maandag 6 november 2023

Schiermonnikoog 2023

In het weekend van 13, 14 en 15 oktober is het jaarlijkse feest op Schiermonnikoog gehouden. Naast de Grand Prix op zaterdag en het Ouder Kind Toernooi op zondag was het ook weer één van de onvergetelijke schaakkampen van onze club. Voor de vierde keer in een kampeerboerderij. Twee en dertig ouders en jeugdleden gingen mee. Danique en Johann zaten met hun moeders in een eigen huisje op het eiland. 

de jeugd op de grote bunker op het eiland
Aan de Grand Prix deden 25 jeugdleden mee, sommigen kwamen alleen voor het toernooi een dag naar het eiland.
Lytje Willem en ons Michelin mannetje

Het werd een bijzonder editie van de Grand Prix door het stormachtige weer. Spetterend was de storm die vrijdag opstak. Hierdoor kon de groep die op vrijdagavond naar de kampeerboerderij kwam maar ternauwernood van de veerdam naar de Kooiplaats komen. Op zaterdagochtend voer vanwege de hoge zee de veerboot niet: de veerdam stond onder water en de schakers die alleen op zaterdag naar het eiland kwamen hadden pech.

filmpje van de veerdam op zaterdagochtend gemaakt door de organisatie
Ze konden pas de boot nemen die rond half 2 op het eiland aankwam. Het betekende dat het toernooi pas 's middags zou beginnen. Op vrijdag moest er dus nog een ochtendprogramma worden bedacht voor de jeugd op de Kooiplaats. Gelukkig was Arjen Staal mee, een echte Schierkenner. Hij wist de prachtigste bunkers te vinden en ik moet zeggen dat ik mijn ogen heb uitgekeken in de bunkers.
dwalen door een bunker

Het weer werd in het weekend niet beter. 's Zondags vielen er stevige hagelbuien, waardoor het zelfs even wit was. En op zaterdagavond moest men tijdens de spooktocht schuilen.

De spooktocht was geweldig goed georganiseerd door de 14+-jeugd. 

Innerlijk werden we gevoed door de pannenkoekgroep. Trekker hiervan is Wouter die samen met o.a. Arjen en Angela genoeg pannenkoeken bakten voor zaterdagavond. Zoveel zelfs dat 's nachts de hongerige VO-jeugd nog wat had om op te eten. Verder had Eline een prachtige toespraak die me enorm ontroerde. 

Maar we kwamen er natuurlijk om te schaken (toch?). En ook dat verliep uitstekend. Op Schiermonnikoog geen gewone bekers, maar vuurtorens. Veel vuurtorens werden door onze jeugdschakers gewonnen. In vogelvlucht:

Bram speelde in de A-groep. Hij verloor in de eerste ronde doordat hij een moeilijk speelbare stelling had. In de tweede ronde volgde een remise tegen Ghilon, maar hierna won hij alles. Uiteindelijk tweede op Onderling Resultaat. Hij was dichtbij toernooiwinst.

In de B-groep speelden Daniël en Elisa. Beiden speelden goed, maar kwamen tekort tegen local hero Maurits en Hendrik Heikamp. Elisa werd derde en Daniël vierde.

Jelmer en Joël eindigden in de middenmoot van de D-groep.

Eline was niet fit maar wist toch nog twee partijen te winnen. O.a. tegen Hannah, die door de harde trainingsarbeid qua resultaat iets minder scoort. Danique ging wel met een derde prijs naar huis in de E-groep. 

Olaf had een erg goede middag in de F-groep. Hij won maar liefst vier partijen en eindigde als tweede.

Merijn, Thijmen en Sarah speelden in de G-groep. Sarah speelde een paar goede partijen en eindigde als vierde. Merijn eindigde als derde omdat hij van Sarah en Thijmen verloor. Daardoor eindigde Thijmen boven hem als tweede op Onderling Resultaat en 3,5 punt.

Groep H was voor de fijnproever. Stop Ivar en Niek in één groep en het knettert van plezier. Hun onderlinge partij was het hoogtepunt van de middag. Hij geen om spek en bonen want de prijzen waren toen al vergeven in hun poule. Joris was lachende derde en ging er met de vuurtoren vandoor.

De hogere groepen schaakten in Hotel Van der Werff. Marcel was daar maar kon weinig doen omdat geen ouders en begeleiders in de toernooizaal werden toegelaten.

In groep I speelden Daniël Medendorp en Rafael. Daniël was een behoorlijke pechvogel want met vier punten was hij gedeeld tweede tot en met vijfde. Op OR werd hij vierde. Rafael won verrassend van Nena, een mooie scalp!

Noa viel in groep J nét buiten de prijzen.

Lieke was oppermachtig in groep K. Eerste met 6 uit 7. Paulien was ondertussen bezig om Bert Visser de schrik van zijn leven te bezorgen.

In groep L speelde Timo goed mee. Hij had het geluk dat Daniël ontbrak en werd derde in een groep van vier schakers met 4 punten. Timo gaat sowieso hard vooruit.

Johann, Imre en Vincent zaten in groep M. Vincent viel nét buiten de prijzen met 3,5 punt. Imre eindigde als tweede en Johann werd eerste op zij eerste toernooi. Een knappe prestatie.

Thijs won al zijn partijen in groep O. Daarmee een eerste prijs winnend.


Geen opmerkingen: