zaterdag 20 januari 2024

Tata Steel Chess Tournament

Vandaag heeft een kleine delegatie van SC Ten Boer meegedaan aan een teamwedstrijd bij het belangrijkste toernooi van Nederland: het Tata Chess Tournament. Daar speelt de hele wereldtop al vele jaren twee weken in januari om de toernooiwinst. Ook onze jeugdkampioen Bram speelt mee in de tienkampen. Die zijn gisteren begonnen en eindigen volgende week zondag.

Vandaag won Bram en gisteren speelde hij remise. De overwinning van vandaag was na een kleine combinatie:
In deze stelling staat Bram best wel moeilijk. Het beste is vermoedelijk 1. Lxf6 Dxf6 2. Dxf6 Txf6 3. e5 waarna de zwarte pionnenstructuur veel te lijden heeft. De tegenstandster van Bram speelde echter 1. Dh6 waarna zwart een stuk wint met een kleine combinatie. Zien jullie het ook? Na Bram's zet gaf wit op.

Tegelijkertijd speelden Elisa, Hannah en Thijmen voor de twee teams van Groningen (Nait soezen moar broezen en Dieverdoatsie) tegen teams van andere steden waar Tata on Tour langs is gekomen de afgelopen jaren. Er waren teams uit Haarlem, Hilversum en Beverwijk. Hannah speelde in Nait soezen op bord 3, Thijmen en Elisa in Dieverdoatsie op resp. bord 3 en 2. In de eerste ronde won team NSMB met 4-0. Team D. was lang onduidelijk, maar toen Thijmen voor de 2-0 had gezorgd (in moeilijke stand) werd de druk voor de tegenstander van Elisa te groot en drukte Elisa door naar de overwinning.

Elisa weet in tijdnood onder grote belangstelling van toeschouwers te winnen
In de volgende ronde werd het veel spannender voor team D. Eli Alia en Gideon verloren en ook bij Thijmen en Elisa pakten donkere wolken samen. Maar Thijmen wist in verloren stelling wel te compliceren en daardoor ging zijn tegenstandster door de vlag. Elisa speelde goed, maar had een ongelukkig eindspel bereikt. Gelukkig voor haar pakte haar tegenstander tot zijn eigen schrik een vergiftigde pion waardoor Elisa de toren kon pakken. Het werd hierdoor 2-2. NSMB had het eenvoudiger en won met 4-0. Hannah had het alleen in het begin van de partij moeilijk.

De finale ging dus tussen team D. en team NSMB. Het werd een heel spannende strijd.

de finale
Hannah de Jong won van broer Gideon, onze Hannah gaf een paard weg tegen onze Thijmen. Thijmen speelde dit grootmeesterlijk uit. Wat is Thijmen toch sterk geworden in korte tijd. Elisa stond wel goed, maar wist haar partij in een paar zetten van een duidelijk voordeel om te buigen naar duidelijk nadeel. Wellicht had ze nog de remise kunnen houden maar nu ging ze door de vlag. Ondertussen versloeg Eli Alia Theo in een eindspel, waardoor de 2-2 eindstand op het scorebord stond. Bij gelijke stand valt het onderste bord weg waardoor team Dieverdoatsie kampioen werd en team Nait soezen moar broezen tweede. De wisselbeker gaat naar Groningen, volgend jaar dus weer meedoen!
Team Dieverdoatsie

Geen opmerkingen: