zondag 2 oktober 2016

JCC: prima prestatie C-team van SC Ten Boer en Assen

Gisteren was de tweede speelronde van de JCC in Den Bosch. Het werd een leuke dag, waarbij onze spelers goed schaakten. Alle spelers konden hun sterkte op het bord ook laten zien.
Later een uitgebreider verslag. Nu eerst de resultaten.
 
Het C-team wist beide wedstrijden te winnen. Tegen Hoogland C1 met 3-1 en tegen Het Kasteel C1 zelfs met 4-0. Door deze grote overwinningen staat het team zelfs 6de in de tussenstand.
Het D-team tegen Het Kasteel uit Wijchen

D-team handhaaft zich in de middenmoot

Het D-team wist gisteren één wedstrijd te winnen. Tegen Ivoren Toren D1 werd met 2,5-1,5 gewonnen. Tegen Landau verloor het team met 4-0. Na afloop waren beide teamleiders het er wel over eens dat deze uitslag geen recht deed aan de spanning. Een 2-2 behoorde tot de mogelijkheden. De laatste ronde tegen Almelo werd regelmatiger met 3-1 verloren. Alleen Stella kon winnen.
Het D-team speelt met Van Gogh op de achtergrond
In de eerste ronde zat er zeker meer in.
Stella kwam heel goed te staan in de opening. Ze won een pion, maar het moeilijk is om in zo'n geval de keuze tussen op je extra materiaal gaan leunen of nog verder te zoeken naar tactische mogelijkheden. Nu vergat ze het enige stuk dat nog niet actief was in het spel te brengen. Hierdoor verloor ze langzaam maar zeker haar ontwikkelingsvoorsprong. Ze vond een mooie zet om de dame te winnen
Hier speelde Stella keurig 1. Pc6+ bxc6 2. Txe6 Lxe6 maar even later ging het mis op de onderste rij
na 1... Lc4 2. Tc3 en het duurde even voor haar tegenstander Te1# zag.
Hilde speelde een puike partij. Net zoals Gerben is ze een echte aanvalster. In deze partij offerde ze eerst een pion, daarna een paard en tenslotte een kwaliteit om in deze stelling toe te kunnen slaan
Helaas miste ze 1... Pf4  met groot voordeel. Wel won ze enkele zetten later een dame. Haar tegenstander bracht een truc in de stelling die ze miste.
Hier speelde Hilde 1... Dxg4 om na 2. Pc6+ te ontdekken dat haar dame verloren gaat. Nu was er geen redden meer aan en verloor ze.
Yrsa speelde tegen de sterke Nina de Putter een vreemde partij. In de opening stond Nina veel beter. Ze zette haar stukken neer zoals het hoort en zoals het geleerd wordt. Daar zijn we in het noorden van het land minder goed in qua instructie. Daar staat creativiteit tegenover. In de volgende stelling
speelt Yrsa het wonderlijke 1... Pxe4 en haar tegenstandster reageert meteen minder goed met 2. Lxd8 (beter lijkt me 2. Lxe4 Dxh4 3. Lxb7) 2... Pxd2 3. Txe8+ Lxe8 4. Txd2 Txd8 5. Lxb7 Pb8 Nina blijft wel beter staan, maar Yrsa verdedigt werkelijk fenomenaal. Meerdere keren weet ze de enige verdediging te vinden, hieronder enkele voorbeelden:
In deze stelling is vermoedelijk 1... Pd7 het sterkst, maar ook Yrsa weet zich uit de problemen te schaken met 1... Te1+ 2. Kf2 Ta1 3. Pxb6 axb6 4. Tc2 Pd7 5. Tc8+ Kh7 6. Td8 Pf6 7. Pxf6+ gxf6 8. Txd6 Txa4
In deze stelling weet Yrsa ook de beste te vinden. Geen 1... a3, maar gewoon 1... Txb5 2. Txa4 Tb2 3. g4  en helaas speelt Yrsa nu 3... Th2 4. Ta3 en geen 3... Tb3 4. h4 Th3 met remise. Hierdoor komt ze in problemen en verliest uiteindelijk alsnog. Erg jammer van de fantastisch gevoerde verdediging.
Mieke moest tegen de Belgisch D-kampioene Marie Dgebuadze. Ze kwam goed uit de opening, maar daarna zag je dat haar tegenstandster beter met de positie om kon gaan. Langzaam kwamen de stukken van zwart naar voren en werd Mieke weggedrukt. In tijdnood volgden een paar minder goede zetten en was het over. Wel erg goed gespeeld van Mieke, ze was het langste van iedereen bezig.

Dank aan Agnes en Marcel voor het rijden vandaag. En Anders Bay voor de foto's, want door het ontbreken van Dirkjan hadden we geen fotograaf.

 
 


Geen opmerkingen: