zondag 25 februari 2018

Elisa wint meisjestitel, Jan naar het NK

Gisteren waren de Persoonlijke jeugdkampioenschappen van de Noordelijke Schaakbond. Voor het eerst allemaal op één dag in plaats van verdeeld over drie dagen. Vanuit Ten Boer waren we met een grote delegatie. 8 van de 43 deelnemers kwamen bij onze club vandaan, terwijl Wyona en Daan ook sterke banden hebben met onze club. Het werd een leuke en goed georganiseerde dag door Marjet en Roland. Veel dank daarvoor, jullie doen veel voor het jeugdschaak in de Nosbo.
De delegatie van SC Ten Boer met het certificaat van Marjet
Wat betreft onze deelnemers: we kunnen alleen maar heel trots zijn op de prestaties. En dan bedoelen we niet direct het resultaat, maar meer hoe goed iedereen zijn best deed, aantoonde gegroeid te zijn en leuk meedeed aan het evenement.
 
AB-categorie
In de AB-categorie geen deelnemers van onze club. Sinds dit jaar kan men zich alleen nog plaatsen voor het NK via vier plaatsingstoernooien. Gerbrich en Daan wisten zich zo te plaatsen. Zaterdag ging het alleen om de titel. Wyona die in ons NJC-team speelt deed het goed. Ze won van Tetske en Luca. Het verlies tegen Remmelt was een kleine tegenvaller, maar het was leuk om een keer tegen Jonas, Daan en Machteld te spelen.
Daan tegen Wyona
Daan werd uiteindelijk tweede. Hij begon goed. De verliespartij tegen Machteld was geen ramp, omdat Machteld al van Tijmen en Joans had verloren. Een remise tegen Jonas was voldoende voor een zeer knappe tweede plaats.
Daan werd tweede van de Nosbo
FGH-categorie
De grootste en aangenaamste verrassing van de dag was het resultaat van Haaie. Haaie doet goed zijn best elke vrijdag op onze club. Hij heeft slechts één keer eerdere een toernooi gespeeld, dus we hadden van tevoren afgesproken dat we het niet over het resultaat zouden hebben. Helaas moet ik de belofte breken, want met 2 uit 7 overtrof Haaie onze stoutste verwachtingen. Knap gedaan, Haaie.
Haaie bij zijn eerste partij
E-categorie
Hier vooraf de grootste kansen op een NK-ticket. Elisa lukte het vorig jaar. En Jan zit er ook al jaren dicht tegen aan. En het lukte ze allebeide. Dat is een erg goed resultaat. Heel blij waren we vooral met de vooruitgang die Isidora liet zien. Eigenlijk de grootste verrassing in deze groep. Dirkjan had haar afgelopen vrijdag helemaal klaar gestoomd en dat was te zien. Ze hield zich keurig aan de openingsregels, zag leuke truckjes, en pakte wat ze pakken kon. Wat een enorme vooruitgang heb je behaald, Isidora! In de laatste ronde werd de kroon op de middag gezet door je winstpartij.
Isidora wint!

Elisa en Jan speelden heel goed mee om de topplaatsen. Elisa won in de eerste ronde gelukkig van Matteo (die ook heel sterk is geworden). Met 3 uit 3 nam ze stevig de leiding. In de vierde ronde ging het jammer genoeg mis. De latere kampioen Elliot van de Paardensprong (een talentje, Ronald!) kwam eerst een stuk voor. Hij maakte echter een fout en opeens stond Elisa een kwaliteit voor. Het leek dat Elisa ging winnen, maar toen ze de dekking van de toren op a1 even vergat kon Elliot winnen. Met een mooi mat overigens. Elliot werd kampioen en dat was wel wat te danken aan deze partij en de partij tegen Jan in de tweede ronde. Jan moest stevig verdedigen in de opening. Dat deed hij goed en opeens dreigede hij via de e- en de f-lijn mat. Elliot vond de enige zet om mat te voorkomen, waardoor Jan wel met een pion meer een toreneindspel inging. In het begin ging dat heel goed, opeens maakte Jan twee vreemde zetten en kon Elliot winnen. Jan en Elisa hadden daardoor na 4 ronden beide 3 punten. In de vijfde ronde verloor Elisa van de sterke Sono en Jan van Matteo. Elisa won echter in de 6de t/m 8ste ronde. Vooral de overwinning op reuzendoder Menko was knap. Eerst stond Elisa achter, maar daarna was ze helemaal los en zette Menko kansloos mat.
Elisa wint van Menko

Jan beleefde ondertussen zijn top in de 7de ronde. De sterke Sono werd in een prachtige partij verslagen. Een enorme prestatie van Jan, die in het verleden wel vaker van zulke sterke schakers won.
Jan tegen Elisa in de laatste ronde

In de laatste ronde moesten Jan en Elisa tegen elkaar. Elisa stond op dat moment ongedeeld 3de en kon zich niet meer verbeteren. Jan daarentegen stond gedeeld vierde. Met een half punt zou hij zich plaatsen voor het NK, omdat hij niet meer te achterhalen was voor de nummers 6 en 7 in het klassement. De remise werd van tevoren afgesproken en Jan kan naar het NK. Eindelijk, want Jan zit er al drie jaar tegen aan. Elisa gaat als beste meisje naar het meiden NK. Uiteindelijk eindigde Elisa als derde en Jan als vierde in de eindstand.
Op 30 en 31 maart zullen we jullie in Ten Boer en omstreken volgen in Waalwijk! Wat een geweldige prestatie van jullie.
Elisa werd meisjeskampioen en derde in de totaalstand
CD-groep
In deze groep deden Olaf, Tristan, Giovanni, Joël en Daniël mee. Helaas niet een grote kans op een NK-plek. Wel om een keer tegen landelijke toppers als Loek van der Hagen te spelen.
Tristan en Olaf bij het begin van de ronde

Olaf maakte er een mooie middag van. Hij begint altijd goed aan zijn partij. Vaak zie ik hem dan voor staan. Ergens zo rond de 20ste zet komt er wat de klad in en verliest hij soms nog. Gisteren gebeurde dit een paar keer. Ik denk echter wel dat Olaf hard aan het leren is om beter te worden. Binnenkort ene dikke prijs op een GP.
Geen Rodin, maar Giovanni

Giovanni is een enorm talent. Aanstormend. Gisteren speelde hij heel goed. Hoogtepunt was de overwinning in de laatste ronde. Knap hoe je snel beter wordt, Giovanni!
Tristan is het geheime wapen van CBS de Fontein. Hij is iemand die heel taai is en nooit opgeeft. Ook niet in verloren stellingen. Gisteren lukte het hem om zo 2 keer te winnen en in totaal 3 punten te scoren. Let op deze jongen op 7 maart bij het schoolschaakkampioenschap.
Daniël en Joël zijn de besten van het vijftal.
Daniël speelde goed
En dat bleek ook. Daniël speelde goed en scoorde zelfs 4 uit 7. Daarmee werd hij 7de. Joël eindigde met 50% daar weer een plaatsje achter. Daniël ontwikkelt zich razendsnel. Hij staat niks voor niks eerste in de tussenstand van het GP-klassement. Zijn speelstijl is gebaseerd op het afstraffen van tactische foutjes van de tegenstander. Dus als een tegenstander met een vliegende aanval komt is Daniël in zijn element. Zeker als partijen langer duren, wordt de kans op een goed resultaat steeds groter.
Joël wordt steeds sterker

Joël is daarentegen meer een echte aanvaller. Geen slap geschuif, waar is de koning? En dan durft hij ook aan te vallen. Joël heeft aansluiting gevonden bij de top van onze club. In de competitie staat hij rond de vierde plaats. Hij heeft ook plezier in het spel. Ga zo door Joël!
onze 8 toppers

Het was een leuke middag met goede prestaties. We gaan Jan en Elisa volgen op het NK.

Geen opmerkingen: