zondag 24 juni 2018

Daniël tweede in Grand Prix cyclus

Op zaterdag 16 juni is de laatste Grand Prix van het seizoen gehouden. Vanuit onze club deden er maar liefst 13 jeugdspelers mee. Vier van hen vielen in de prijzen. Daarnaast wist Daniël beslag te leggen op de 2de prijs in de GP cyclus van de Noordelijke Schaakbond. Hij deed dit ook met overtuiging: hij won zijn groep. Rowin verraste met een 5de prijs in de Fries Grand Prix Cyclus.
Daniël met zijn trofee

De Grand Prix cyclus wordt gedragen door een paar mensen die er heel veel voor doen. Ik wil hier niemand te kort doen, maar vooral Eeltsje Boomsma, Roland Kroezen en Marjet Veldhuijzen van Zanten noemen. Het jeugdschaak heeft veel aan hen te danken, laten we dat nooit vergeten!
Rowin vijfde in de Friese cyclus

Ik miste Dirkjan wel tijdens de Grand Prix. Zijn foto's zijn heel wat meer helder dan de mijne. Verder kon ik in Hoogkerk alleen de onderste groepen in de gaten houden. Olaf, Joël, Rowin, Giovanni, Tristan en Daniël kwamen er bekaaid af.
13 jeugdschakers vanuit onze club

Om toch nog maar wat scorebordjournalistiek toe te passen:
Rowin had zijn middag niet, zoals wel vaker de laatste tijd. Het werk op school vergt aandacht en dat merkt hij af en toe. Ik verwacht dat het volgend jaar weer goed gaat: in het derde jaar op de middelbare school zal er meer routine in zitten.
Rowin verloor van Rogier

Ook Joël zat in groep B. Hij won van Matteo, maar daar bleef het bij. Groot potentieel heeft Joël wel. Hij sluit aan bij de subtop op de G'P's en is met Rowin onze hoop bij volgende toernooien. Joël won nog wel een schaakboek van Johan Zwanepol.
Joël met boek

Daniël was bij de les in groep C. Hij had niet mee kunnen doen in Assen vanwege andere verplichtingen en daardoor kon Sono hem inhalen in de tussenstand. Overigens kreeg hij als oud leider van het GP-klassement een digitale schaakklok als aandenken!
Daniël en Sono kregen als GP-leiders
een klok als aandenken

Daniël wist dat hij zijn groep moest winnen om een kans te maken tegen Sono. Na een remise in ronde 2 en een onverwachts verlies in ronde 3 leek dit moeilijk, maar in de laatste 4 ronden won hij al zijn partijen. Hiermee won hij zijn groep en zette maximale druk op Sono. Het bleek niet genoeg. Daniël haalde nog wel wat terug, maar Sono had gewoon constanter en meer gescoord. Gefeliciteerd Sono. Ook Daniël met zijn tweede plaats: een knappe prestatie.
Groepswinnaar
Tristan had het ondertussen heel wat moeilijker in deze groep.
Tristan bij de prijsuitreiking
Hij was gewoon té hoog ingedeeld. Tristan kan heel goed schaken, maar deze groep met ervaren toernooitijgers was te veel. Heel erg jammer, maar met 1,5 punt deed hij het eigenlijk gewoon goed.
Tristan was te hoog ingedeeld
In groep E speelden Giovanni en Olaf. Beiden scoorden 2 punten. Olaf viel op door zijn winst op de winnaar van de groep. Olaf kan heel goed schaken, het plezier in het spel is wel belangrijker dan het resultaat.
Olaf heeft veel plezier in het spel
Giovanni was na afloop niet tevreden over zijn resultaat. Op de een of andere manier mist de laatste toernooien de rust om een betere stelling ook te winnen.
Giovanni
In de onderste twee groepen speelden onze nieuwe jeugdleden: Ewout, Jadon, Isidora, Tristan, Daniël, Yanou en Jasper. Deze groepen kon ik ook goed volgen omdat ik die samen met de ouder van Noël Koene leidde. Een prima samenwerking overigens.
debutante Yanou

In groep F debuteerde Yanou. Ze zat een groep hoger dan haar zus Danique, maar qua schaken heeft Danique meer lessen gehad op school. De indeling zal gebaseerd zijn op de oudere leeftijd van Yanou. In elk geval scoorde ze toch een punt deze middag. Misschien had er wel meer ingezeten, want bij één van haar partijen zag ik wel kansen. 1 punt is echter prima bij je debuut, zeker als het niet de laagste groep betreft.
Tyron speelde super

Tyron speelde al zijn tweede toernooi. Hij begon super met 3 uit 3. Daarna had hij twee verliespartijen. In de 6de ronde moest hij tegen koploper Isidora. En al voor de tweede keer op rij won hij van Isidora. Dus met een overwinning in de laatste ronde zat er een prijs in. Dat leek ook prima te gaan, maar hij vergat zijn vrijpion te laten promoveren. Toen kon zijn tegenstander zeer tegen de verhouding in winnen en werd Tyron geen derde maar vijfde. Jammer, maar je komt er wel Tyron. Je gaat zo hard vooruit!
Bijna onverslaanbaar

Isidora had haar dag. Ze begon fantastisch goed met allemaal overwinningen. Iedere tegenstander met evenveel punten werd aan de kant geschoven. Met gretig en goed spel. In ronde 6 toch nog een verliespartij tegen Tyron. Isidora dacht dat ze hiermee haar kansen verspeeld had, maar een remise tegen Yanou in de laatste ronde was genoeg voor de overwinning. Ze besloot echter gewoon te winnen van Yanou.
groep F met een stralende Isidora

In de laatste groep speelden Jasper, Ewout, Jadon en Danique. Alleen Ewout had al een keer een toernooi gespeeld. Als je dat al een keer hebt gedaan ken je de trucjes. Je weet precies wanneer je op herdersmat moet spelen, wanneer je dat niet moet doen. En je weet dat je groep pas in de laatste vier ronden wordt beslist. Ewout begon dan ook goed. Vooral de overwinning in de vierde ronde tegen Matthias was erg belangrijk.
toernooitijger Ewout
Samen met Jadon was het duidelijk dat dit drietal om de ereplaatsen zou gaan schaken. Met 5 uit 5 leek Ewout voor de hoofdprijs te gaan. In ronde 6 ging het echter fout tegen Doede Nagel. Verrassend eigenlijk, want normaal moet dit een te nemen horde zijn. Ook in de laatste ronde kon Ewout met winst op Jadon nog gewoon kampioen worden. Het leek ook te lukken. Ewout stond een stuk voor, maar verkruimelde zijn kansen. Jadon kwam gewonnen te staan maar zetten Ewout pat. Ewout werd hiermee tweede.
Jadon: een spetterend debuut

Jadon speelde super voor een eerste toernooi. Helaas verloor hij in de eerste ronde van Matthias. Maar hierna ging hij los. Jadon is dit jaar bij de club gekomen en bleek al heel veel van het spelletje te begrijpen. In een mum van tijd heeft hij stap 1 gehaald. Na het slechte begin volgden 5 overwinningen. Overwinning 6 leek in de maak toen hij van Ewout leek te winnen. Na het patwas hij derde in de poule op SB-punten. Way to go, Jadon!
Jasper denkt oorspronkelijk:
1... b6 in zijn eerste partij op een toernooi

Jasper en Danique speelden ook hun eerste toernooi. Ze hebben beiden veel talent, maar deze zaterdag was het vooral wennen aan wat een toernooi is. Jasper gaat zijn eigen plan in een partij. Hij denkt oorspronkelijk en maakt zelf zijn eigen wetten en regeltjes om zich aan te houden. Dat werkt meestal goed, want als je verliest moet je je regeltje gewoon aanpassen. De partijen waren soms wat lang. Dan stond hij gewonnen, maar even later niet meer. Er gebeurt ook veel om je heen en je moet op veel dingen letten, zoals klok en na afloop de stukken opzetten. Op een gegeven moment deden Jasper en ik een spelletje wie het eerste zijn stukken weer opgesteld had. Met 2 uit 9 deed Jasper het goed op zijn eerste toernooi. Met wat meer beheersing en de hele partij concentreren zal het steeds beter gaan.
Danique doet haar eerste zet op haar eerste toernooi

Datzelfde geldt voor Danique. Danique kan al goed structuur aanbrengen in haar schaken. Ze zal alleen nog wat meer trucjes moeten aanleren, zoals herdersmat, penningen, aanvallen met gedekte stukken. Dan zit er een goede toekomst in. Ze begon goed met een remise, in ronde 3 kwam er nog een punt bij, daarna was de koek op en vermoeid als ze was lukte het niet meer. Maar 1,5 uit 7 is heel wat beter dan vele jeugdspelers op hun eerste toernooi halen!
Jadon en Ewout in de prijzen

Geen opmerkingen: