dinsdag 27 september 2016

Jonas Hilwerda wint jeugdtoernooi van Ten Boer

Zaterdag konden we in Ten Boer voor de 7de keer een jeugdtoernooi organiseren. Het toernooi in Ten Boer is gezien de kosten alleen mogelijk als er sponsoren zijn. En wat is dan leuker dan dat twee vaders van oud winnaars het toernooi sponsoren.
Het eerste toernooi in 2010 werd gewonnen door Melchior Hillenkamp. Vader Jozias van Raindropchess Media sponsorde ons toernooi.
Met een leuke stand en boeken in de aanbieding was zijn aanwezigheid weer erg welkom. De prijs bij de opgave van dit toernooi werd door Raindropchess Media beschikbaar gesteld.
De oplossing
De prijs werd gewonnen door Florian Molanus.
Ilja - Joppe (aan zet)

In deze stelling tussen Ilja de Goede en Joppe Kok van de avond daarvoor in de eerste ronde van de NJC waren twee mogelijkheden om remise af te dwingen. Florian vond de mogelijkheid 1... Pg3+ terwijl ook 1... Txf3+ voldeed. Hij won een prachtig boek over de geschiedenis van het schaken:
Florian met de prijs van Raindropchess Media
In 2015 werd het toernooi gewonnen door Robin Bruins. Het bedrijf BioTransfer van zijn vader sponsorde dit jaar de vierkampen.

Deze vierkampen horen bij een idee dat uit de Nosbo werkgroep van het jeugdbeleid voor 12+ jeugd komt. De afgelopen jaren merken de jeugdleiders dat steeds minder sterke en oudere schakers naar de Grand Prixtoernooien komen.
De vierkampen
In de tijd van Hiddo organiseerde de club naast de Grand Prix een Champions League voor sterkere jeugd. In feite bouwt het idee van de vierkampen hier op voort. Met langere speeltijden (zaterdag 30 minuten per persoon per partij plus 30 seconden per zet) hopen we dat de oudere jeugd een podium krijgt om op niveau te blijven schaken. Zo blijft men geestverwanten en gelijkgestemden ontmoeten met het schaakspel als katalysator en motivator. Op de jeugdleidersvergadering van 6 oktober wordt het idee verder besproken. We hebben besproken om hier een soort laddercompetitie aan te koppelen, waarbij deze twee vierkampen met terugwerkende kracht wellicht meetellen.

In Biotransfer vierkamp A speelden Daan Noordenbos, Tijmen Hofstra, Loek van der Hagen en Jonas Hilwerda. Het werd een spannende strijd. In de eerste ronde versloeg Tijmen Daan, terwijl Jonas na een gemiste kans moest berusten in remise tegen Loek.
de eerste ronde
In de tweede ronde wist Daan een complexe Siciliaan van Loek te winnen. Tijmen liet de remise tegen Jonas liggen, terwijl hij de remisevariant in het eindspel wel zag. Hierdoor verloor hij sneu na een sterke partij. Overigens moesten we in deze ronde besluiten om de increment terug te brengen naar 15 seconde per zet. De eerste ronde van de A-groep had namelijk tot iets na 3-en afgelopen en als dat zo verder zou gaan zouden we pas na 6 uur klaar zijn.
De derde ronde bracht een vriendenremise tussen Daan en Jonas, die hierdoor zeker was van de eerste prijs in de poule. Loek en Tijmen gingen er wel echt voor en Loek won. Op onderling resultaat was Daan hierdoor tweede.

Eindstand
1. Jonas 2
2. Daan 1,5 (onderling resultaat)
3. Loek 1,5
4. Tijmen 1

In de B-groep was een barrage nodig. Drie spelers eindigden op 2 uit 3. Overigens was degene met 0 punten de pechvogel van de groep. Meteen in de eerste ronde stond Martijn Reinders al gewonnen tegen zijn broer Remco (dame tegen toren), maar verloor uiteindelijk in een pionneneindspel.
Martijn tegen Remco
Dat scenario herhaalde zich in de tweede en derde ronde. Zowel tegen Robin Gibcus als Robin Bruins verloor Martijn goed gespeelde partijen, waar hij gewonnen stond. Robin Bruins won in de eerste ronde van zijn naamgenoot om in de tweede ronde verrassend te verliezen tegen Remco.
de tweede ronde in de B-groep
Remco leek dan met 2 uit 2 en een stuk meer in de laatste ronde de wedstrijd te winnen, maar de b-pion van Robin Gibcus was hij even uit het oog verloren. Hierdoor kwam Robin Gibcus gelijk met Remco. Robin Bruins wist ondertussen een eindspel met een loper minder te winnen van Martijn en kwam zo ook op 2 uit 3.
De barrage werd met snelschaakpartijen gespeeld. Robin Bruins won nu wel beide partijen won zo de groep. Remco versloeg Robin Gibcus zodat hij tweede werd.