maandag 20 mei 2024

Hannah op het NK (69)

Afgelopen Hemelvaartsweekend heeft Hannah meegedaan aan het NK D in Rijswijk. Ze speelde de sterren van de hemel en verdiende een plek op het podium. Het toernooi duurde helaas één zet te lang. In de laatste ronde sloeg ze tot haar eigen verbijstering met haar dame een pion die door de dame van haar tegenstandster gedekt werd. Een black out, waardoor ze geen derde maar achtste werd op het NK. Ondanks dat het de beste prestatie ooit was voor een Boerster schaker op het NK, voelde het niet dat het recht deed aan Hannah's uitzonderlijke prestatie. Laat ik Eline citeren uit onze appgroep:

"De hele club is trots op Hannah! Uiteindelijk gaat het er niet om hoeveelste je wordt, maar om hoeveel nieuwe kennis je hebt opgedaan en dat je hebt doorgezet. En dat heb je beide erg goed gedaan!"

Ik denk dat niemand het beter onder woorden heeft gebracht! 

Want laten we eerlijk zijn: Hannah speelde fantastisch. Ik wil enkele mooie partijfragmenten de revue laten passeren.
voorbereiding tussen de rondes (foto Harry Gielen)
In de eerste ronde mocht Hannah tegen Ayleanne, een tegenstandster die een week eerder op het NK C nog van Sarah won. Het werd een lange partij, waarin Hannah voortdurend beter stond. Op een gegeven moment moest ze het nauwkeurig berekenen.
Hannah speelde hier met zwart 28... Txd5 Dat kan alleen als je ziet dat 29. Lb3 Txd3 30. Lc2 niet kan omdat dan 30... Txf3 een kleine kwaliteit wint met 31. gxf3 Lxc2. Goed gezien!
Focus bij Hannah (foto Harry Gielen) 
In de tweede ronde mag Hannah tegen Melody Zhang. Melody speelt al jaren mee op NK's. Het werd een partij waarin Hannah doet wat ze graag wil doen: aanvallen op de koning.  
Hannah speelt hier 25. Db5 en Melody zet nu haar paard buiten spel met 25... Pa5 Hannah heeft nu door dat er wat aan de andere kant te halen is. De zwarte koning staat niet veilig, de witte dame kan snel via d3 naar de koningsstelling en het zwarte paard kan niet meedoen met de verdediging.  26. b3! Zo, het paard doet niet meer mee. 26... Tf3 27. Te3 Txe3 28. fxe3 Dg5?! 
De stelling was nog ok voor zwart, maar nu wordt het duidelijk dat zwart met een stuk minder speelt. Beter is om de toren in het spel te betrekken, want die doet nog niet mee. 'Als je niet weet wat je moet doen, probeer dan een stuk dat niet actief is mee te laten doen', zeggen we vaak op de club. 28... Tf8 lijkt me beter. 
29. Dd3+ g6? Dat dit een slechte zet is maakt Hannah heel snel duidelijk. Veld f6 is zwak geworden: daar kun je een toren neer zetten. Of een paard. 30. Tf2 Kg7 31. e4! dxe4 32. Pxe4 Nu doet het paard van Hannah ook mee in de aanval. Melody moet achteruit anders is de dame straks ook buitengesloten en is veld f7 niet meer te dekken. 32... De7
33. Tf6! Tf8 34. Dg3
Voor de liefhebber: 34. Txg6+ Kxg6 35. Pf6+ leidt tot direct mat. Dg3 is echter goed genoeg zeker na het gespeelde  34... Tf7. Na 34... De8 kun je met 35. h4 de aanval voortzetten.
Een schitterende partij van Hannah. Het hoogtepunt kwam tegen Anika in de vierde ronde. Van tevoren hadden we afgesproken er een rustige partij van te maken en in het eindspel toe te slaan. Dat plan werkte helemaal. De partij kreeg een eervolle vermelding bij de verkiezing van de beste partij van het toernooi!
foto Harry Gielen
We komen er in na de 26ste zet van zwart.
Hannah kiest nu voor de aanval met 27. De7 Zwart kan nu 27... Te8 doen en dan is zowel de dame als de pion op b2 aangevallen. 28. Db4 lijkt de enige oplossing, maar er is een verrassing. Ook 28. Pxd5 kan. Ik weet niet of Hannah dit gezien heeft, maar het paard op f4 en de koning op g8 speelt in de komende varianten een belangrijke rol. Anika, E-kampioen van 2022, speelde 27... Td7 een betere zet dan 27... Te8. Na 28. De8+ Kh7 
dacht ik dat wit 29. Pxd5 kan doen vanwege 29... Txd5 30. De4+ of 29... Pxb2 30. Pf6+ (aftrekaanval). Echter zwart houdt de stelling met 29... Pb6 en het paard dekt de toren en valt het gepende paard op d5 aan. 30. Pe3 is nu een blunder vanwege 30... Txd1+ 31. Pxd1 Dxe8 (aftrekaanval) en na 30. De4+ Kh8!! 31. c4 (*) Dxc4  (**)  is de stelling gelijk.
(*) na 30... Kg8 kan 31. Pe7+ en 30... g6 maakt veld f6 zwak waardoor wit het paard kan dekken met 31. c4 
(**) 31... Pxc4 32. De8+ Kh7 verliest weer vanwege het aftrekschaak met 33. Pf6+
Kortom er is opeens heel veel aan de hand!
Hannah speelde 29. De2 b5 30. Dc2+ (30. Pxd5 kan wel omdat de dame de toren op d1 dekt, dus na 30... Pb6 komt gewoon 31. Pxb6 of 31. Pe3) 30... Kg8 31. Te1 Te8 kwam de enige verkeerde zet van Hannah in deze partij 32. Te7?
Opeens is een dubbele aanval mogelijk met 32... Dd6. Toen we na de afloop tegen zeer sympathieke Anika zeiden dat ze een dubbele aanval had gemist, begreep ze meteen waar we het over hadden. Ze kan goed schaken! Er volgde echter 32... a5 33. Df5! en nu kwam Hannah in een gewonnen eindspel na 33... Df6 34. Dxf6 gxf6. Speel het eindspel vooral na op de site van het toernooi want het is zeer instructief hoe Hannah het uitspeelt!
Na deze prachtige overwinning volgde wellicht nog een betere partij tegen de latere kampioen Thao. Hannah speelde vol op de aanval en had een paar keer beslissend voordeel kunnen halen. Hier speelde ze ook één van haar beste zetten in het toernooi:
16... a4 met een vreselijke aanval op de witte koning. In deze partij zit veel lesmateriaal dus die gaan we binnenkort met elkaar doornemen.
Hannah, je hebt echt een geweldig toernooi gespeeld. We mogen trots zijn op hoe goed je hebt geschaakt, de aanvalslust en de creativiteit die je op het bord liet zien. Ook eindspelen speel je uitstekend. Ik hoop dat je zo doorgaat met schaken, dan ligt het behalen van een NK-titel binnen je mogelijkheden. We hebben er in Ten Boer enorm van genoten en ook als coach ben ik diep onder de indruk van je prestatie en je spel! Dank!

Geen opmerkingen: