zondag 20 januari 2019

Daan Noordenbos wint uitverkocht Grand Prix SC Ten Boer

Daan Noordenbos is voor de derde keer winnaar geworden van ons Grand Prix. Onze tweevoudige oud kampioen won de sterke A-groep voor Tammo Aden uit Duitsland en Sven Broersma uit Kollumerzwaag.
het podium bij de A-groep
Zaterdagmiddag verschenen maar liefst 94 deelnemers in het Buurhoes. Omdat er vier afzeggingen waren konden we de vier jeugdspelers op de reservelijst ook uitnodigen. Dat maakte dat het Buurhoes tjokvol zat. Inspirerende omstandigheden voor een leuke schaakmiddag voor de jeugd. Als organisatie waren we overdonderd door de enorme toeloop op ons toernooi. We hebben hier vele te danken aan onze buurtclubs die veel kinderen aanmoedigen om naar Ten Boer af te reizen. Spelers van de Paardensprong (dank Ronald), Van der Linde (!), de Matadoren, Groninger Combinatie (afdeling Sauwerd, dank Wim) en Staunton kwamen in grote getalen. Ook Geon Knol had veel reclame gemaakt voor ons toernooi, waardoor veel zijn pupillen van CBS de Zaaier uit Delfzijl ons wisten te vinden. Veel dank voor deze belangstelling allemaal!
het is vol met 76 kinderen in de grote zaal
Met zoveel schakers is de druk groot om er een geslaagde middag van te maken. Daarvoor hebben we de hulp en ondersteuning van veel mensen voor nodig. Zo zijn er de sponsoren die het toernooi mogelijk maken. Dit jaar waren dat:
Sennema Tuintotaal uit Winsum
Vereniging Dorpsbelangen Ten Boer
Bob Tweewielershop en
Slagerij 't Koopmanshoekje.
Zij stelden het geld voor de prijzen in de groepen beschikbaar. Heel veel dank daarvoor.
de A, B en C-groep in de kleine groep

We werden dit jaar geholpen door heel veel kundige groepsleiders. Ronald en Hiddo zorgden al voor veel jeugdleden op ons toernooi en daarboven op hielpen ze door een groep te leiden. Ronald vroeg de vader van Pieter van Nes om te helpen, terwijl de vader van Quinn van Dijk van de Matadoren hielp. Ook de voorzitters van de Nosbo en van Bedum hielpen. Veel dank, Sjaak en Roland! Simon Hofstra, de echtgenoot van de jeugdleider van de Nosbo wilde ook wel een groep leiden. De rest van de groepsleiders kwam uit eigen geleding: Jan Pilon leidde de A-groep, Erick Erdtsieck hielp met de allerjongste groep. Dit deed hij met grote passie. Richard List is de vader van ons jeugdlid Olaf. Hij hielp al met de digitale zaken tijdens het toernooi en hielp en passant door een groep te leiden. Verder kwam oud bestuurslid Thea Heersema weer helpen. Zij heeft al zoveel ervaring dat we haar niks meer hoeven uit te leggen. Tenslotte hielpen onze oud jeugdleden Luuk Hartman en Lemée Reuver. Ze zijn voor de huidige jeugd een enorme inspiratiebron. Heel veel dank voor al deze hulp. 
de groepsleiders ontvangen een medaille voor hun inzet
Onze affiche trok ook dit jaar weer de nodige aandacht. Hij is opnieuw gemaakt door Ronald Koenes, de vader van Isidora. Hij maakt altijd belangeloos de prachtige flyers.

De organisatie rondom het toernooi bestond dit jaar uit Paula List, Femke en Olaf List, Jan Pilon, Dirkjan Berghuis, Helma Overeem, Dino Sauchelli, Tetske de Boer en Roelof Kroon. Al in november werd voor het eerst het plan doorgesproken, in december werden de plannen definitief gemaakt en afgelopen zaterdag hielpen ze vanaf de vroege ochtend tot de late avond om alles in goede banen te leiden.
overleg tijdens het toernooi
Het voorbereiden van het toernooi kost tegenwoordig meer tijd. De afgelopen jaren zijn we enorm verwend door alle werk dat de bestuursleden van de Nosbo altijd doen. Je krijgt dan op vrijdagavond een lijst met namen, al keurig ingedeeld op rating. Momenteel is het bestuur van de Nosbo onderbezet. Gevolg is dat men moet kiezen tussen al het werk dat men jarenlang vaak al op vrijwillige basis doet. Dit jaar is het bijhouden van de NJR gestopt. Hier zit veel werk in en als we als clubs van de Nosbo niet in staat zijn om genoeg schaakvrijwilligers te vinden om het bestuur en de jeugdcommissie te bemensen, dan stopt het op een gegeven moment. Hier ligt echt een taak voor de clubs. Hiddo heeft ondertussen een officieuze rating op zijn site staan. Toen we als organisatie vroegen of we daar gebruik van mochten maken om de groepen in te delen, was hij daartoe bereid en heeft hij meteen de rating tot en met het laatste toernooi (De Donger) bijgewerkt. Heel veel dank daarvoor, Hiddo.

Hiddo was toernooidirecteur van
ons eerste jeugdtoernooi in 2010

Als jeugd geen Hiddo-rating had, hebben we de ratings van de Nederlands of Duitse schaakbond genomen. Voor de Duitsers viel dit verkeerd uit. De DWZ ligt hoger dan de jeugdrating in Nederland.
Jozias was met zijn winkel aanwezig. Voor de vele nieuwe schakers erg leuk, want Jozias heeft veel materiaal voor de beginnende schaker.

Schaakprobleem

Wit aan zet kan winnen
Het schaakprobleem was dit jaar een pittige studie van P. Heuäcker uit 1930. De studie heb ik ook wel eens in andere versies gezien. De witte loper stond dan op een ander veld. Voor dit probleem geldt: wit aan zet wint. 
Als de witte pion gaat lopen kan zwart e5-e4 spelen en kan wit niet meer winnen. Daarom moet wit e5-e4 voorkomen of de loper weglokken van de lange diagonaal:
1. Lb8-a7 Ld4-a1 (want 1... Lxa7 2. h6 en na 1... Lc3 2. Kc2 met een vergelijkbare variant)
2. Kc1-b1 La1-c3
3. Kb1-c2 Lc3-a1 en nu komt de sleutelzet
4. La7-d4!! met als varianten
4... Lxd4 5. Kd3 La1 6. Ke4 en de pion kan niet meer gestopt worden
4... exd4 5. Kd3 en nu kan zwart ook niet meer de h-pion stoppen.
Er waren 3 prijzen voor de uitgelote goede oplossers: één van de legpuzzels en twee schaakboeken. De winnaars waren Milan Swemmer (legpuzzel), Arjan de Vries en Choky Syaf (boek)
de winnaars van de studie: Milan, Choky en Arjan
 

Geen opmerkingen: