maandag 18 april 2022

Hannah op het NK (51)

Hannah heeft op Stille Zaterdag een prachtige prestatie neergezet. Ze werd uiteindelijk zesde op het NK E in Tilburg. Een heel goede prestatie. We mogen als club enorm trots zijn op het resultaat. Maar eigenlijk is de manier waarop veel belangrijker. Ze heeft zaterdag vier enorm goede partijen gespeeld. Ze leerde enorm snel in de ronden en de kwaliteit van de partijen werd uiteindelijk alleen maar beter. Belangrijker dan het resultaat is wat je er van leert. Het gevoel wat er nodig is om de juiste mentale instelling te vinden, zodat je optimaal kan presteren. En ook heel belangrijk: het plezier met de andere deelneemsters. Tussen de ronden werd gezellig gespeeld met Maria en Ruth: tekenen, bewegen met een bal en verhalen uitwisselen. Een mooie en onverwoestbare ervaring: dat geeft vertrouwen.
Hannah achter het bord
foto organisatie
In de zesde ronde mocht Hannah tegen een speelster waarvan we door de partijen van vrijdag het gevoel kregen dat er wat mogelijk was. Dat bleek. De tegenstandster speelde veel beter dan de dag ervoor, maar toch was het duidelijk dat Hannah zou gaan winnen. Na deze partij begrepen we dat Hannah alleen nog maar tegen de toppers zou moeten in de laatste drie ronden. 
Hannah tegen Ruth in ronde 7
Ronde 7 tegen Ruth was de eerste testcase. Van tevoren spraken we kort door hoe Hannah zou gaan spelen en dat lukte heel erg goed. Een gelijke strijd met een open g-lijn. Op een gegeven moment besloot Hannah haar toren te offeren om mat te kunnen zetten. Objectief niet goed, maar Ruth was zo verward dat ze bij de verdediging haar dame opgaf. Hierna had Hannah nog steeds aanval en de aanval sloeg door.
Nabespreking van één van de partijen
foto organisatie
In de achtste ronde tegen de aanstaande Nederlands Kampioene. Ook nu deed Hannah uitstekend wat we hadden afgesproken. Nog veel belangrijker, toen Anika afweek, ging ze zelfstandig denken en nam een aantal opmerkelijk oorspronkelijke beslissingen. Die ook nog goed waren. De stelling werd erg complex en op dat moment had Hannah winstkansen. Het was echter zo moeilijk dat een iets te snelle beslissing haar fataal werd. De loper op e5, de kern van het aanvalspel, ging verloren.
Hannah (aan zet) - Anika
In deze stelling speelde Hannah het originele 17. Tc7 om de zevende rij te veroveren. Met 17. Lxf6 gxf6 18. Dxd7! (18. Ph5 is misschien nog iets beter) Dxd7 19. Pxf6+ Kh8 20. Pxd7 zou ze een stuk voor komen staan. Na 17... Tb8 18. Da6 (18. Da7 misschien beter) exd5
zou 19. Pxf6+ gxf6 20. Txd7 Dxd7 21. Dxf6 een sterke matdreiging opleveren die zwart alleen kan opheffen door de kwaliteit terug te geven met 21... Txd5 22. Dxe5 waarna wit beter staat. Helaas speelde Hannah iets te snel 19. Pg5 om na 19... Txe5 in te zien dat er geen aanval meer over is. 
In de laatste ronde kan Hannah nog gedeeld derde worden als ze van Sarah won. Ook in deze partij speelde ze het uitstekend. Ze volgde de openingsuitleg, alleen wist ze niet zo goed op welke vleugel ze moest aanvallen. Ze koos voor de verkeerde kant en toch ontwikkelde ze een waarschijnlijk winnende koningsaanval. Helaas ging het ergens in de afruil fout en een gemene dubbele aanval kostte haar een toren. In verloren stand kreeg Hannah nog een gouden kans om eeuwig schaak te geven, maar die miste ze. 
Met 5 uit 9 heeft Hannah het boven verwachting gedaan. In de eindstand is ze gedeeld vijfde en op weerstandspunten zesde. 
Een prachtige schaaktweedaagse! Wat is er veel geleerd en wat hebben we veel plezier gehad. Positief: tijdens het toernooi werd het schaken steeds beter, Hannah neemt heel snel nieuwe informatie op en kan het toepassen en ze heeft veel nieuwe vriendinnen gemaakt. De club bedankt Hannah voor de twee mooie schaakdagen!  

Geen opmerkingen: