zondag 27 oktober 2019

Elisa en Danique winnen tweede prijs op GP Buitenpost

Gisteren was de eerste Grand Prix van de Friese Schaakbond in Buitenpost. Er waren ongeveer 40 deelnemers in totaal, waarvan 7 uit Ten Boer. Een mooie groep en het is leuk om te zien dat we weer een goede groep hebben die meedoen aan de toernooien in de verschillende jeugdcycli. Het toernooi werd op een andere locatie gehouden dan ik gewend ben. Deze locatie beviel goed. Er waren drie zalen, waardoor de groepen in twee zalen konden spelen en er ook een zaal was om analyses te doen. Dat was bijzonder handig om bepaalde zaken uit te leggen.

Kopvrouwe was vandaag Elisa die in groep B speelde. Ze deed het daar goed. Als altijd is het spel verzorgd en zoekt ze de beste zet. Dat gaat soms ten koste van veel tijd. En dan komt de tijdnood. Gisteren begon ze uitstekend met een overwinning. In de tweede ronde gebeurde iets vreemds: Elisa liet in de opening een stuk instaan tegen Tomasso. Heel ongewoon en ze verloor snel. Na wat herstelwerk in die specifieke opening volgde een remise tegen Quinn van Dijk. Quinn stond een pion voor maar toen Elisa een onverwachte zet deed volgde een remiseaanbod dat Elisa na enig nadenken aannam. Het remiseaanbod gebeurde niet helemaal goed: Quinn bood het aan op het moment dat hij aan zet was. Dat mag wel, maar Elisa had kunnen zeggen: 'doe eerst maar een zet en dan neem ik een besluit over je voorstel.' Na deze ronde volgden nog twee goede overwinningen. Hiermee was Elisa gedeeld tweede geworden. Er moest een beslissingspartij met snelschaaktempo worden gespeeld. Dat werd een spannende partij waar beiden kansen hadden om stukken te winnen. Opeens zag Elisa een mat op h8 en hierdoor werd ze tweede.

Jadon speelde in groep C. Hij speelde een paar mooie partijen en won bijvoorbeeld van Abe Smeding. Het spel was echter af en toe wat wisselvallig en daardoor zat er geen prijs in.

In groep D leek Danique op een directe eerste prijs af te gaan.
Ze speelde geconcentreerd en won haar partijen op een goede manier. Isidora begon ook goed, maar verloor onderweg toch twee partijen. Toen ze in de vijfde ronde tegen elkaar moesten besloten ze om remise te spelen. Voornamelijk omdat Danique toch eerste leek te worden en Isidora zo kansen hield. Achteraf een misrekening. Want in de laatste ronde verloor Danique haar enige partij. Een kwestie van vermoeidheid. Maar haar tegenstander achterhaalde haar en werd eerste op onderling resultaat. Wel een goed toernooi met sterk spel. Helaas net geen eerste.
Isidora speelde in de zesde ronde remise en kwam daardoor net niet op het podium. Voor haar is het toernooi volgend week vooral van belang.

Jelmer speelde in groep E. Hij deed het goed. Soms zat er meer in en miste hij een winst. Hij groeit echter steeds verder. Dus binnenkort weer wat prijzen.

Gijs beleefde een bijzonder middag in groep F. Hij haalde 4 punten. Met af en toe erg goed spel. Af en toe ook een kleine inzinking.
Maar het plezier is zichtbaar en daardoor wordt hij steeds beter. Voor de prijzen gebeurde er iets bijzonders. Er waren vier kinderen met 4 punten. Dat betekende dat één iemand zonder rijs naar huis moest gaan en dat werd Gijs.
Ivar speelde ook in de groep. Zijn tweede toernooi al. Hij leerde erg veel. Zoals matzetten met koning en dame. Koning tegen de muur zetten, je eigen koning er tegenover en de dame er tussen. Ivar vogelde het zelf uit achter het bord. Ook voorkomen dat je mat gezet wordt door koning en toren. Koning uit de buurt van de rand van het bord houden. Ivar haalde zo 1,5 punt. Een goede prestatie, vooral het zelf oplossen van een situatie door een plan te bedenken. Ivar gaat een goede schaaktoekomst tegemoet.
mat zetten met koning en toren tegen koning

Rond half 5 al de prijsuitreiking van dit goed georganiseerde toernooi. Veel dank aan de mensen in Buitenpost.

Geen opmerkingen: