zondag 24 januari 2016

Drie eerste prijzen op GP Veendam

Op zondag 24 januari is de GP Veendam georganiseerd. In totaal deden 43 schakers mee aan het toernooi. Net als afgelopen jaren waren we te gast bij de scholengemeenschap Winkler Prins. Het toernooi was goed georganiseerd met een ruime speelzaal, goede catering en een aandenken voor elke speler. En heel grote bekers.
Inschaken voor het begin van het toernooi
Vanuit Ten Boer waren er 8 deelnemers. Uiteindelijk gingen we met drie eerste prijzen naar huis.
In groep F onze enige debutant. Daniël speelde voor het eerst een toernooi. Hij deed het heel goed en begon met 2 uit 2.
Waarom zit Daniël aan de koning van zijn tegenstander?
Bij ongeveer de vijfde ronde ging de vermoeidheid meespelen en kon Daniël zijn niveau niet handhaven.
Het debuut van Daniël
En dat terwijl hij qua schaken bij de besten van zijn groep hoorde. Met 3 uit 7 viel hij net buiten de prijzen.
In groep E speelden Joël en Joey.
Joey en Joël in één groep
Joey begon voortvarend.
Joey speelde rustig
Hij speelde ook mooi rustig en dat helpt enorm. In de tweede helft van de middag verloor Joey een paar partijen en daardoor eindigde hij met 4,5 uit 7 op de vierde plaats. Joël begon juist steeds beter te draaien.
Joël won zijn groep
In de laatste rond mocht hij het opnemen tegen de nummer 1 van de poule. Het werd een enorm spannende partij. Zijn vader en ik hadden Joël nog eens op het hart gedrukt om rustig te spelen. En dat bleek een goed advies. Want Joël bleef rustig, ook toen hij een stuk voor kwam te staan tegen het meisje dat eigenlijk beter was dan Joël. Zijn koning werd naar f8 en e7 gejaagd, maar doordat zijn dame en toren op c7 en c8 stonden volgde opeens een wonderschoon mat door de zet Kd7-e6# Hiermee bleek Joël op onderling resultaat opeens eerste met 6 uit 7!
Joël met eerste prijs
In groep D speelden Jovan en Yrsa.
Jovan en Yrsa in één groep
Jovan is onze hoop dit jaar voor het GP-klassement. Volgens mij heeft hij vandaag wat kansen onbenut gelaten.
Jovan is een groot talent
Ik ben namelijk ervan overtuigd dat hij tot de grootste talenten van de club behoort. Nu viel hij met 4,5 uit 7 nét buiten de prijzen. Want er bleken drie schakers te zijn die met 5 uit 7 eindigden. Yrsa was één van hen.
Een geconcentreerde Yrsa
Zij speelde geconcentreerd en goed. Door de vele partijen tegen haar vader is ze veel sterker geworden. Vandaag leek alles goed te gaan totdat ze in de laatste ronden verloor van Einar Sagel. Eén van de vreemdste ontknopingen volgde. We dachten in het Boerster kamp dat Einar eerste was geworden en Yrsa derde. Maar bij de prijsuitreiking bleek opeens dat Yrsa op basis van SB-punten eerste was geworden. Een heel mooie afloop van een goede middag voor Yrsa.
Yrsa verrast en blij met haar prijs
Anna-Mae en Rowin speelden in groep C. Rowin had een mindere middag. Dit kwam vooral door de eerste ronde. Op het bord naast Rowin was veel lawaai en Rowin zei hier meerdere keren wat van. Maar het werd niet stil en ook de groepsleider greep niet in. Volgende keer gewoon de klok stil zetten Rowin!
Rowin staat twee stukken voor tegen Marthijn
Nu verloor hij vanuit gewonnen stelling en droeg een erfenis mee naar de volgende ronden. Pas vanaf de 5de ronde was alles weer op orde en eindigde Rowin met 3,5 uit 7. Anna-Mae had wel haar middag. Ze is een echte vechtster en je moet haar meer dan één keer verslaan. Zo wist ze punt aan punt te rijgen. Heel bijzonder was haar enige halve punt van de middag. Met een pion op b2 en a3 wist ze remise te forceren tegen een loper en een toren. Het lukte haar net niet om met één van de twee pionnen te promoveren. Met 6,5 uit 7 was ze wel onze topscorer en terechte nummer één.
Anna-Mae dolblij met haar eerste prijs
Lemée had het moeilijk in de A-poule. Ze kreeg zeker haar kansjes, maar ze miste ondanks taaie verdedigingen de mogelijkheden om punten te scoren. Nu eindigde ze met 0 uit 5, daarmee kreeg ze echt iets te kort.
Lemée kreeg iets te weinig vanmiddag
Het was een leuke middag voor onze jeugd. Ik wil de organisatie bedanken voor het toernooi.
Ons achttal in Veendam

Geen opmerkingen: