zondag 11 juni 2023

Play offs, NK basisscholen en GP Hoogkerk


Competitie

Afgelopen vrijdag hebben we in de VO-groep de laatste drie ronden van de derde periode gespeeld. Naast Elisa (periode 1), Daniël S (periode 2) speelt de periodekampioen van de derde periode en de beste niet periodekampioen op 16, 23 en 30 juni een vierkamp om de titel. 

Het werd een spannende strijd. En hoogstaand, op alle borden. Wat is de groep schaaktechnisch doorgegroeid! De strijd om de derde periode ging tussen Bram en Danique. De strijd om de beste niet periodekampioen zou tussen Jan en Hannah gaan. Zou... helaas kon Jan niet komen omdat hij pech met de fiets had. Niet dat het Hannah in de schoot geworpen zou worden, want ze mocht het tegen Bram en Joël opnemen. Tegen Bram werd het een erg spannende strijd, waar Bram uiteindelijk aan het langste eind trok ondanks een fout die een toren kostte. In de laatste ronde tegen Joël kon Hannah een penning op dame en matveld uitvoeren waarna de strijd over was. Hannah haalde hiermee Jan net in:

stand na de 32ste ronde
In de strijd om de periodetitel was Bram na de eerste ronde zeker van de titel, omdat Eline Danique wist te verslaan. In de laatste ronde van de dag verloor Bram voor het eerst in de competitie. Elisa wist hem in een Caro Kann te verslaan.
Eindstand derde periode
Elisa, Daniël, Bram en Hannah spelen dus om de titel de komende drie vrijdagen. De rest speelt de competitie verder, alleen zijn de andere vier straks uit de competitie gehaald. Dus Jan en Joël staan er nu het beste voor.

NK basisscholen in Gouda

Thijmen en Bram deden hier aan mee. Het werd een warme en hete strijd in Gouda. Thijmen was de ruggengraat van team 2 en wist een ongekend goede score neer te zetten. Gisteren wist hij vier van de vijf partijen te winnen. Met 8,5 uit 11 had hij een mooie plusscore (W-We van 1,38).

Bram was degene die team 1 op sleeptouw nam. Viaan moest op bord 1 de klappen opvangen, zodat Bram op bord 2 de punten kon binnenhalen en Theo en Deen het dan op bord 3 en 4 zouden kunnen afmaken. GSV  stonden na dag 1 op de eerste plaats en na een gelijk spel tegen Den Bosch volgden twee overwinningen. Alleen 't Karregat uit Eindhoven bleef op 1 matchpunt hangen. Het toernooi bleek helaas net twee ronden te lang. Eerst werd er verrassend van de Rembrandtschool uit Amstelveen verloren. Hierdoor kwam GSV precies gelijk te staan met 't Karregat in match en bordpunten. De indeling in de laatste ronde was spannend. 't Karregat mocht tegen de Michaëlschool uit Leeuwarden en GSV tegen de Scharn uit Maastricht. Helaas kwam GSV niet verder dan een gelijk spel en eindigde op de tweede plaats achter de school uit Eindhoven die nipt wist te winnen.

het team van GSV op het podium

Ook Bram speelde de sterren van de hemel in het eerste team. Met 9 uit 11 was hij vaste puntenleverancier voor het team. En soms werd remise genomen om de 2.5-1,5 overwinning veilig te stellen. Ook alle respect voor Theo, Deen en Viaan (die tegen drie 1800+ spelers mocht spelen!) die het een in de breedte erg sterk team maakten!

GP Hoogkerk

Vanmiddag de afsluitende GP in Hoogkerk. Vanuit Ten Boer doen er 16 spelers mee. Lieke, Hannah en Bram maken nog kans op prijzen in het klassement.

Ondanks de warmte werd het een behoorlijk feest in Hoogkerk. Met maar liefst 117 deelnemers was het het grootste GP toernooi van deze cyclus. Een duidelijk teken dat schaken in opmars is, dat Martijn, Ronald, Roland en Sake Jan een geweldige cyclus hebben neergezet en dat de verslaglegging rondom de GP's op de Nosbo-site voor veel positieve reclame zorgt.

Omdat ik met Marcel de groepen A t/m C leidde heb ik niet zo veel indrukken meegekregen van hoe het met onze jeugd ging. Ik ga ze dus meer op basis van de scorebord langs.

In groep B speelde Bram een goed toernooi. In de eerste drie ronden won hij, niet vermoeid geworden van de reis naar Gouda gisteren. In ronde 4 kreeg hij echte tegenstand van David Kolijn. David bood Bram remise aan. Eerst had Bram reden om dit af te slaan, hij kon een pion winnen. Bij de pionwinst ontstond echter een stelling waar Bram een erg ingesloten loper kreeg. Toen Bram vervolgens toeliet om zijn loper verder in te sluiten was er geen enkele mogelijkheid meer om de loper te bevrijden. Ondanks een pion meer stond Bram eigenlijk minder. De remise was welkom maar betekende wel dat er in de laatste ronde tegen Jesse nog behoorlijk geschaakt moest worden. Bram ruilde nu af naar een stelling met weinig muziek. Even dacht ik dat zwart nog een idee had op de damevleugel, maar even later meldde Bram dat hij had gewonnen.

Bram winnaar van groep B

In de C-groep speelden Elisa en Joël. Joël had veel last van de warmte en had daardoor problemen om het laatste deel van de partij scherp te blijven. Hierdoor verloor hij vaak na een goed begin.

Joël tegen Elisa
Elisa was één van de pechvogels van de middag. Ze speelde goed en nam remise in een eindspel waar ze waarschijnlijk winstkansen had. Na drie ronden stond ze op 2,5 uit 3. In ronde 4 had ze het zwaar tegen Simon Kolijn. Ze verrekende zich en kwam verloren te staan. Simon had echter moeite om het af te maken, ondanks het kwartier voorsprong op de klok. En even was daar de kans: een mat in 2. Helaas zag Elisa het niet en verloor ze vervolgens in het eindspel. In de laatste ronde moest gewonnen worden tegen Simon Botter. De stelling kwam erg vast te staan en Simon speelde onbeschaamd op remise alhoewel hij beter tot gewonnen stond. Hij miste echter een pionwinst, maar toen Elisa even later een ongelukkige torenruil toeliet was het opeens afgelopen. Met 2,5 uit 5 kreeg Elisa eigenlijk te weinig deze middag.
de laatste partijen in de speelzaal met Timo (!!), Lieke, Hannah en Sarah. En vermoedelijk zit Eline tegenover Sarah. Er werd dus goed gebruik gemaakt van de extra tijd op dit toernooi door onze spelers.

De volgende Boerster spelers kwamen we tegen in groep F. Hier speelden Sarah, Hannah en Eline. Ik heb hier nog enkele partijen gezien en kan met recht Hannah de tweede pechvogel van de dag noemen.

Ze kon niet lekker vrijuit spelen en daardoor kreeg ze slechts 1,5 punt, terwijl ik onderweg nog wel hier en daar een kans zag. Toch heeft ze een geweldig seizoen gespeeld dit jaar. Ze is hard vooruit gegaan en binnenkort zal het resultaat van alle trainingsuren zichtbaar worden. Sarah begon niet zo goed, maar herpakte zich zoals ze sinds een paar maanden doet. Met een paar geslaagde coups pakte ze 3 uit 6 en werd derde in de groep.
tussen de ronden
En waar Eline vorige week niks lukte, kwam het vandaag allemaal wel goed. Ze speelde zoals ze kan: met inzicht en creativiteit. Ze werd dan ook glansrijk onze tweede groepswinnaar.
onze drie clubleden uit groep F

In groep H speelden Niek en Jelmer. Niek begon geweldig met 3 uit 3. Een tactische remise in ronde 5 en dan was de prijs wellicht wel binnen. Wat er hierna mis is gegaan weet ik niet, maar Niek viel uiteindelijk net buiten de prijzen. Voor Jelmer was dat anders. Vorige week al een eerste prijs in Hoogeveen en ook vandaag was hij scherp. Hij verloor alleen in ronde 2 van Gideon en die kon hij vanmiddag niet meer achterhalen. Met 6 uit 7 werd hij tweede in groep H.

Later meer

Geen opmerkingen: