zondag 2 juni 2013

GP Leek/Roden

Gisteren werd de een na laatste GP van het seizoen gehouden. Dit werd door Leek/Roden georganiseerd en was deze keer in Roden. De organisatie was goed, er was  een ruime schaakruimte, A en B-groep waren gescheiden én scheiding tussen rustruimte en schaakzaal. De organisatie was ook duidelijk qua communicatie over herindelen én tussen de rondes. Dikke pluim. Na afloop was er voor iedereen een vaantje en een notitieboekje, beschikbaar gesteld door hoofdscheidsrechter Johan Zwanepol. Deze leidde het toernooi goed.
de jarige Abel 2de in de C-poule met 4 uit 7
Held van de dag was de jarige Abel. Hij zat in een groep waar geweldig werd geschaakt. Vol passie op de aanval, verdedigen was er niet meer bij. In ronde 5 miste Abel tot twee keer toe een mat in één, kwam een dame voor door geweldig spel. Veel ouders en andere schakers kwamen kijken naar de laatste partij van de ronde. Abel kon het laatste stuk van Wessel Adema winnen met een dubbele aanval, maar koos voor de verkeerde voortzetting. Een klein kind bemoeide tot schrik van de wedstrijdleiding zich ermee, wees Abel en Wessel op een onreglementaire. Hierdoor verloor Abel. In plaats van boos te worden, ging Abel rustig bij de tafel zitten. Natuurlijk baalde hij vreselijk, maar de volgende ronde, die al snel weer begon, ging hij er weer helemaal voor. En wat ik zelden zie: hij wist zijn enorme tegenslag te overwinnen, won ronde 6 en 7 en werd tweede. Vooral de overwinning op je eigen teleurstelling was indrukwekkend.

Robin, Sieger en Gerben waren erg moe van het gala van het Praedinius Gymnasium. Bij elkaar scoorden ze 1 punt. Voor Robin vervelend, want hij verliest terrein in het GP-klassement.

Gerbrich 1ste in de B-poule met 4 uit 5
Gerbrich verraste aangenaam met de 1ste plaats in de B-groep. De eerste ronde tegen Stefan Poelma was een dubbeltje op zijn kant, maar opeens kon ze matzetten. In ronde 2 verloor ze kansloos tegen Marlinde. Maar de laatste twee ronden won ze. Vooral de overwinning tegen Vincent Richtering Blenken R. was goed. Bij de GP Unitas verloor ze in gewonnen stelling van Vincent en dit was de revanche.
Remco 2de in de D-poule met 5 uit 7
Remco deed het erg goed in groep D. Uiteindelijk werd hij op onderlinge resultaat tweede, met evenveel punten als de nummer 1.

Lindert en Jarno speelden in groep E. Jarno speelde een minder toernooi. Lindert speelde goed, maar miste te vaak een dreiging van zijn tegenstander. Zo gingen twee dames verloren door een schaakje op f6/f3 op koning op g8/g1 en dame op d7/d2. Tegen Lyne stond hij gewonnen toen hij zich mat liet zetten. Met 4 uit 7 kwam hij net tekort voor een prijs.


Martijn speelde in groep F. Alleen weer zo vervelend op de 4de plek. Het NK E-teams heeft een goede invloed op zijn schaken, dat zag ik wel. Want op rating had Martijn 6de of 7de moeten worden.

Mieke 1ste in de G-poule met 6 uit 7

Mieke was geweldig. Na twee 4de plaatsen werd ze nu eindelijk 1ste. En met goed spel. Ze leert al steeds beter matzetten. Vooral trappetjesmat. Ze had ’s ochtends al training gehad van Erick en andere schaaktrainers in opleiding. Dat was te merken, want ze ziet wel wanneer ze iets kan pakken. Verder was haar partij tegen Alexander memorabel. Er stonden zetten lang 4 dames op het bord. Toen twee dames geruild waren, duurde het niet lang of er stonden weer gedurende tien zetten 4 dames op het bord. Uiteindelijk won ze de partij. Nu op naar het NK, Mieke! Hilde speelde ook in deze groep en haalde 1,5 punt uit 6. En dat al bij haar tweede toernooi.

Geen opmerkingen: