en het is goed dat het toernooi de komende jaren in Meppel is.

Elisa in ronde 6 die ze won

Een nationaal kampioenschap legt extra druk op de deelnemers. Elisa ervoer dat ook op deze dag. Elisa schaakt voor haar leeftijd erg goed. Ze heeft talent, neemt de tijd voor elke zet en vraagt veel van zichzelf tijdens een partij. Ze zoekt goede oplossingen en vindt deze ook. Verrassende oplossingen die van talent en een diep inzicht getuigen.
tussen de rondes wilde Elisa graag weten waar ze kansen had in de afgelopen partij
Elise heeft nog niet veel toernooien gespeeld en dat was de oorzaak dat de score achterbleef ten opzicht van het getoonde spel. Neem bijvoorbeeld ronde 1.
ronde 1 tegen Polle
Elisa speelde weergaloos tot de duur van de partij en haar tijdnood haar opbrak.
Elisa - Polle
Elisa heeft in de Franse opening de pion op b2 geofferd voor tegenspel. De volgende zetten vind ik werkelijk zeer indrukwekkend:
1. g4 (pakt ruimte op de koningsvleugel) cxd4 2. cxd4 Ld7 3. Lg2 (juist: ontwikkelen, koning in veiligheid en de f-pion naar voren) Pge7 4. 0-0 Pg6 5. Pg3 Le7 6. Tb1! (voordat Elisa gaat aanvallen eerst nog even de toren op a1 actief maken) Dc7 7. f4 (op de koningsvleugel liggen de aanvalskansen) Lh4 8. f5! (wit staat ondertussen beter door de aanval)
Stelling na 8. f5!

exf5 9. gxf5 Pf8 en nu speelde Elisa 10. Db3 terwijl 10. Lxd5 een erg gewonnen stelling zou hebben opgeleverd. Elisa blijft gewonnen staan, mist een paar kansen en dan komt de volgende stelling op het bord:
Elisa - Polle (aan zet)
Hier speelt Polle 1... b6 en mist Elisa 2. Txb6. Ze speelt 2. Ld6 h5 en raakt nu tot haar eigen schrik de dame op a3 aan. Na 3. Db2 slaat zwart de loper op d6 en wint. Een kwestie van tijdsdruk, vermoeidheid na 20 goede zetten, de wens om de beste zet te spelen. Het is jammer van haar debuut, want een sensatie zat in de lucht.
In de tweede ronde wint Elisa wel eenvoudig ook al zien we de vermoeidheid al toenemen. Bijvoorbeeld valt er een stuk op de grond dat niet op de juiste plek wordt teruggezet. In de laatste ronde voor de lunch is de vermoeidheid haar de baas. In gewonnen stand mist ze een eenvoudige winst en laat zich mat achter de paaltjes zetten. 
Zus Janneke heeft ook interesse in schaken
Je merkt gewoon dat 7 ronden heel veel is. In de vierde ronde pent ze op geweldige manier de dame, maar laat een onreglementaire zet toe waardoor de dame gered wordt. Even staan zelfs beide koningen schaak.
Winst in de tweede ronde
In de vijfde ronde gaat het heel goed. Elisa speelt alleen te langzaam. Ze doet over sommige beslissingen meer dan een minuut en gaat in totaal gewonnen stelling door de vlag. In ronde 6 gelukkig wel weer een winst, maar in ronde 7 verliest ze opnieuw door vermoeidheid.
Elisa voor de laatste ronde
Een goed kampioenschap van Elisa. Kwaliteit van het spel is heel goed. Ze heeft ontzettend veel talent en wil graag leren en winnen. En als de leerpunten beter gaan kan ze ver komen. Positief is al haar gevoel voor activiteit van stukken, gezonde ontwikkeling van stukken, gevoel voor aanvallen. Je komt er wel Elisa!

Geen opmerkingen: