dinsdag 21 mei 2024

De NJC, hoe is het daar mee? (2)

Ooit, jaren geleden begon zo één van onze stukjes. Dat was omdat we te weinig berichten over de NJC van dat jaar publiceerden. Nu zitten we in dezelfde situatie. De twee NJC-teams hebben al 8 ronden gespeeld en er is slechts mondjesmaat aandacht aan besteed op onze weblog. Daarom een verslag van de achtste ronde. 

Door Opwekking moesten we naarstig op zoek naar invallers. Gelukkig wilden Thijs en Joris wel invallen en besloot Bram om zijn toernooi in Limburg pas op zaterdag te beginnen. Op de vrijdag zelf werd Hannah ziek, dus moesten we nog een invaller zoeken. Dat werd Lieke. 

Het tweede team mocht tegen de koploper Philidor. Olaf was zo dapper om op bord 1 te spelen, Sarah speelde op bord 2 en invallers Thijs en Lieke op bord 3 en 4. Voor Thijs, groep 3, kwam daar het noteren bij. Zijn notatiebiljet was na afloop museumwaardig. Als we ooit nog een schaakmuseum in Ten Boer krijgen dan is dit een pronkstuk. De wedstrijd begon met een geweldige sensatie. Lieke zette haar tegenstander pardoes op de 14de zet mat.
Lieke heeft mat gezet terwijl Thijs bezig is met zijn museumstuk
Zou er dan een verrassing inzitten? Helaas niet. Thijs hield het lang vol en even kon de sterke Simon Botter per ongelijk pat zetten in de volgende stelling,
maar natuurlijk zag Simon dat 38... Kf5 pat is en 38... Ke5 mat in 2 is. Sarah speelde in de Italiaanse verdediging met 4. c3, 5. d4 en 6. e5 in de volgende stelling
niet het bevrijdende 6... d7-d5. Na 6... Pg4 wordt de zwarte stelling zorgelijk. Belangrijk om dit trucje te onthouden! Olaf bleef het langst schaken maar verloor ook van Lútzen Kempenaar. Een verdiende 3-1 overwinning voor Philidor.
Team 1 speelde met Joris op bord 4 tegen Staunton. Het werd een grote (ietwat geflatteerde) overwinning. Bram stond al heel snel gewonnen tegen Ghilon, dus dat punt telden we al een beetje. Danique verraste met een uitstekende overwinning, ook al begreep ik dat de tegenstander het ergens beter had kunnen doen. Toch een mooie overwinning, Danique, en dik verdiend! Alles kwam dus neer op de schouders van Joris. Joris had een verloren stelling, maar wist een toren terug te winnen. Tegenstander Alhassan had echter gevaarlijke pionnen en daardoor verloor Joris zijn loper. Er ontstond een eindspel met alleen nog een witte g-pion.
Gelukkig kende Joris het eindspel en wist dat hij zijn koning recht naar achteren moest zetten om remise te houden. Toch bleef zijn tegenstander het 12 zetten met de pion op g5 en 17 zetten met de pion op g6 proberen. Joris gaf ook aan dat het remise is. Uiteindelijk besloten we als wedstrijdleiding op het moment dat Joris een zet kon doen waardoor voor de vijfde keer dezelfde stelling ontstond om de partij in samenspraak met Alhassan remise te verklaren. Een geweldige prestatie van Joris op een fantastische avond voor hem. Voor een volgende keer Joris: zelf de wedstrijdleider erbij halen! Bram had ondertussen gewonnen dus we hadden 2,5 punt en gewonnen. Hierna was er nog één partij aan de gang in de Hunzeborgh: die tussen Elise en Eli Alia.
de laatste partij van de avond
Een prachtige partij waarin Eli Alia lang het beste spel had en Elisa op een gegeven moment ook nog maar 30 seconden op de klok had. Het leek dan ook een overwinning voor Eli Alia te worden. Elisa wist echter met a7-a5 tegenkansen op de damevleugel te ontwikkelen waarna Eli Alia ook in tijdnood kwam. Uiteindelijk wist Elisa de partij knap te winnen!

Een dikke overwinning waardoor het eerste team van de NJC op de vierde plek staat, net boven Staunton. Team 2 staat op de achtste plek. De laatst ronde is op 14 juni.

Geen opmerkingen: