dinsdag 22 september 2015

De groepen B t/m J

(foto's van Dirkjan Berghuis en Carolien Adema)
 
Jozias en Elisabeth
Jozias stelde afgelopen zaterdag enkele prijzen beschikbaar voor het schaakprobleem. Ook was hij met een stand aanwezig. Omdat Jozias zelf in Rotterdam was voor een denksporten dag, kwam Elisabeth in de winkel staan. Ik hoop dat ze het nodige heeft verkocht. In elk geval bleek de schaakshop en Elisabeth weer een welkome aanvulling bij het toernooi.
Elisabeth bij de stand
 
Groep J
In groep J drie Boerster spelers die voor het eerst een toernooi speelden. NoSBo voorzitter Roland had me gevraagd om minimaal drie spelers met een rating in een groep op te nemen, dus werd het drietal aangevuld door drie schakers die al wel toernooien hebben gespeeld. Dat was te merken, want dit drietal versloeg de Boerster spelers duidelijk. De strijd ging al snel tussen Matteo Petrelli van de Matadoren en David Bandstra van SC Heerenveen. David bleek in de laatste ronde duidelijk de sterkste. Assenaar Adriaen van Helden, die vorig jaar bij ons toernooi debuteerde, werd derde. Omdat David al zijn partijen won mocht hij aan het eind van de dag de leiderstrui aantrekken.
Groep J, Matteo Petrelli is al naar huis
 
1. David Bandstra 5
2. Matteo Petrelli 4
3. Adriaen van Helden 3
4. Bas van Aalderen 2
5. Jennifer Vink 1
6. Feline Hartman 0
De schakers van Meppel bij het schaakspel buiten
De vijfjarige Jamie Pathuis legt uit welke zet goed is
 
Groep I
In deze groep een schaker die ieders hart stal. De vijfjarige Jamie Pathuis ging samen met grote nicht en neef voor het eerst naar een toernooi en genoot zienderogen. En hoorbaar. Bij elke zet gaf hij commentaar aan de toeschouwers en zijn tegenstander. Hij scoorde daarbij ook nog anderhalve punt. Eén keer omdat hij aan zijn tegenstander uitlegde welke zet hij moest doen, waarna tot Jamies teleurstelling een patstelling ontstond.
De spelers van groep I
Door dit hartveroverende tafereel zou je helemaal vergeten dat er ook nog voor de prijzen geschaakt werd. De Paardensprong heeft er weer een groot talent bij, want wat ik van Menko Damwichers zag, was goed. Hij weet al hoe je een partij naar je hand zet. Alleen de laatste ronde ging het mis. In gewonnen stelling ging hij door de vlag, maar omdat zijn tegenstander geen materiaal meer had was het remise. Vanuit Ten Boer bleek Joey weer een keer in de prijzen te vallen. Goed gedaan, Joey!
Joey werd tweede
1. Menko Damwichers 5,5
2. Jeoy Nolden 3,5
3. Johan Bakker 3 (OR)
4. Jasmine de Wildt 3 (OR)
5. Thijmen van den Berg 3 (OR)
6. Joeri Ekelens 1,5 (OR)
7. Jamie Pathuis 1,5
 
Groep H
Drie Boersters in deze groep. Olaf was te hoog ingedeeld en heeft ook een te hoge rating. Volgens mij komt het omdat hij een keer bij een teamwedstrijd een partij van een sterke tegenstander heeft gewonnen en daardoor heeft hij nu een rating van 243. Hij deed het met 2 uit 6 boven verwachting. Joël komt net terug van ziekte en haalde daardoor 3 uit 6. Onze eigen Jovan was gelukkig scherp.
Jovan speelde heel goed en werd eerste
Dit jaar gaat hij meer toernooien spelen en volgens mij gaat de Fontein daar veel plezier aan beleven. Hij won in elk geval met 5 uit 6. Peter Huijsen en Lars Molema van MSV verdeelden de tweede en derde plaats.

1. Jovan Abdulahad 5
2. Peter Huijsen 4 (OR)
3. Lars Molema
4. Ties Elzerman 3 (OR)
5. Joël Greven 3
6. Olaf List 2
7. Floris Venema 0
 
Floris was pechvogel van de dag. Door de wens van Roland om spelers zonder rating te verdelen over de onderste groepen, kwam hij als enige ratingloze in groep H. Ondanks dapper spel verloor hij al zijn partijen. En bij de loterij bleken zijn lootjes weg te zijn. Als troostprijs kreeg hij een volgelhuisje.
 
Jennifer en Olaf buiten bij het schaakspel
 
 
Groep G
In deze groep onze grote talenten Anna-Mae, Martijn en Yrsa. Ze waren inderdaad erg scherp. Yrsa verbaast op onze jeugdclub door overwinning na overwinning te scoren, ook tegen veel oudere jeugd. Ik ben echt heel benieuwd waar ze kan uitkomen. Vandaag scoorde ze 3 uit 6.
Yrsa
Martijn verloor o.a. van haar, maar wist wel als enige van groepswinnaar Anna-Mae te winnen. Anna-Mae sleept ondertussen zoveel prijzen binnen dat ik me afvraag of het nog wel allemaal past op haar kamer!
Groepsleider Siert kijkt toe hoe Anna-Mae wint
Prettig was de tweede plaats van de jeugdspeler van onze schaakvrienden uit Usquert, Pieter Tuinstra.
Groep G
1. Anna-Mae Takang 4,5
2. Pieter Tuinstra 4
3. Martijn Reinders 3,5
4. Yrsa Reuver 3
5. Bjon Dierruf de Vries 2,5
6. Frank Nijmeijer 2
7. Luca Smit 1,5
 
Groep F
In groep F maakte Marthijn Kooistra duidelijk dat hij deze zomer veel heeft bijgeleerd. In hockey kleren was hij niet te stoppen. Alleen een kleine uitglijder in de voorlaatste ronde voorkwam een 100% score. Remmelt Hofstra van SC Leek en Jarno konden echter niet dichterbij komen en werden 3de resp. 2de (onderling resultaat). Een goede prestatie van Jarno. Local hero Rowin had een mindere dag en scoorde 1,5 punt.
Groep F
1. Marthijn Kooistra 5
2. Jarno Bruins 4 (OR)
3. Remmelt Hofstra 4
4. Tobias van Essen 3,5
5. Tetske Hofstra 2
6. Rowin Berghuis 1,5
7. Eva Molanus 1
 
Groep E
In groep E was Luuk weer van de partij. Naast het uitstekende resultaat van deze middag, was heel mooi om te zien dat hij zijn zus Feline op sleeptouw neemt. Daar zijn we in Ten Boer heel blij mee. Het spel van Tamara de Vries viel me ook op. Ze speelde goed, maar als het op het oogsten aankwam, ging het toch wel eens fout. Daardoor bleef ze net buiten de prijzen, terwijl ze dat wel verdiende. Rogier Visser was de sterkste vanmiddag. Grote progressie bij dit talent van de Paardensprong.
groep E bij de prijsuitreiking
1. Rogier Visser 4
2. Luuk Hartman 3,5
3. Lyne Bruggink 3 (OR)
4. Tamara de Vries 3
5. Kees Verstappen 1
6. Nick Oorburg 0,5
 
Groep D
Deze groep werd gesponsord door Slagerij 't Koopmanshoekje. En dat was te merken. Het werd een ongemeen spannende groep, waar men om elk punt streed. Resultaat was dat 5 van de 7 spelers op de tweede plaats eindigden. De groepswinnaar begon met 0 uit 2, maar wist daarna 4 uit 4 te scoren waardoor hij net voor het peloton eindigde. Voor de tweede plaats moesten we eerst naar OR kijken en daarna naar SB-punten. Voor Lindert bleek de derde plaats een complete verrassing. Hij had het niet meer verwacht na zijn verlies tegen Pieter van Nes. 
Pieter (rechts) tegen Lindert
1. Jaël Wierenga 4
2. Pieter van Nes 3 (OR)
3. Lindert Kroon 3 (OR + SB)
4. Nanne van Foreest 3 (OR + SB + OR)
5. Joppe Kok 3 (OR + SB + OR)
6. Vincent Tebbens (OR)
7. Ruben van Schilfgaarde 2
De deelnemers aan de spannendste groep van de middag
 
Groep C
In groep C een paar echte talenten. Zo ben ik een fan van het spel van Wessel Adema en Janneke van der Hagen. In deze groep waren de gebroeders Molanus aanwezig. De Molanus familie timmert stevig aan de weg. Evenals de familie Nissen. Mieke is ons geheime talent en Abel is oud winnaar van de Grand Prix cyclus. Tenslotte hebben we de echte liefhebber van onze club Remco Reinders in deze groep.
Abel was als enige in staat om Wessel te verslaan
Wessel bleek vanmiddag oppersterk. Na overwinningen op Remco, Florian en Janneke zat hij op rozen. Abel daarentegen begon ongelukkig met twee nullen. In de partij tegen Wessel kon hij gelukkig zijn eigen spel spelen en een vliegende aanval beginnen, die had moeten doorslaan. Hij deed het net verkeerd, maar Wessel was zo aardig om hem een herkansing te geven. Abel putte hier moed uit en scoorde 3 uit 6 o.a. door zus Mieke te verslaan.
Groep C

De groep viel op, doordat iedereen met een rood of oranje shirt speelde . Alleen Janneke was het shirt van Haren vergeten. Zij mengde zich wel in de strijd om de tweede prijs. Op onderling resultaat moest de vice open Nederlands kampioen meiden tot 12 jaar genoegen nemen met een derde prijs. Florian werd tweede.
Remco scoorde in deze groep 1,5 punt en Mieke 1. De groep werd gesponsord door de Wichter.
1. Wessel Adema 5
2. Florian Molanus 4 (OR)
3. Janneke van der Hagen 4
4. Abel Nissen 3
5. Lennart Molanus 2,5
6. Remco Reinders 1,5
7. Mieke Nissen 1
 
Groep B
Deze groep speelde in de rustige rode zaal. Ook deze groep werd gesponsord door Lunchroom de Wichter. Eigenaresse Mariska kwam tijdens de schaakmiddag langs om het schaken te bekijken. Ze keek haar ogen uit. Dat zoveel jeugd aan het schaken was! En dat ze zo lang zich zo rustig op het spel konden concentreren!
In de groep twee Boerster spelers: Lemée en Gerbrich. Ze kregen het niet gemakkelijk deze middag, want Willem is in topvorm (winnaar stappenkampioenschap), een Van Foreest vlamt altijd, Joost kan met zijn aanvalsspel altijd voor verrassingen zorgen en ik ben zelf erg onder de indruk van de groei van Tim Bredek. Tim staat trouwens in het circuit bekend als één van de meest sportieve schakers van de NoSBo!
Het vijftal van groep B. Tim is al naar huis

Gerbrich was vanmiddag geïnspireerd. Ze won meteen al van grote concurrent Willem en toen in de ronde daarna ook Tim er nog aan moest geloven in een heel lange partij, wist de rest van de groep waar ze aan toe waren. Gerbrich had zich voorgenomen om een keer in de leiderstrui te komen en kende geen genade. Ze won alles. De strijd om de tweede plek werd gewonnen door Tristan. Hij versloeg in de derde ronde Willem en eiste hiermee de tweede plaats op. Lemée speelde ook een goed toernooi, maar viel net buiten de prijzen.
1. Gerbrich Kroon 5
2. Tristan van Foreest 3
3. Willem Mooibroek 2,5
4. Lemée Reuver 2
5. Joost Bensink 1,5
6. Tim Bredek 1
 
We willen alle deelnemers aan ons toernooi heel erg bedanken voor hun komst. Hopelijk zien we elkaar weer volgend jaar. Of eerder op één van de andere toernooien.

Geen opmerkingen: