zondag 29 mei 2022

Sarah op het NK (52)

In het Hemelvaartweekend heeft Sarah meegedaan aan het NK D in Waalwijk. Voor Sarah het derde NK na haar twee eerdere deelnames in Waalwijk. Voor Rijswijk het eerste NK in drie jaar, want de afgelopen jaren was het door Corona niet doorgegaan. Het was voor iedereen wennen, maar de organisatie was daardoor misschien net iets meer bevlogen dan in 2019, toen Elisa meedeed. Je merkte het in de kleine dingen: men heeft het er gemist en was naar mijn gevoel enthousiaster om de jeugdschakers weer te zien. Ook geweldig om zo'n jonge toernooidirecteur te zien!
Sarah (foto Harry Gielen)
Voor Sarah waren het drie geweldige dagen. Op woensdag al naar Rijnsburg, op donderdag tot en met zaterdag drie ronden schaken. Vooral de sfeer onder de meiden was goed. Er werd veel samen gespeeld en iedereen die mee wilde doen, was welkom. Niemand werd uitgesloten. Alleen die sfeer al maakte het toernooi buitengewoon geslaagd. 
tussen de ronden (foto Martijn Hardeman)
Qua schaken was het een sterk bezet toernooi. Had ik bij het NK E het idee dat twee jaar Corona niet goed is geweest, voor deze meiden was dit niet het geval. Zelfs op de laagste borden werd vergeleken met de vier voorgaande keren die ik heb meegemaakt naar verhouding goed geschaakt. Bij de jongens was het af en toe smullen. Misschien dat de twee fysieke NK's E in Waalwijk en het NK D in Best er mee te maken hebben. 
foto Martijn Hardeman
Sarah kon zeker in de ochtendrondes goed meekomen. Maar vooral op de derde dag was het na de zevende rond op. Het toernooi was twee rondes te lang. Hierdoor eindigde ze met 2 uit 9. Dat had zeker een punt meer moeten en kunnen zijn. Wel een paar goede partijen zoals tegen Sarah-Joy.
groepsfoto (organisatie)
In ronde 1 was de opening tegen Bregje ok. Ze stond wel goed, maar Bregje was gewoon té sterk en al snel na de opening ging het mis. Tegen Taylor speelde ze een goede partij. Ze offerde keurig twee pionnen om een toren te veroveren. In de derde ronde van de dag was de koek op tegen Emma Barbier.
Op de tweede dag in de vierde ronde speelde Sarah een buitengewoon leerzame twee uur durende partij. Ze won ook nog. Niet foutloos, maar genoeg om de komende partij aan te werken. In ronde 5 de beste partij van Sarah tegen Sarah-Joy. Ze verloor wel terecht, maar het was een complexe mooie partij. In de zesde ronde miste Sarah in de opening een kans en daarna was het eenrichtingsverkeer.
De derde dag leverde geen punten op, maar nog wel een prachtige vechtpartij tegen Atusha in ronde 7. Een goede partij waar Sarah in het middenspel goed speelde.
Chalet Tamaris
De sfeer was goed. Vooral met Eli Alia en Imara werd er veel opgetrokken. De Paardensprong en SC Ten Boer trokken veel met elkaar op en het was motiverend om te zien hoe goed deze twee dames speelden. Ze werden uiteindelijk tweede en zesde. Los van prestatie was dus het spel goed verzorgd. Eli Alia speelde goede partijen. Tactisch is ze sterk. De laatste twee ronden was ze wel moe. Hier speelde ze haar moeilijkste partijen. Maar zelfs in die partijen zorgde haar vermogen om goed te rekenen uiteindelijk voor de overwinning. Met Imara heeft de Paardensprong volgend jaar ook een kampioenskandidaat. Tenslotte waren de ouders Hieke, Mark, Martijn en Angela goed op elkaar afgestemd zodat de dames ook optimaal konden schaken en genieten. 

de oudertafel (foto Harry Gielen)

Martijn en Imara beleefden met de brand een spannend avontuur op woensdagnacht, zie hiervoor het verslag op de site van de Nosbo. Ik wil Hieke en Martijn heel erg bedanken voor de fijne samenwerking de afgelopen dagen in Rijswijk!
huh, wie schaken daar nou?
Voor Sarah was het geweldige ervaring. Ze weet waar ze de komende maanden aan kan werken. Ook het hele avontuur met z'n vieren verliep gesmeerd. Angela had een geweldige overnachtingsplek geregeld en Mark wist me bij de analyses zelfs regelmatig te verbeteren. Bedankt dat ik zo het toernooi kon meemaken!
Tot slot nog een paar schaaktechnische momenten. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan 😉
Sarah, zwart, aan zet
In deze stelling speelde Sarah 1... c6! 2. Dxb7? Tb8! (nauwkeuriger dan direct slaan op c2) 3. Dxa7 Pxc2+ en ze won de partij.
Noot: Martijn wees mij er vandaag op dat de zet 1... Pd7 eigenlijk veel sterker is. Na 1... c6 kan wit nog terug met de dame naar e2. Na 1... Pd7 is een dubbele aanval ontstaan: zowel het paard op h4 als de pion op c2 zijn aangevallen. Die kunnen niet beiden gedekt worden.
Sarah, zwart, aan zet
Hier maakte Sarah de partij af met 1... Tf4+ gevolgd door 2... Txf7
In de vijfde ronde speelde Sarah een heel interessante partij die door de toernooicoach werd bekeken. Lang ging het over de volgende stelling:
Sarah (wit) aan zet
Zwart heeft net 1... fxe5 gespeeld en denkt een stuk te winnen. Sarah vindt echter 2. Txd7 en staat vermoedelijk iets beter omdat na 2... Dxe3 wit het stuk uit de aanval kan halen met 3. Lxe3 en na 3... Lxe4 4. Lxe6 Kh8 5. Txe7 zou wit wel eens beter kunnen staan. Er volgde echter 2... Dc6 3. Td6 een wonderlijke zet die voor veel verwarring zorgt. Ik vermoed dat wit een betere zet heeft zoals 3. Pg5 ook al is het zo complex dat ik het allemaal niet kan berekenen 3... exf4 4. Dh3!?/?! een prachtig voorbeeld van het creatieve spel van Sarah 4... Dxe4 
en nu is de vraag of 5. Txe6 (in plaats van het gespeelde 5. Lxe6+) met een ondekbare aftrekaanval op de zwarte dame niet voordeel oplevert. Herman Grooten was ervan overtuigd maar uiteindelijk geeft de engine 5... Df5! 6. Txe7+ (6. Te5+ Kh8 7. Txf5 Pxf5 is niet goed. De toren en twee stukken zijn te veel voor de dame) 6... Ld5 en zwart blijft beter staan.
Sarah (zwart) aan zet
Na een goede opening tegen Atusha heeft Sarah een paard geruild tegen 3 pionnen. In deze stelling staat de witte koning niet goed. Sarah speelt dan ook de stukken naar de koning met 1... Pe5 2. f3 Lh4?! 3. f4! Beter is op beide zetten om de toren op d8 erbij te halen met de zet 1... d5 en 2... d5. In dat geval zou de witte koning met de toren van d8 via d6 en g6 (en de dreiging d5-d4) voor een ongekend sterke aanval zorgen.

Geen opmerkingen: