zondag 14 januari 2024

Bram Jeugdkampioen t/m 12 jaar van Noordelijke schaakbond

Gisteren is het eerste persoonlijke jeugdkampioenschap van de Noordelijke Schaakbond (ruwweg de provincies Groningen en Drenthe) van 2024 gehouden. Er zijn verschillende leeftijdscategorieën die allemaal hun eigen Nederlands Kampioenschap hebben. Het kampioenschap gisteren betrof de D-categorie: jeugdschakers die in of na 2012 werden geboren.

onze nieuwe kampioen (foto organisatie)

Winnaar van het toernooi werd onze jeugdspeler Bram ten Dam. Op papier was hij ook favoriet met de hoogste rating. En het juist dan wel waarmaken is een hele prestatie. Er hoeft je maar één ongelukkige zet uit de vingers te glippen en je bent opeens de nummer twee. Bram speelde daarom erg geconcentreerd. Er waren twee partijen die erg spannend waren. Tegen Andrii was het lang onduidelijk hoe het stond en tegen Theo kwam Bram na enkele goede zetten niet het goede plan te vinden waardoor hij in een verloren stelling terechtkwam. Gelukkig speelde Theo in deze fase te snel en zag een gemeen trucje over het hoofd. Na de vierde ronde kwam Bram niet meer in gevaar.

Voor het eerst in de geschiedenis van de jeugdclub hebben we dus een Persoonlijk Jeugdkampioen in de D-categorie in onze gelederen. We zijn er als club heel erg trots op. Vorig jaar was Bram al de eerste die naar het algemene NK-D toe mocht. Nu hebben we zelfs twee jeugdschakers die naar Rijswijk mogen. Wat een rijkdom.

Want ook Thijmen van Dellen speelde een uitstekend toernooi. Zijn niveau is ook zodanig dat we het nog niet eerder op de club hebben gehad. Thijmen speelt erg creatief, ziet tactische dreigingen erg goed. Zo zag ik hem heel mooie pionoffers spelen die lijnen en diagonalen openden voor de aanval. Ik was enorm onder de indruk van deze volwassen zetten. In de laatste ronde moest hij een resultaathalen tegen Besher om zich te plaatsen voor het NK. Een best wel pittige opgave en hij kwam ook onder druk te staan. Het eindspel was echter veel beter dan dat van Besher. En zo won hij zelfs. Hiermee werd hij derde (!!) in de eindstand en legde beslag op het derde NK-ticket.

de grote verrassing van de dag (foto organisatie)

Joris speelde gezien de druk die er op stond, een goed tornooi. Hij moest in ronde 2 tegen Bram en verloor daarna verrassend van Vygo. Hij herstelde zich daarna, maar zijn spel bleef te wisselvallig. Vermoedelijk toch de spanning, want hij speelde af en toe te snel. Met 3,5 uit 7 eindigde hij in de middenmoot.

Joris feliciteert Thijmen met zijn prestatie (foto organisatie)

Hannah was de pechvogel van de dag. Ze speelde uitstekend. Ze had alleen erg veel pech met de loting. Andrii en Theo waren net te sterk. Theo vanwege een openingsvalletje en Andrii omdat Hannah een tactische wending miste. Tegen Jesse verloor ze ergens halverwege met een tactisch grapje een stuk en ondanks taaie tegenstand verloor ze uiteindelijk. Waar het kampioenschap echt mis ging was in de partij tegen Tigran. Hier speelde ze uitstekend maar in de winnende afwikkeling raakte ze het spoor bijster en verloor alsnog. Door een gunstige loting kon Hannah Urban haar inde laatste ronde voorbij steken, terwijl ze Hannah in de ronde daarvor zeer overtuigend had verslagen. Hannah Urban werd dus kampioen en dat is terecht gezien de groei die ze als schaakster doormaakt. Onze Hannah werd tweede en kreeg wel een NK-ticket. En dat is ook zonder meer terecht.

de twee Hannah's gaan naar het NK

De vijfde speelster van SC Ten Boer gisteren was Lieke. Ze speelde een prima toernooi. Met 3 uit 7 was ze lang in beeld voor één van de NK-tickets, maar de Hannah's bleven net buiten bereik.


Geen opmerkingen: