dinsdag 15 januari 2019

Goed resultaat GP de Donger

Op zaterdag 12 januari is de GP de Donger gehouden. SC Ten Boer was met een kleine delegatie aanwezig in gebouw Nehemia.
de drie spelers van SC Ten Boer
De GP in Dokkum is altijd één ven de meest vrije toernooien in de Friese cyclus. De groepen draaien in een eigen tempo, dus als de laatste speler klaar is, kan de volgende ronde beginnen. Dat betekende gisteren dat de groep die Roelof leidde om ongeveer kwart voor 4 klaar was, terwijl de onderste groep nog een ronde moest spelen. Wel goed om het tempo in te houden: we waren op tijd klaar met het toernooi.
Er waren verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. De twee sterkste groepen zaten in een aparte zaal, waar ze rustig konden spelen. Veel toeschouwers daar. Mooi moment was het applaus dat opklonk toen Sono zijn partij tegen Noël op uiterst vakkundige manier won. De waardering voor de prestatie van Sono gaf aan dat de organisatie echte liefhebbers van het spel zijn. Even kreeg ik het idee dat we in het Moskou van de 60-er jaren waren, want ook van de WK matches in die tijd is bekend dat het publiek soms ook in wild applaus uitbrak als Tal een goede zet tegen Botwinnik had gedaan. 
Positief was de tractatie die alle spelers kregen tijdens het toernooi. De jeugd vond het in elk geval heel leuk.
de prijsuitreiking
Dit jaar een gemeenschappelijke prijsuitreiking, ook een positieve ontwikkeling. Wel was het erg vol, waardoor de fotomomenten bijna niet mogelijk waren door het gedrang. De fotograaf van RTV Noord Oost Friesland zette de jeugd met de rug naar het publiek op de foto. Zie de site van de omroep.
foto van Herman Huiberts van RTV NOF

Voor Ten Boer dus 3 deelnemers. Isidora en Tyron zaten in groep D, Gijs in groep F. Alle drie wonnen een prijs.
Groep D leidde Roelof dus daar meer indrukken van dan van groep F.
groep D met de rustig spelende Isidora

De eerste wedstrijd van Isidora ging moeizaam. Ze miste bijvoorbeeld dat een pion op c7 een dame op d6 kon slaan. Isidora was ook moe. Toch won ze de partij uiteindelijk naar een lang avontuur. Ook de tweede ronde ging het nog niet goed, maar werd het al wel beter. Ook deze ronde won ze, al wel duidelijker. Hierna ging het opeens fantastisch. Isidora zag veel, maakte gebruik van de fouten van de tegenstander en speelde zelf bijna foutloos. De ene goede partij na de andere volgde. Ook zelf met geode zetten voordeel afdwingen en in moeilijke situaties de juiste voortzetting vinden. Isidora kwam hierdoor op 6 uit 6 toen ze in de laatste ronde tegen Tyron moest. Tyron had wisselende resultaten tot dat moment gehad. In de eerste ronde kreeg hij remise aangeboden toen zijn tegenstander toren plus paard tegen een kale koning had. Dat nam Tyron wijselijk aan. Eerder in de partij stond Tyron trouwens een dame voor. Hierna volgde een overwinning tegen Silke Dijcker.
Isidora tegen Silke (foto Herman Huiberts)
In de ronde daarna had Tyron pech.
Tyron met zijn bekende Lh3 opening
Met een dame meer zette hij pat. In de vierde ronde weer een overwinning. Tyron leek op weg naar een topklassering. Maar toen ging het mis. In ronde 5 opende Tyron erg slecht en stond hij na 4 zetten mat. Iets van slag verloor hij nog in keer in ronde 6. Dat maakte dat hij opeens met twee andere spelers gedeeld vierde stond. Hij moest in de laatste ronde winnen en hopen dat de twee spelers boven hem zouden verliezen om een prijs te winnen. Tegen Isidora had hij echter geluk, want Isidora sloeg met haar dame een gedekte pion. Het duurde nog lang maar uiteindelijk wist Tyron te winnen. De sterke Jaap de Vries van MSV had ondertussen ook gewonnen, maar de andere speler met 3,5 punt verloor. Silke Dijkcker wist ook te winnen, dus Tyron werd gedeeld derde. Op onderling resultaat volgde echter een derde prijs! Isidora was met 6 uit 7 duidelijk en afgetekend eerste.
het podium van groep D

In groep F speelde Gijs een wisselend toernooi. In deze poule maar 7 spelers waardoor iedereen ook een partij moest spelen tegen een speler uit groep E. In de groep speelden de sterke Abe en Deen van der Kolk. Die twee waren echt iets te sterk voor Gijs. Maar gelukkig won Gijs zijn laatste twee partijen en werd hij gedeeld tweede. Op onderling resultaat krijg hij de derde prijs. Goed gedaan Gijs. Het gaat al steeds beter. Je leert snel!
Gijs met Abe en Deen

Met drie kinderen naar een toernooi en alle drie met een prijs naar huis. Beter kan toch niet? Positief is ook dat alle drie zo rustig speelden zaterdagmiddag. Dan ga je partijen winnen.
Bernard en andere begeleiders, bedankt voor de organisatie van het toernooi.

Geen opmerkingen: