zondag 18 juni 2023

Joris, Lieke, Bram en Thijmen op het NK (66)

Bram tweede van Nederland in G-categorie

Gisteren was het Pupillenkampioenschap van Nederland in Spijkenisse. Van onze club waren er vier pupillen: Joris, Lieke, Bram en Thijmen. Het was een erg geslaagde dag met mooie resultaten, veel plezier, een nacht van huis en mooie schaakpartijen. Aan het eind van de dag staat iedereen waar hij hoort. Voor Bram was dat de tweede plaats in de G-categorie, Thijmen 11de in de G-categorie, Lieke verraste met een 6de plaats in de Fm-categorie en Joris 22ste in de F-categorie. Dus ook nog uitstekende resultaten.
onze vier pupillen met mental coach Thijs
Voordat ik inga over het schaken, wil me toch nog wat van het hart. Het pupillenkampioenschap is strak georganiseerd. Terecht. Zo mogen er geen ouders in de zaal, er mogen geen mobieltjes zichtbaar zijn op de tribune. Foto's nemen kon alleen de eerste twee minuten van een ronde. Omdat ik tijdens de opening mijn mobiel uit de auto moest halen had ik dit niet meegekregen. Het leverde een schrobbering op toen ik aan het eind van de eerste ronde een foto nam:
deze foto is aan het eind van de eerste ronde genomen, alleen Bram speelde
nog. Op de voorgrond één van de boze wedstrijdleiders, de tweede op de
achtergrond wil ook optreden.
Strenge regels voorkomt gedoe. Groot voorstander, het is het feest van de kinderen. Strenge regels maken je echter ook erg afhankelijk van de organisatie voor wat betreft het schaken, de standen en fotomateriaal. Ik heb wat foto's genomen, maar in feite zijn dat plaatjes van veraf. Nu, 24 uur later, kan ik nog geen foto's vinden op de site. En ook kan ik bij de groepen anders dan de F-jongens niet zien wat ronde 4 is geweest. Als een kind niet op een live bord zit of als het kind op een livebord zit waar de overdracht niet goed van is. De partij uit de laatste ronde van Bram is de partij van ronde 6 van Aren! De goede partij van Bram in de laatste ronde is nergens te vinden. Je kunt helemaal niks bijsturen, dingen uitleggen aan de jeugd, terugkoppelen hoe je kunt reageren op zaken die rondom het bord gebeuren. Je weet achteraf ook niet waar je de komende periode aandacht aan moet besteden bij de training van je pupil. Dus ik ben groot voorstander van het strenge reglement, maar zorg er dan voor dat beeldmateriaal, live-schaakborden en de standen goed werken. Als ik een tip kan geven: huur onze Fons voor een deze klus, hij wil veel dingen doen en zijn tarief is niet duur. Voor de rest geen kwaad woord over de organisatie. Het animatieteam was enthousiast, de jeugdspelers kregen voldoende te eten en te drinken! Dus verder alle lof voor de organisatie.
'en nou even over je laatste partij...'
In de F-groep had Joris een vrijplaats gekregen. Hij mocht in de eerste ronde meteen tegen de latere kampioen. Ook in ronde 3 een kanon en in ronde 5 tegen een ratingloze speler die uiteindelijk vijfde werd. Van alle spelers die 3 punten haalde had Joris aan het eind dan ook de meeste weerstandspunten. Ik denk dat Joris alle partijen goed heeft gespeeld. Alleen tegen Tobias een kleine glitch, maar die hadden we ook verkeerd geïnstrueerd omdat we niet wisten dat hij in ronde 6 tegen Joris moest spelen. Het is voor Joris in elk geval niet alleen qua sfeer een geweldige ervaring geweest. Ook qua schaken heeft hij veel geleerd en hopelijk haalt hij volgend jaar het E-kampioenschap om daar op voort te bouwen.
Schaaktechnisch kon ik alleen af en toe wat met de verrekijker zien van de partijen van Joris.
Joris zat ver bij de tribunes vandaan
Lieke speelde gisteren de sterren van de hemel. Goede concentratie. Gelukkig speelde zij een paar keer op een livebord, dus hier kunnen we wel wat over het schaken vertellen!
Lieke op bord 1 tegen de latere kampioene in ronde 4
Vooral het verdedigen tegen mat ging erg goed. Uit de derde ronde pak ik een paar voorbeelden:
Lieke - Victoria (ronde 3)
In deze stelling speelt Lieke het sterke 16. f4! Pd7 17. f5! Tf6?! 18. Dg5 (ook 18. Lg5 wint, maar waarom niet de toren insluiten met 18... g6 19. g4?) h6 19. Dxh5.
Hieer heeft zwart opeens een matdreiging gemaakt. Lieke reageert goed: 36. Tfg1 Th8 (dreigt 37... Txh2+ 38. Kxh2 Dh4#) 37. De5! Dekt h2 en valt de toren op h8 aan wat zwart miste waardoor Lieke 38. Dxh8+ kon spelen.
Maar hier missen de dames een matbeeld: 40. d5 (wel slim bedacht om de zwarte koning aan te vallen, maar mist dat 40... Pg3+ hxg3 Dh5# mat is) 40... cxd5 41. Dxd5+ Kc8 42. Dxf7? (42. Te8+ is mat in 2) Ph4? Nu is 42... Pg3+ ook nog genoeg voor mat na 43. hxg3 Dh6+ 44. Dh5 Dxh5#. Op het eind ziet Lieke het wel:
51. De1! (dekt g3 en dreigt mat op e8) 51... Pd6 52. De6 en mat op b7 volgde.

Zo stond Lieke na drie ronden opeens ongedeeld eerste. In ronde 4 mocht ze het opnemen tegen de latere nummer 1. Echt een maatje te sterk. In ronde 5 zat alles mee. Lieke stond verloren, maar de tegenstander gaf opeens alles weg na een vreemde koningszet. Lieke stond weer ongedeeld eerste na ronde 5. Tegen Melody Zhang speelde Lieke een goede partij. Melody is erg sterk en ervaren. Lieke had een gevaarlijke matdreiging maar Melody verdedigde zich nauwkeurig en ruilde een paar zetten later af naar een gewonnen toreneindspel. In de laatste ronde mocht Lieke tegen Hannah. Het werd een spannende partij waarin Hannah eerst een stuk meer had, daarna wat extra pionnen. Ik dacht dat Lieke nog terugkwam maar ze zei zelf dat ze geen kans meer had. Met 4 uit 7 en een zesde plaats kan Lieke terugkijken op een uitstekend toernooi!
Lieke en Hannah
Thijmen en Bram speelden in groep G, Thijmen speelde goed en werd uiteindelijk 11de.

Thijmen moest nog wel wakker worden. De eerste ronde verloor hij daardoor ongelukkig tegen een tegenstander waar hij normaal van zou winnen en die later wel vijfde werd in de eindrangschikking. Zijn partijen daarna waren ok, maar te ver af om goed te volgen. Hij kwam in elk geval vlot op 3 uit 4 en speelde toen net niet op een livebord. Hij mocht in ronde 5 op bord 4, maar verloor. Na een overwinning in ronde 6 volgde helaas in de laatste ronden een verliespartij tegen de spelers die daardoor vierde werd. Met een beetje geluk had er dus top vijf ingezeten.
Thijmen op bord 5 in ronde 4
Helaas geen partijmateriaal van Thijmen. Hij zat te ver af. Ik zag een (te) vlot gespeeld pionneneindspel, dat hij won. Voor de rest kon ik er niet veel van maken, behalve dan een stukje lichaamstaal over hoe het ging.
Bram en Thij bij het begin van de eerste ronde
Bram was de favoriet van de G-categorie. Daardoor zijn vijf van de zeven partijen bewaard gebleven, omdat die op een live bord waren. Allen ronde 4 (bord 3) en de mislukte overdracht van zijn partij uit ronde 7 ontbreken.
Hij ging goed van start. De eerste ronde had hij een taaie tegenstander die lang goed meespeelde.

Geen opmerkingen: