zondag 3 november 2019

Prachtig schaakweekend op Schiermonnikoog

Afgelopen weekend liet het eerste schaakeiland van de wereld weer van zich horen. Op het mooie Schiermonnikoog werd voor het vierde jaar een Grand Prix toernooi georganiseerd. Daarnaast voor het eerst dit jaar ook een Ouder Kind Toernooi. Er waren maar liefst 21 teams bij dit toernooi aanwezig. Een enorm schaaksucces op een zondagochtend! En dat nog wel op de heilige grond van de Toxbar, die luttele momenten voor het toernooi pas was leeg gestroomd. Het personeel was fris, fruitig en gastvrij!

Schaakkamp

Ooit, bij het eerste toernooi in 2016, organiseerde Saskia de Boer van MSV een onvergetelijk kamp in de alom bekende kampeerboerderij 'De Branding'. Vanuit Ten Boer gingen we toen met een stuk of 8 mensen mee. Het werd een onvergetelijk kamp waarvan nog vele verhalen binnen de vereniging de ronde doen. Vorig jaar in Aurich besloten we om weer eens zoiets te organiseren. Een enthousiaste groep ouders draaide het plan om dit op Schier te organiseren binnen een week in elkaar. Elf kinderen en tien ouders vonden onderdak op Springfield.
de kampeerboerderij
Springfield bleek een fantastische plek om te verblijven. Met 7 slaapkamers, een grote gemeenschapsruimte, een professionele keuken en een goede locatie hadden we de hoofdprijs gewonnen! 
de gemeenschapsruimte
Mochten we het volgend jaar weer organiseren, dan weten we waar we heen moeten gaan.
een paar boodschappen
Het schaakkamp was opnieuw onvergetelijk. Tetske en Huup organiseerden in navolging van Sibbele een rode draad spel.
het rode draadspel
De jeugd battlede fanatiek tegen elkaar met verschillende spelletjes, zoals zoeken van geldstukken, knijpers, dingen met de juiste beginletter vinden, lopen met een knikker op een lepeltje, enz.
de rode draad
Op zondagmorgen kon vlak voor het OKT de eindbalans opgemaakt worden. Winnaar was Tessel, vlak voor Joël en Ilse. Eervolle vermelding ook voor de eerste volwassen persoon: Gabor werd vierde.
Het eten was heerlijk en voldoende. Pannenkoeken op zaterdag, zelfgemaakte soep, Schiermonnikoogs suikerbrood, het was te veel om weer mee terug te nemen naar de wal. Het hele kamp liep op rolletjes en de jeugd wist zichzelf continu te vermaken.
pannenkoeken eten
Dit vraagt om een herhaling volgend jaar!
de toernooivoorbereiding

Grand Prix

Paardensprong (19) en Ten Boer (13) zorgden voor de meeste deelnemers van dit goed georganiseerde toernooi. Er waren ook kinderen van Schiermonnikoog zelf. Sinds vorig jaar wordt er les gegeven op de school op het eiland.
Lytje Willem was er ook bij
De A- en B-groep speelden in de rustige serre, de andere groepen in een bijzaal van hotel van der Werff. Daar was het iets onrustiger. Kinderen die klaar waren zorgden voor geroezemoes.
de baas was er ook, ondanks KNSB competitie
Rowin speelde in de A-groep. Het spel was zeker voldoende, maar het gebrek aan wedstrijdritme zorgde er bijvoorbeeld voor dat een gewonnen stelling tegen Pieter van Nes (!) niet verzilverd werd. Rowin richt zich echter meer op het volwassenschaak en had het daardoor ook af en toe moeilijk met het tempo.
Rowin
In de B-groep speelden Joël, Daniël en Elisa.
Daniël
Daniël speelde heel erg goed deze middag. Hij maakte gebruik van fouten van de tegenstander. Soms kon het wat sneller, zo miste hij in één partij 3 matzetten. Los daarvan was hij afgetekend de sterkste in de groep en is hij de grootste kandidaat om binnenkort opgenomen te worden in de 'club van 1000+' van SC Ten Boer. Een eerste plaats was zijn verdiende loon.
Joël tegen Elisa
Joël had ook lang zicht op een vuurtorentje. In de laatste ronde moest hij alleen winnen van Ernst om dat voor elkaar te krijgen.
Ernst

Joël speelde goed en leek ook een paar pionnen te winnen, maar een fixatie op het idee op de h-lijn mat te zetten zorgde er voor dat hij niet voor de pionnen ging maar voor het mat. Ernst bood op dat moment tactisch zeer goed remise aan. Joël weigerde natuurlijk, maar speelde nog 3 zetten die zo slecht waren dat hij kon opgeven. Jammer van het goede spel deze middag.
Elisa
Elisa had het moeilijk op Schier. Ze stond in sommige partijen, zoals tegen Thomas Dijkhuijzen, volledig gewonnen maar verloor door de tijdnood. Het was jammer, want haar spel had ongeveer 50% moeten opleveren in deze groep. Er zijn dus genoeg mogelijkheden, nu de scherpte en besluitvaardigheid nog en dan gaat dit grote talent weer prijzen winnen.
In de C- en D-poule zaten twee Ten Boer spelers die de grootste roller coasters van de dag meemaakten. Giovanni speelde op zich goed maar elke keer was een moment van onoplettendheid voldoende om het punt de verkeerde kant op te laten gaan.
Alleen de partijen die hij van begin tot eind goed geconcentreerd speelde waren strakke punten. Giovanni heeft dus genoeg potentieel om de komende toernooien wel in de prijzen te vallen.
Bij Isidora is hetzelfde het geval.
Twee oberwinningen tegen de nummer 1 en 2 in de eindrangschikking met daartussendoor een paar onnodige verliespartijen. De partij tegen Jorn Duindam heb ik goed gevolgd en dat was een ontzettend sterke partij van Isidora. Ze had het moeilijk, maar bleef tot het eind vechten. Toen Jorn een fout maakte speelde Isidora het eindspel keurig uit.
In de E-groep speelde Olaf mee.
Het was van het begin af aan duidelijk dat hij in de prijzen ging vallen. Het schaken is stabieler geworden en daardoor verliest Olaf niet meer zo vaak onnodig. Na een paar goede overwinningen ging het fout tegen Deen van der Kolk. Die speelde vol passie op herdersmat en één moment van schaakblindheid zorgde er voor dat de dame vanaf c5 op f2 mat kon zetten. Toch was de prestatie ruim voldoende om tweede in de groep te worden en een vuurtoren mee te nemen naar huis.

Jelmer begon niet al te best in groep F.
Met 0,5 uit 4 leek het helemaal fout te gaan. Jelmer leert echter heel erg snel en het gevolg was dat de laatste 3 partijen gewoon strak gewonnen werden. Als je zo eindigt is dat een enorme motivatie om aan een volgend toernooi mee te doen.
In groep G speelden maar liefst vier schakers van onze club.
Rafael en Tessel waren veel sterker dan de rest van de groep en leken op weg naar een gedeelde toernooiwinst.
Ze hadden namelijk een afgesproken remise tegen elkaar gespeeld. Achteraf misschien niet zo handig want er is een wisselbeker voor de speler die 100% scoort. Nu ging alles gelijk op tot de laatste ronde toen Rafaël pat zette en Tessel de eerste prijs won. Rafael dus tweede.
Sarah speelde ook een geweldig toernooi.
Ze leert snel en dat merk ik aan haar spel. Er worden minder snel stukken verkeerd neergezet. Nu was ze héél dichtbij de derde prijs met 4 uit 7. Ze moest zelfs snelschaken om de derde prijs. Wat ik zo bijzonder vond is dat ze na een korte instructie al meteen de rust achter het bord bewaarde tijdens zo'n partij met versneld speeltempo. Ze zette de stukken goed neer en kwam op een gegeven moment ook beter te staan. Maar toen verloor ze haar dame en de partij. Het was erg goed om te zien dat ze alles zo snel oppakt en er veel plezier aan heeft. We zijn in elk geval erg tevreden vanuit de jeugdleiding.
snelschaken
Noa speelde ook mee in de groep.

Ze had af en toe serieuze kansen maar als de partij vorderde kreeg ze het toch vaak moeilijk. Wel mooi om te zien dat ze haar laatste partij van de dag won. Voor Noa is het motto: vooral veel spelen en daardoor leren. Ze gaat de goede kant op en is er serieus mee bezig.
Ivar was de enige speler van SC Ten Boer in groep H.
Van te voren waren de verwachtingen hoog gespannen. Ivar verloor echter zijn eerste partij. Nu was de spanning er af en ging Ivar vrijuit spelen. Hij won partij na partij en eindigde met 6 uit 7 op de eerste plaats.
Met drie eerste prijzen en twee tweede prijzen hebben we het goed gedaan op de Grand Prix. Het was een leuke en inspirerende middag. Het is fantastisch dat we weer zo'n grote groep met aan toernooien deelnemende schakers hebben bij SC Ten Boer.
de groepsfoto

Het ouder kind toernooi

Op zondag werd dus het eerste ouder kind toernooi georganiseerd. Het bleek een schot in de roos. Maar liefst 20 teams deden mee, waaronder een team met de voorzitter van de landelijke schaakbond en haar zoon. De formule was dat de teams vijf ronden Zwitsers zouden spelen. Anders zouden bepaalde koppels de boot naar de wal niet kunnen halen. Er werd zonder handicap gespeeld. Gelukkig waren er geen deelnemende ouders met een heel hoge rating, waardoor de strijd eerlijk was en er geen teams waren die er ver boven de andere uit staken.
Het toernooi werd in de TOX bar georganiseerd. Iedere ouder die in de stad heeft gestudeerd is daar wel eens geweest. De bar was tot in de vroege uurtjes open geweest, maar dat was niet merken aan het personeel. We hoefden niet zachter dan normaal te praten en als ik wat bestelde werd ik helemaal vrolijk van de manier waarop men mij bediende!
Vanuit SC Ten Boer waren er meerdere teams:
Tessel en Huup
Ivar en Gabor
Jelmer en Martin
Noa en Joël
Giovanni en Daniël
Sarah en Mark
Rafaël en Dino
De strijd om de eerste plaats ging tussen vier teams, die na drie ronden alles hadden gewonnen: Sono Folkers en Arjen, de kok van de TOX bar, Daan Poell en Marleen, Giovanni en Daniël Sauchelli en Dani en Johan Bos. In de vierde ronde wisten Daan en Marleen te winnen terwijl Sono en Arjen gelijk speelden tegen Daniël en Giovanni. In de laatste ronde moesten Daan en Marleen tegen Daniël en Giovanni. Dat werd een erg spannende strijd. Terwijl Sono en Arjen een tegenstander hadden met minder punten en vrij snel met 1-0 voor kwamen. Toen duidelijk werd dat het bij Marleen/Daan-Daniël/Giovanni 1-1 ging worden ging de kok van de TOX bar er nog eens goed voor zitten met een 2-0 eindresultaat. Herdoor wonnen zij het eerste Ouder Kind Toernooi van Schiermonnikoog met een half bordpunt meer dan Daan en Marleen.
een non playing parent tijdens het OKT

Van harte gefeliciteerd! Ze wonnen de prachtige schaakset van Schiermonnikoog waarvan vooral het bord adembenemend is.
Voor de volledigheid de eindstand.
 
Ranking after round 5 of Ouder Kind Toernooi Schiermonnikoog
No. Name                       Match Board  WP
------------------------------------------------
 1. Sono Folkers en Arjen de k   8    8.0  30 
    Daan en Marleen Poell        8    7.5  32  
 3. Thomas en vader Dijkhuijze   7    7.5  22 
    Giovanni en Daniel Sauchel   7    7.0  31 
 5. Carlijn en Sarah Hagen       6    6.0  27  
    Anouk en Gerard Koerts       6    6.0  25  
    Noa en Joël Greven           6    6.0  23  
    Ilya Kuipers en Anna Orlov   6    6.0  21  
    Dani en Johan Bos            6    5.5  32  
10. Rafaël en Dino Sauchelli     5    5.5  26  
    Deen en Bart van der Kolk    5    5.5  24  
    Maurits en Peter Hagen       5    5.0  26  
    Frida en Bryan               5    5.0  21 
    Jaap en Linda de Vries       5    4.5  29  
    Ivar en Gabor Wieringa       5    4.0  20  
16. Sarah en Mark Schipper       4    4.0  25  
    Abe en Kim van der Kolk      4    4.0  25  
    Tessel en Huup Reuver        4    4.0  23  
19. Nienke en Bas Poell          3    3.5  22  
    Jelmer en Martin Schaaphok   3    3.0  21  
21. Piter en moeder Dijkhuijze   2    2.5  20      

Einde van een onvergetelijk weekend

Na het ouder kind toernooi bleek de kampeerboerderij door de non playing parents al te zijn opgeruimd. Wat geweldig!. We maakten nog een lange wandeling die helaas een kleine blessure tot gevolg had.
Ilse en Mark
Zelfs dat kon dit onvergetelijke weekend echter niet verpesten, het was super. Volgend jaar weer naar Schiermonnikoog!
ook op de terugweg op de boot verder met schaken
vaarwel Schiermonnikoog
 

Geen opmerkingen: