maandag 24 februari 2014

Tom Poes, verzin een list!

(een bijdrage van gastlid en gastblogger Erwin Kok)
In de wandelgangen en rond de schaakborden van het jeugdschaak ontmoet ik regelmatig de leiders van de jeugdschakers van SC Ten Boer. Roelof Kroon, spin in het web van deze leiders, bleek behalve o.a. de gedeelde passie voor jeugdschaak en whiskey, net als mij de aller-aller-aller grootste fan van een schakende dochter én zoon te zijn. Dit schept een band, en het is dan ook voor mij een eer toen Roelof mij vroeg een bijdrage te leveren voor zijn (jeugdschaak) weblog.
 
Auteur en striptekenaar Marten Toonder (overleden in 2005 op 93-jarige leeftijd) schreef en tekende een verzameling stripverhalen met Olivier B. Bommel en Tom Poes in de hoofdrol.
Heer Bommel (ook wel Heer Ollie of Heer Olivier) heeft een aantal quotes op zijn naam staan.
 
Toen ik onlangs arriveerde in Ten Boer om samen met Joppe deel te nemen aan het Ouder-kind schaaktoernooi (editie 3) zag ik Roelof staan naast zijn auto. Zijn grijze, glimmende auto met de sticker ‘I love Chess’ erop. Op Roelofs wang gleed langzaam een traan naar beneden. Hij wees naar de zijkant van zijn auto die van achter naar voren zwaar was beschadigd. Tijdens de rit naar het toernooi was Roelof met zijn zwaar- (met schaakmaterialen) beladen auto in aanraking met een ander voertuig gekomen “als je begrijpt, wat ik bedoel”. Dat het lukte om hierna kundig, vaardig en waardig het toernooi tot een goed einde te leiden verdient een compliment.
 
Maar voordat dit einde was bereikt werden er heel wat schaakpartijen gespeeld, 121 om precies te zijn. Nummer 121 was wat mij betreft de mooiste. In een barrage om de eerste plaats vochten Ilse Schuit en Gebrich Kroon zoals bekend een wonderschoon beslissings vluggerpartij van ongekende schoonheid uit. Gerbrich toverde de ene na de andere correcte verdedigingszet uit haar hoge hoed, maar was machteloos tegen het geweld waarmee Ilse de koningsverdediging bestormde.
 
Mijn eigen pareltje van die middag was de partij tegen de sympathieke en altijd strijdbare Jan Pilon. Jan en ik zijn beiden schakers die smullen van aanvallend spel. Vechters pur sang.
Liever strijdend in het vuur ten onder dan winnend bibberen in een vrieskist; het vuur spatte ook van het bord af tijdens deze partij, zie afbeelding!
 
In deze stelling werd nog wat heen en weer geslagen en met nog enkele seconden op de klok tot remise besloten. Dit spektakel mag geen winnaar, en zeker geen verliezer kennen. Heer Bommel zegt hierover “Het enige wat men nodig heeft is een sterke vuist en een onbevreesd gemoed”.
 
Met Roelof sprak ik enkele dagen na het toernooi, en vroeg hem of hij nog een ‘verbijsterende zet’ in gedachten had om zijn autoschade op te lossen. Zelf had ik wel een verbluffende zet paraat, vertelde ik hem, zie diagram;

Zwart speelt .. Lh3!
Topalov – Shirov, Linares 1998, en wit geeft 6 zetten later op. Uitgebreid beschreven in het boek ‘Fire On Board’, destijds aangeschaft op advies van E.J. H. om mijn dochter de schoonheid van het aanvallend schaak aan te leren. In de partij volgde 48.gxh3 Kf5 49.Kf2 Ke4! 50.Lxf6 d4 51.Le7 Kd3 52.Lc5 Kc4 53.Le7 Kb3 en wit gaf op.

Roelof vertelde al calculerend welke mogelijkheden er bestonden om zijn autoschade te pareren, en op mijn vraag: “Tom Poes, heb je al een list verzonnen” vertelde Roelof te hebben besloten zijn auto met reserve onderdelen om te toveren naar een auto die voor 100% bij hem past.
 
Onlangs was het zover, de auto was omgebouwd en ik mocht met hem mee, een proefritje maken. Ik kan alleen maar zeggen, ik geniet er nog elke minuut van!
 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

geweldig verhaal! Flink gefotoshopt. 1 ding ontgaat me in deze trieste (auto stuk) humor (erg geestig verhaal): die autoi bestaat die echt?

Dries Koster

Anoniem zei

De auto bestaat echt. Helaas niet van mij, want hij zou uiterst passend zijn. De sticker is het enige die mijn huidige beschadigde auto tot een echte schaakauto maakt.