zaterdag 29 april 2023

Schaakclub Ten Boer gaat Europa in (5)

Geslaagde schaakdag in Papenburg

Vandaag zijn 9 van onze schakers afgereisd naar Papenburg om mee te doen aan het Joachim Feldmann herdenkingstoernooi. Een jeugdtoernooi met ongeveer 30 deelnemers. Het werd een geweldige dag. Vooral door de enorme moeite die de organisatie getroost had om er een leuke dag van te maken. Zo was er geen inschrijfgeld, voor iedereen was er gratis drinken en eten en rond 12 uur werd het toernooi een uur stilgelegd om met elkaar worsten van de barbecue, salades en stokbrood te eten. Met deze gemoedelijkheid werd het schaken ook minder grondig georganiseerd. De drie groepen werden los van elkaar ingedeeld en konden beginnen als men er klaar voor was. Dat vond niemand erg want buiten scheen het zonnetje en kon iedereen met de schaaktuinset spelen.
groepsfoto bij het verenigingshuis
Papenburg is een club met ongeveer 100 leden, een eigen verenigingshuis (!!) en ook nog eens dichterbij Ten Boer dan St Annaparochie. Kortom: we gaan er vaker heen. Joachim Feldmann was een belangrijke IT-manager bij de werf in Papenburg. Toen hij overleed heeft hij een legaat achtergelaten voor het jeugdschaak in Noordwest Duitsland.
Ronald nagenietend van de bijzondere eer die hem ten deel viel
Onder de deelnemers ook 7 schakers van de Paardensprong. Voor ons de gelegenheid om Ronald te feliciteren met het lintje dat hij afgelopen woensdag ontving voor zijn energieke inzet bij alle schaakactiviteiten in Noord Nederland. Ook het contact voor dit toernooi liep via hem. Op het moment dat Ronald in het stadshuis was om het lintje te ontvangen appte ik nog een naam door voor het toernooi. Hij reageerde opmerkelijk summier en toen ik een uur later zag welke Groningers een lintje hadden gekregen dit jaar begreep ik pas de reden. De bijdrage van Ronald aan het schaken bij de Paardensprong en in de Nosbo kan niet onderschat worden. Het lintje is was SC Ten Boer betreft dan ook zeer verdiend!
de jeugdschakers van de Paardensprong en van SC Ten Boer
Tenslotte moet nog een wel gemeend excuus naar de schakers van Papenburg. Elf van de twaalf bekers gingen naar Nederland en dat getuigt niet van de juiste hoffelijkheid jegens de gastgevers. Met schaamrood op de kaken wil ik daar nog aan toevoegen dat we ook nog onderling de prijzen herverdeelden omdat Sarah Schipper en Hannah Urban volgens het reglement geen twee prijzen (een meisjesprijs en één van de drie prijzen van de groep) mochten krijgen. Want wij Nederlanders zijn zo overtuigd van onszelf dat we denken dat te moeten corrigeren. 😉 Onze Duitse vrienden bleven zich echter uiterst vriendschappelijk gedragen, waarvoor dank!
Joris en Lieke in de C-groep

Er werden dus drie groepen. Inde jongste groep speelden Lieke en Joris. Ze waren beiden eigenlijk te sterk voor de groep net als de twee Urban-telgen die meededen. Joris leek eenvoudig het toernooi te winnen, maar vergiste zich deerlijk in Lieke die hem in de vierde ronde versloeg. Hierna gingen hij en Hannah Urban samen aan de leiding en eindigden op 6 uit 7. Joris kreeg de eerste prijs omdat hij de onderlinge partij van Hannah had gewonnen. Lieke verloor van Tobias en Hannah en eindigde op 5 punten. Hier werd echter niet naar de onderlinge partij gekeken, maar naar de weerstandspunten. Hierdoor kreeg Lieke de derde prijs.
In de B-groep speelden Paulien, Sarah en Hannah. Paulien speelde goed en wist 3 uit 7 te scoren. Ze speelde bovendien goede partijen tegen Sarah en tegen David. Tegen Sarah stond ze lange tijd gewonnen, maar op het eind kon ze met de dame niet alle vrijpionnen tegenhouden.
Hannah speelde een wisselend toernooi. In de eerste ronde won ze moeizaam van Noé en in de tweede ronde verloor ze van Sarah. Hierna verliep het toernooi wel goed. Ze won overtuigend van David en Simon Colijn en leek op de eerste plaats af te gaan. Maar in de laatste ronde ging het op vreemde wijze mis. Ze speelde tegen Sven en die speelde de ene krachtzet na de andere. Hij won dik verdiend. Hierdoor werd Hannah opeens derde. 
Sarah deed het vandaag uitstekend. Na de overwinning tegen Hannah verloor ze wel van David, maar ze speelde een uitstekende partij tegen Simon. Hier wist ze remise te houden. Uiteindelijk haalde ze 5,5 uit 7 en werd daarmee tweede en beste meisje in de B-groep.
onze jeugd in de A-groep
In de A-groep hadden we Joachim, Danique, Jelmer en Daniël. Ze speelden alle drie erg goed. Dagmar was de sterkste van de A-groep, maar Danique leek op de tweede plaats af te gaan na een geweldige partij tegen de sterke Liv van Papenburg. Ze verloor echter twee partijen waarin ze een stuk voorstond. Tegen de sterk spelende Jelmer omdat ze een koningsaanval over zich heen liet komen en tegen een sterke Duitse tegenstander na een tactische misser die een toren kostte. 
Danique tegen Liv
Jelmer was een beetje ongelukkig in het resultaat. Hij is erg goed met schaken bezig en wordt steeds sterker. Dat zie ik aan de openingen die hij speelt, de tactische wendingen die hij in zijn voordeel weet toe te passen. Nu leek hij ook af te gaan op een prijs maar een onverwacht verlies tegen Daniël in de laatste ronde was hem fataal.
Joachim speelt ook erg leuk de laatste tijd. Hij speelde de laatste partij van het toernooi. Uiteindelijk won hij hier en daar een partij, maar kwam niet in de prijzen. 
Daniël scoorde minimaal 2 punt en wellicht iets meer. Hij heeft veel plezier in het schaken, alleen speelt wat te snel waardoor hij vaak onnodig verliest. Hij is een vaste kracht in de toernooigangers en zorgt voor een uitstekende sfeer bij de jongste jeugd. Zo zag ik hem vanmiddag veel met Lieke en de andere jongere jeugd spelen.
een damespodium in de A-groep met Dagmar, Danique en Liv
Al met al een geweldige dag in Papenburg. Ik wil de organisatie hartelijk danken voor het warme welkom en de geweldige zorg voor onze jeugdschakers.
de organisatie zette de barbecue voor ons aan

Geen opmerkingen: