maandag 6 juni 2016

CBS de Fontein 15de op het NK schoolschaken

In september 2012 besloot ik na een tip van Mariska de ouders van Melanie, Mieke en Hilde te benaderen. Of schaken niet wat voor hen zou zijn? Willem, Agnes en Elsbeth overdachten de mogelijkheid en gingen het aan hun dochters te vragen. Alle drie besloten ze dat jaar het te gaan proberen. Het bleek het begin te zijn van de basis van het team dat de afgelopen zaterdagen het NK in Nijmegen zo geweldig heeft gepresteerd. Mieke reikte dat jaar al meteen naar het NK, iets wat ze de jaren erna bleef doen: 4 individuele NK’s! Hilde wist zich met een team van de schaakclub te plaatsen voor een NK clubteams.
Een jaar later werden Joël en Anna-Mae lid en in september 2014 volgde Yrsa. Anna-Mae en Yrsa wisten ook het NK tot en met 12 jaar te halen, Yrsa zelfs twee keer.
 
Een dream team voor een schaakcoach. Vier meiden in één team: een stimulans voor andere meiden om ook lid te worden. Ik hoop dat alle zes genoemde schakers nog lang lid blijven van de schaakclub, maar deze ervaring zal niemand hen, de school en Ten Boer meer afnemen.
 
Afgelopen zaterdag was het hoogtepunt van het team. En het sluitstuk van hun schoolschaakcarrière. Op een prachtig podium: het schoolschaakkampioenschap van Nederland. Na de eerste dag stond het team 18de van de 40 deelnemende scholen. En die 40 deelnemende scholen hadden zich geplaatst via provinciale kampioenschappen, waaraan 2.154 schoolteams en 8.616 jeugdschakers aan waren begonnen. Bij ons begon dit in november met de gemeentelijke voorronden voor Ten Boer en Bedum. Maar liefst 3 teams wisten zich te plaatsen voor de finale van de provincie Groningen. Op 12 maart werd het eerste team in Uithuizen vierde en plaatste zich daarmee voor de finale van de provincies Groningen en Drenthe. Op 19 maart gebeurde iets unieks: de titel van de provincies Groningen en Drenthe ging naar het team van de Fontein. En plaatste zich voor het NK. Het team besloot op zaterdagen en zondagen nog een aantal keer bij elkaar te komen om zich voor te bereiden op het NK. Ook afgelopen vrijdag konden we op school ons nog een uur voorbereiden. Het tekent de motivatie van de meiden en Joël dat ze hun vrije tijd hier aan opofferden.
 
Na de eerste dag dus 18de. Eigenlijk verwachtten we dat het nog iets beter zou kunnen. Nu was iedereen uitgerust in tegenstelling tot vorige keer.
 
In de eerste ronde van de dag, de zevende van het kampioenschap, speelden we tegen Dom Helder Camara uit Groningen.
CBS de Fontein tegen Dom Helder Camara
Hier is juf Joyce tegenwoordig directeur en zij was samen met onze clubgenoot Merijse aanwezig in Nijmegen. Ze was natuurlijk wel voor DHC. Het werd een spannende match. In de finale op 19 maart hadden we gelijk gespeeld. Maar nu zat er iets meer in. Niet op het eerste bord, want Mieke mocht het opnemen tegen de erg sterke Nick Huisinga. Mieke deed het prima, uiteindelijk bleek Nick gewoon de betere. Hij scoorde maar liefst 9,5 uit 11 op het eerste bord een bijzonder knappe prestatie tegen al die landelijke toppers. Hilde had toen al voor een 1-0 voorsprong gezorgd. Ze was sterker dan haar tegenstander die nog maar in groep 4 zit en moeite had om de hele partij geconcentreerd te brengen. Anna-Mae speelde een goede partij in de opening die we vrijdags op school hadden besproken. Zo werd het zelfs 2-1 als tussenstand. Yrsa moest de beslissing brengen. Het werd een erg spannende partij. Yrsa leek eenvoudig te winnen met een dame tegen een toren, maar gaf haar dame weg. Opeens stond haar tegenstander gewonnen. Eerst had ze een toren minder, maar die wist ze te winnen waardoro ze een pion meer had. Yrsa ging er nog eens goed voor zitten en wist het eindspel toch nog te winnen: 3-1.  
 
In de volgende ronde moest het team tegen een topper: de Schakel uit Leiderdorp.
De Schakel: een maatje te groot
Mieke en Anna-Mae verloren kansloos tegen hun sterke tegenstanders. Alleen Yrsa stond duidelijk gewonnen. Maar zij vergiste zich en zette … pat. Dus de wedstrijd verloren, wat Joël ook zou doen. Joël stond moeilijk, maar vocht als een leeuw. Hij speelde heel rustig en hierdoor duurde de partij een vol uur! Uiteindelijk was het niet genoeg: de tegenstandster gaf Joël ondanks zijn taaie verzet geen kans meer. Eindstand 0,5-3,5
 
In de 9de ronde volgde een school waar we wel goede kansen tegen hadden: de Oude Vaart uit Terneuzen.
De Oude Vaart uit Terneuzen
Mieke moest wel tegen een sterke dame: Nina de Putter. Mieke werd pas alert toen ze al een stuk achter stond. En op het eerste bord krijg je geen tweede kans. Joël speelde ondertussen op bord 4 de stand naar 1-1. Het leek er goed uit te zien, want Anna-Mae stond gewonnen en Yrsa gelijk. Anna-Mae had een vliegende aanval, maar haar tegenstander kwam net iets eerder. Overigens verdedigde Anna-Mae zich nog grootmeesterlijk, de aanval was te sterk. 2-1 en ondertussen had Yrsa vergeten had koning mee te laten spelen in het eindspel en stond verloren. En toen gebeurde een klein wondertje: de tegenstander van Yrsa vergiste zich en gaf zijn toren weg. Opeens was het toch nog 2-2.
 
De volgende tegenstander was de Hobbitburcht uit Alphen aan de Rijn. Anna-Mae overleefde de opening (het koningsgambiet) van haar tegenstander niet. Ook Hilde kon het niet bolwerken en zo stonden we na een kwartiertje al met 2-0 achter. Het leuke aan een team is dat de anderen dan opstaan om het verlies van de teamgenoten op te vangen. Zo ook nu. Ik had Yrsa na de vorige ronde uitgelegd dat ze in eindspelen de koning mee moet laten spelen. Dat paste ze nu meteen toe en dat bleek beslissend. En toen was het aan Mieke om het gelijke spel binnen te halen. Dat deed ze voorbeeldig. Haar tegenstandster werd mat gezet.
Mieke moet winnen
Een narrow escape.
 
In de laatste ronde kwam de tegenstander uit Hengelo.
't Schöppert uit Hengelo
Mieke en Anna-Mae zetten de toon en nu stonden we na 10 minuten al met 2-0 voor. De ervaring door de vele toernooien die de meiden spelen geeft net als vorige week in de laatste ronden de doorslag. Mieke heeft met 6 uit 11 trouwens een heel sterk resultaat neer gezet op het eerste bord. Een positieve score tegen de landelijke top!. De 2-0 was wel een erg luxe positie. Yrsa stond echter verloren en daarom kreeg Hilde, die gewonnen stond opdracht om remise aan te bieden. Dat werd aangenomen, dus de winst was binnen. Voor Yrsa speelde er echter veel meer. Ze bleek met 8,5 uit 10 de beste speler op bord 3 van het hele toernooi te zijn. En elke speler die op één van de borden de beste speler van het toernooi werd, kreeg een aparte prijs. Voor Yrsa was het wel nodig om te winnen, want er waren drie achtervolgers met 8 uit 10. Dat leek heel moeilijk te worden toen Yrsa een heel klein foutje maakte in het toreneindspel. En laat de tegenstander dit hele kleine foutje, dat veel volwassenen niet eens zou zijn opgevallen, nu net wel zien. Opeens stond Yrsa voor een onmogelijke opgave: een pion liep door en ter compensatie had Yrsa alleen nog een toren. Dapper verdedigde Yrsa zich en in verloren stelling kreeg ze opeens een kans om terug te komen. In de laatste partij van het hele toernooi,
Yrsa in de laatste partij van de school
wist ze de dame tegen haar toren te ruilen. Het pionneneindspel werd na nog een fout van haar tegenstandster remise gehouden. Met 9 uit 11 bleek Yrsa samen met twee anderen de beste score op bord 3 te hebben gehaald. Een prachtige medaille uitgereikt door Nederlandse kampioene Anne Haast was haar prijs.
Yrsa met de medaille van de beste score op het derde bord
 
Het team bleek ondertussen op de 15de plaats in de eindstand te zijn geëindigd. Een superresultaat van dit dreamteam. Een mooier afscheid van de Fontein hadden jullie ons niet kunnen geven. En volgend jaar bouwen we om Joël heen een nieuw team! We kunnen in Ten Boer in elk geval de vlag voor jullie uit doen.
 
Voor Joël en Anna-Mae was er nog een extra prijs. Zij hadden beiden bij het snelschaken tegen Anne Haast gewonnen. Hierdoor mochten zeen prijsje uitzoeken bij Jozias Hillenkamp. Verder won Joël een prachtig schaakspel met de schaakpuzzel.
Joël won de prijs van de schaakpuzzel
Mieke, Anna-Mae, Yrsa, Hilde en Joël, bedankt voor dit prachtige avontuur met jullie. Ik heb er van genoten en ik zal de herinnering aan Nijmegen en De Wilp nooit meer vergeten.
 
Ik wil Eltjo erg bedanken voor het rijden zaterdag.

Geen opmerkingen: