zondag 20 september 2015

Daan wint onze eigen Grand Prix

(wordt nog verder aangevuld met de overige groepen)
Afgelopen zaterdag is het nieuwe Grand Prix seizoen van de Noordelijke Schaakbond gestart in Ten Boer. Traditioneel, want vijf van onze zes toernooien waren de eerste uit de cyclus. Dat heeft als groot voordeel dat we als enige ook een leiderstrui na afloop van het toernooi kunnen uitdelen. In dit verslag alleen aandacht voor het toernooi. De NJC van de vrijdagavond ervoor zal apart besproken worden.
Schaken bij het Buurhoes
 
De 48 uur van Ten Boer

Ons toernooi is vooral mogelijk doordat zo ontzettend veel ouders en schakers meehelpen. De voorbereiding begint altijd al in mei als we sponsoren proberen te werven. Vooral Dirkjan en Thea doen dit. Dit keer wisten we vijf sponsoren te vinden. Hierdoor kan iedereen aan het eind van het toernooi met een aandenken naar huis.
 
In augustus en september vergaderen we een aantal keer. Taken worden verdeeld. Tetske weet altijd de leukste prijzen te vinden voor de loterij, Jan regelt materiaal bij de Nosbo, Jantine en Thea helpen bij zaken als lint, het klaarzetten, loterijboekjes, enz.  Ondertussen maakt ons jeugdlid Abel de prachtige poster van het toernooi.
De poster gemaakt door jeugdlid Abel
 
We combineren ons toernooi het liefst met de start van de NJC. Dat betekent dat onze schaakjeugd zelf kan helpen met het klaarzetten van alle tafels en schaakmateriaal. Dit jaar zijn we al op donderdagavond en vrijdagochtend begonnen. De evangelische gemeente zorgt ondertussen dat de catering op orde is en er voor kindvriendelijke prijzen versnaperingen zijn.
De goed verzorgde catering
 
Ondertussen lopen alle groepsleiders binnen. Mark Petrelli, Stephan van der Hagen en Arend Bensink van collega clubs. Van onze voormalige seniorenafdeling waren Piet Beetsma, Jan Pilon en Harm Buter aanwezig. Ook oudlid Jille Niehof was trouwens present met zijn kleinzoon. De jongste jeugd is in vertrouwde handen van ons jeugdlid en oud jeugdkampioen Koen.
Groepsleider en hulp bij de organisatie:
Koen en Dirkjan samen met Stephan
Jeugdlid Gerben Mulder wil voor zijn werk bij de supermarkt in Ten Boer ons helpen om een groep te leiden. Eén van de hoogtepunten is overigens dat één van onze sponsoren een groep wil leiden!
 
De prijzen staan klaar
Tijdens het toernooi leiden Thea, Jantine en Roelof alles in goede banen. Zij zorgen ervoor dat alle bedrijven van een jeugdtoernooi naadloos op elkaar aansluiten. Roelof en Jantine verzorgen aan het eind de prijsuitreiking, terwijl Dirkjan de foto's maakt.
 
Na afloop wordt alles binnen anderhalf uur weer afgebroken en wordt het Buurhoes weer klaar gemaakt voor de zondag. Ook dit jaar helpen Koen, Robin, Jarno en Rowin ons hierbij.
 
Ik wil al deze mensen die meehelpen met de 48 uur van Ten Boer heel erg bedanken. Zij maken het mogelijk om de jeugd een goede schaakmiddag te geven en mogen ook wel een keer bij name worden genoemd!
 
De sponsoren

Dit jaar vijf sponsoren.
 
Allereerst de NAM. Twee jaar geleden maakte de NAM ons toernooi ook al mogelijk. Dit jaar was men weer bereid om ons te helpen om er een leuk toernooi van te maken.

 
Een erg interessante sponsor is BioTransfer. Dit bedrijf probeert ideeën die op universiteiten in de medische en farmaceutische hoek worden uitgedacht te begeleiden naar praktische toepassingen in de medische wereld. Zo is men in een vergevorderd stadium om een biosensor op de markt te brengen die ammoniak detecteert. Altijd handig voor artsen, want als iemand ammoniak uitademt, dan wordt het hoog tijd om medisch in actie te komen.

 
Daarnaast drie plaatselijke sponsoren.
 
Slagerij Koopmanshoekje sponsort groep D. De sponsoring betekent dat de slager de prijzen uit deze groep ter beschikking stelt. Het wordt dit jaar gelukkig een groep waar op het scherpst van de snede is gestreden en maar liefst vijf schakers op de tweede plaats eindigen.

 
Lunchroom de Wichter is al een jaar lang ons favoriete adres om een succes op schaakgebied te vieren.
Bij het halen van een plaats voor het NK D-teams bijvoorbeeld. Ook tijdens de 48 uur van Ten Boer gaat een grote groep op vrijdagavond daar eten, waardoor we als organisatoren bijna te laat voor de NJC zijn. De eigenaresse sponsort de groepen B en C.
 
Bob Tweewielershop heeft vorig jaar de wisselbokaal ter beschikking gesteld en wil nu elk jaar de A-groep sponsoren.
Bob komt om kwart over vijf hoogst persoonlijk Daan de wisselbokaal overhandigen en heeft ook nog een verrassing voor Roelof. De verrassing is een geheel verzorgde fietstocht in Groningen op een echte ouderwetse old-timer fiets.

 

 
Het probleem
 
Traditiegetrouw hebben we altijd een probleem tijdens het toernooi. Dit keer was het een stelling uit één van de boeken van Jozias Hillenkamps winkel. Een boek van Dvoretsky over profylaxe.
Wit aan zet
Het duurt een tijd voor de jeugd de oplossing door krijgt. Ik vermoed zelfs dat een bekend ontdekker van jeugdtalent actief mee heeft geholpen om de kinderen het juiste idee te geven. In eerste instantie denkt de jeugd aan e7-e8D, maar dan levert 1... Th3+ 2. Kxh3 opeens een pat op. Ook minorpromotie helpt niet, want ik denk dat zwart niet na 1. e8L Ke2 zal spelen.
Hierna komen de jeugdschakers op het idee om 1. Ld4 te spelen. Een goed idee, maar zwart speelt 1... Ta3 en na 2. e8D Th3+ is het nog steeds pat. Na andere zetten volgt 2... Ta8 en de pion is gestopt.
De enige zet die over blijft is daarom 1. Lg1. Nu kan wit op de volgende zet wel promoveren, omdat na 2... Th3+ 3. Kxh3 zwart de loper op g1 moet slaan.
 
Jozias stelt vijf prijzen beschikbaar voor de goede inzendingen. Willem Mooibroek, Frank Niemijer, Vincent Tebbens, Abel Nissen en Jarno Bruins gaan met de prijzen naar huis.
De vijf winnaars van de door Jozias
beschikbaar gestelde prijzen
 
De leiders
 
Na de strijd van zaterdagmiddag blijken er drie schakers te zijn die 100% in hun groep hebben gescoord. De regel is dat de schakers uit de hoogste groep de leiderstrui krijgt. Op de vraag wat de organisatie moet doen met de andere twee leiders in het tussenklassement, besluit onze nieuwe Jeugdleider van de Nosbo, Marjet Veldhuijzen van Zanten, dat alle drie een leiderstrui krijgen. Daarom krijgen naast Daan Noordenbos, ook Gerbrich Kroon (B-groep) en David Bandstra (J-groep, SC Heerenveen) een leiderstrui.
de drie nieuwe leiders
Overigens zijn de ideeën van de nieuwe jeugdleider over de hele breedte verkwikkend: vraag aan de jeugd wat hen aanspreekt in het schaken en kijk vervolgens samen met hen wat mogelijk en haalbaar is! Daar kunnen veel senioren nog wat van leren. 
 
De groepen

Dit jaar zijn er initieel 68 deelnemers. Dit is altijd een lastig aantal. Je kunt kiezen voor 2 groepen van 6 en 7 groepen van 8, maar als er dan iemand zich nog bij de inschrijftafel aanmeldt, kun je hem niet goed plaatsen. Daarom is besloten om te gaan voor 2 groepen van 6 en 8 groepen van 7. Afmeldingen zijn dan altijd wel lastig. Dit jaar meldt één van de deelnemers zich keurig af, maar een andere deelnemer blijft zonder bericht weg. Hierdoor hebben we twee groepen herschikt tot een zestal, waardoor we wel tien groepen houden.
Toernooiwinnaar met wisselbeker
van sponsor Bob
A-groep
Loek geeft vrijdag aan het jammer te vinden niet in groep A te zitten. Als Gerbrich dit zaterdagochtend hoort, wilde ze haar plaats in de A-groep wel afstaan en in de B-groep spelen. Ze heeft de laatste tijd al zoveel partijen tegen Tijmen, Daan, Robin en Loek gespeeld dat ze wel eens andere tegenstanders wil hebben. Marrit en Machteld zijn de andere deelnemers aan de Bob Tweewielershop groep. Marrit is nu kopvrouwe van het Meppeler schaak en als boegbeeld wil je graag de jongere jeugd meenemen naar een Grand Prix. Aan de opkomst uit Meppel blijkt dat haar deelname inspirerend werkt. Maar liefst 12 deelnemers in de prachtige nieuwe oranje shirts van MSV!
Eerste ronde
Daan is er op gebrand als winnaar van de vorige cyclus het eerste toernooi te winnen. Hij verslaat in de 1ste ronde meteen Marrit en weet vervolgens Machteld in een lang gelijk opgaande partij te verslaan in het eindspel. De winnaar van vorig jaar, Robin, kan de eerste twee ronden Daan nog bijhouden. Samen met Tijmen Hofstra overigens. Beiden halen anderhalve punt uit de eerste twee partijen. In de 3de en 4de ronde verslaat Daan Robin en Tijmen en daarmee is hij na de 4de ronde al toernooiwinnaar. Loek weet ondertussen te stijgen naar de tweede plaats. In de eindstand blijft Robin Tijmen voor op Sonneborn Berger punten.
Doordat Daan al zijn partijen wint, blijft hij in dit nieuwe seizoen leider in het GP-klassement. Hij moet alleen twee andere groepswinnaars naast zich dulden.
A-groep met sponsor Bob
1. Daan Noordenbos 5 uit 5
2. Loek van der Hagen 3
3. Robin Bruins 2,5 (op SB punten)
4. Tijmen Hofstra 2,5
5. Machteld van Foreest 1 (OR)
6. Marrit Adema
 

Geen opmerkingen: