zaterdag 30 januari 2016

Drie prijzen op Grand Prix Hennie Collignon in Leeuwarden

Vandaag een recordopkomst bij een GP dit seizoen. De GP van Philidor Leeuwarden had maar liefst 72 deelnemers. Een felicitatie voor de organisatie van de thuisclub. Het jeugdschaak staat er onder de bezielende leiding van Migchiel de Jong. Er waren veel mensen van de club die hielpen, waaronder een echte oud kampioen van Nederland: Scholl. Hij werd in 1970 kampioen van Nederland. Het was vlak voordat Jan Timman zijn hegemonie op het NK liet gelden in de 70-er en 80-er jaren. Scholl werd overigens ook nog twee keer derde op het NK, maar koos uiteindelijk voor een maatschappelijke carrière als docent op het Gymnasium. In die jaren was de club sowieso top in Nederland. De club werd zelfs Nederlands kampioen in 1967. Oud teamgenoot Arjen Tilstra kon er altijd mooie verhalen over vertellen. Vooral dat het door Walling Dijkstra gesponsorde eten na afloop van een teamwedstrijd nogal afhankelijk was van het resultaat. 
 
Vanuit SC Ten Boer deden er vandaag 5 schakers mee. Ze gingen met 3 prijzen naar huis.
 
Rowin speelde in de hoogste groep: groep C. Hij begon in de loop van de middag steeds beter te schaken. In het begin nog wat onzeker, maar in de laatste ronden was het zelfvertrouwen terug en won hij van de nummer 2 en 3 uit de poule. Maar door de slow start eindigde hij met 4 uit 7 op de 4de plaats.
Rowin tegen de groepswinnaar
 
Anna-Mae speelt momenteel op de toppen van haar kunnen. Wat gaat ze snel vooruit. Ze is bij zo'n toernooi de hele middag aan het schaken, ook buiten de ronden om. Haar kracht: haar enorme fighting spirit. Ze eindigde met 6 uit 7 op de eerste plaats. Alleen Marthijn Kooistra wist haar te verslaan in een erg goede partij. Een mooi resultaat en alweer de tweede eerste prijs in een week tijd.
Weer een eerste prijs voor Anna-Mae
 
Joël had de afgelopen twee toernooien ook een eerste prijs.
Drie keer eerste in een maand
De tweede prijs in Dokkum blijkt achteraf namelijk een gedeeld eerste en de organisatie bleek zo geweldig om hem daarom ook te belonen met een eerste prijs. Na twee toernooizeges verwacht je dat zwaardere tegenstand mag verwachten. Joël blijkt echter meegegroeid te zijn met het gestegen niveau van zijn tegenstanders. Hij scoorde vanmiddag onverstoorbaar 7 uit 7. Volgens mij één van de weinigen vanmiddag met een 100% score.
Joël scoorde 7 uit 7
 
In groep G speelden Rosalie en Jan. Ze deden het erg goed vanmiddag. Rosalie groeit met elk toernooi dat ze speelt. Ze speelt heel erg op mat. Daardoor vergeet ze ook wel eens om materiaal mee te nemen in de aanval. Hierdoor verliepen de ronden 3 t/m 5 niet zo goed, maar daarna wist ze zelfs de ongeslagen groepswinnaar te verslaan.
Rosalie wint van de groepswinnaar
Ze eindigde met 3,5 uit 7. Way to go, Rosalie! Jan deed het nog net iets beter. Hij is een groot talent die zijn stukken net als Rosalie heel actief neerzet. Ook de opening is altijd verrassend. Zo zag ik hem vandaag twee keer met 1. f2-f4 openen. Dat bleek in de laatste ronde precies de goede opening om zijn  tegenstrever voor de 3de plaats te verslaan.
Jan verslaat zijn directe concurrent
Met 4,5 uit 7, waaronder een monumentale remise tegen Rosalie, eindigde hij op de 3de plaats. Opa en oma konden zijn mooie standaard bewonderen op het toernooi!
Jan met derde prijs
 
Ik wil Migchiel en de anderen van Philidor feliciteren met het geslaagde toernooi.
Het Boerster team met de prijzen
Rechts de zus van Jan

1 opmerking:

Anoniem zei

Eddie Schol was wiskundeleraar op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden inderdaad. Daar was dhr Hoepman ook leraar en conrector, ook een verdienstelijk schaker bij Philidor. En vader van mijn vriend Nienk Hoepman Groet Niels