maandag 24 oktober 2016

Grand Prix Hoogeveen

De schaakkalender is dit jaar in Noord Nederland wel erg vol. Daardoor ben ik achter met de verslagen van toernooien. De JCC, de analyse van een paar van onze jeugdspelers op het ONJK, onze eigen interne competitie, twee partijen van Daan en Gerbrich voor SCEPU en enkele GP’s wachten nog op verslaglegging.
 
Zo was op 8 oktober de Grand Prix van Hoogeveen. Hoogeveen heeft de datum van de GP aangepast om betere spreiding op de overvolle jeugdschaakkalender te krijgen én om beter aan te sluiten op het schaakfeest in de herfstvakantie in Hoogeveen. Dan is het grote toernooi waar ook altijd veel jeugd aan meedoet. Het toernooi begint vaak met een simultaan in de McDonald’s, één van de sponsoren van het toernooi.
 
Er deden 43 schakers mee aan het toernooi. Veel jeugdschakers van buiten het Nosbo- en FSB-gebied. Het aantal past bij de trend van afname wat betreft deelname aan GP’s. Voordeel van minder deelnemers is wel dat meer groepen met 6 gevormd kunnen worden en dat er dus een grotere groep met iets langere denktijd leert omgaan. Het toernooi was in het gezellige thuishonk van Hoogeveen. Zalencentrum Salawaku. De standen zijn goed bij te houden door de beamer waarop alle uitslagen plus tussenstand op basis van OR en SB te zien zijn. Zo’n systeem zouden we ook in Ten Boer moeten hebben.
 
Bijzonder was de deelname van een jeugdschaker die door zijn handicap niet de mogelijkheid heeft om zelf de zetten op het bord uit te voeren. Op zulke momenten besef je pas de kracht van schaken: het spel is voor iedereen toegankelijk.
Een pleidooi voor het schaken
Ook vanuit Ten Boer maar een kleine delegatie dit keer. Vier schakers deden mee, waarvan drie met een prijs thuiskwamen! Een best resultaat en dat komt door de enige begeleider die mee was: Dirkjan ;-)
Ons viertal in Hoogeveen
Kopman van SC Ten Boer was Rowin. Hij speelde in de B-groep. Dat krijg je als je al een tijd meedraait en je rating langzaam maar zeker naar de club van 1000 toegroeit.
Alleen de partij tegen Eva ging verloren
Rowin speelde een goed toernooi. Na 1,5 uit 3 wist hij met twee overwinningen zich naar boven te werken. Hij werd zelfs eerste op onderling resultaat. De langere speeltijden pakken goed voor hem uit. En dat terwijl Rowin nog wel de laagste rating van de groep had.
Rowin met tweede prijs
Ook Robin Gibcus was weer van de partij.
Robin staat goed tegen koploper Dylan
We zijn erg blij met zijn komst naar de club. Niet alleen omdat hij goed kan schaken, maar zijn enthousiasme om mee te doen aan toernooien werkt aanstekelijk. Dit keer zat er weer een prijs in.
Robin met zijn derde prijs
In de C-groep (ook zes spelers, dus 20 minuten!) scoorde hij 2,5 uit 5 en dat leverde een derde prijs op. Verlies tegen de nummers 1 en 2 kon niet gecompenseerd worden met 2,5 punt tegen de nummers 4 t/m 6.
Thijs speelde in groep E
Jan en Thijs speelden in groep E. Beiden stonden hoog in het GP-klassement na ons eigen toernooi. Voor Thijs, vorige keer 4 uit 5, was er dit keer geen succes. Alleen tegen Jasmine van MSV werd er gewonnen.
Thijs wint van Jasmine
De overige partijen gingen verloren. Jan daarentegen was wel lekker bezig. Alle partijen werden gewonnen, totdat Nina Baak hem pootje lichtte.
Jan wint weer
Daarom een gedeeld eerste plaats. Op OR was er gelukkig wel een eerste prijs. Goed gedaan Jan.
Jan met de eerste prijs
Jan is in het GP-klassement koploper Dylan nu erg dicht genaderd. En ook Rowin doet goed mee om de topplaatsen. Thijs heeft even pas op de plaats moeten maken.
Thijs met medaille

Geen opmerkingen: