zondag 5 november 2017

Twee prijzen op gezellig Grand Prix De Twee Kastelen

Vorige week hebben Rowin en Lindert deelgenomen aan de Grand Prix in Buitenpost. Beiden wonnen een prijs en dat was een heel goede score.
Eindelijk weer een toernooi
Het toernooi en de locatie kenmerkten zich weer door het typisch Friese karakter van dit soort toernooien. Gemoedelijkheid, groepsleiders die hielpen als er iets niet helemaal goed ging en bovenal het wegjagen van de vele wespen in de toernooizaal. Niet dat die erg hinderlijk waren overigens, want doordat het oktober is waren ze te versuft om mensen lastig te vallen. Er zal wel ergens een nest hebben gezeten. Gelukkig waren we onder de bescherming van de gerenommeerde imker Simon Hofstra, die toegaf liever met bijen aan het werk te zijn.
Lindert tegen Rowin
Rowin was als hoogste geplaatst in de B-groep, Lindert als nummer 4. Ze begonnen beide sterk met een overwinning. Lindert vervolgde in ronde twee met een winst, terwijl Rowin goed speelde tegen Tetske. Tetske was geconcentreerd en bleef actief spelen, waardoor het voordeel van Rowin verdween en het alsnog remise werd. In ronde 3 verloren beide heren alsnog. Lindert verloor van de sterke Jolie Albadeen. Lindert gaf een pion in de opening en wist die door het sterke initiatief terug te winnen. In het eindspel bleek echter de klasse van Jolie. Lindert werd er á tempo afgezet.
De groep van Lindert en Rowin
In ronde 4 moesten Lindert en Rowin tegen elkaar. Lindert speelde een ongelukkige partij, waardoor Rowin met een vork de dame kon veroveren.
In de vijfde ronde voor Lindert een belangrijke partij tegen Tetske. Lindert speelde heel goed en wist Tetske op sterke manier te verslaan. Rowin moest nu tegen de wat zwakkere helft van de poule en won eenvoudig.
In ronde 6 moesten onze toppers een teleurstelling verwerken. Rowin stond huizenhoog gewonnen, maar liet Matteo opeens beslissend uithalen. Lindert speelde een lange partij tegen Remmelt. Remmelt speelde erg goed deze middag, maar Lindert had eigenlijk op een gegeven moment de kansen. Het werd een eindspel van toren, loper en twee pionnen (Lindert) tegen toren en vier pionnen (Remmelt). De twee extra pionnen waren een f- en g-pion die vrij waren. Lindert wist de pionnen onschadelijk te maken, maar daardoor kreeg Remmelt twee vrijpionnen op de damevleugel. Deze beslisten. Om trouwens de kwaliteit van Remmelt deze middag te laten zien, in deze stelling
Remmelt tegen Lindert
merkte hij op dat als Lindert Lxc6 zou spelen hij eerst Ta7+ moest spelen voordat hij op c6 zou slaan, net als overigens na Txc6+ dxc6 Lxc6. Goed gezien, Remmelt!
Remmelt tegen Rowin
In de 7de en laatste ronde moest Rowin van Jolie winnen om tweede te worden en moest Lindert van Jurjen winnen om derde te worden. Het werden twee veelbewogen partijen. Lindert was niet helemaal scherp, maar knokte zich terug, totdat hij een stevige blunder beging. In de volgende stelling
Lindert - Jurjen
kan Jurjen met De4+ de toren op c6 winnen. Jurjen zag echter g7-g5+ met mat. Terwijl Lindert al wilde opgeven bedacht hij zich dat hij nog en passant kan slaan en hoe zwart ook terug pakt het is mat op h8. Een bijzondere winstpartij.
de zinderende finale tussen Jolie en Rowin
Ondertussen speelde Rowin een heel goede partij tegen Jolie. Jolie stond achter en kwam in schreeuwende tijdnood. Ook nu weer een bijzondere laatste twee minuten. Want terwijl Jolie nog minder dan 20 seconden had en Rowin meer dan 4 minuten begon Rowin na lang nadenken al zijn stukken weg te geven en zelf in tijdnood te komen. Toen Jolie nog 3 seconden had moest Rowin zijn dame geven en het zou drie of vier zetten later mat zijn. Rowin sloeg met de dame de toren en toen Jolie de dame wilde pakken gleed het stuk uit haar hand en daarmee waren de drie seconden verdwenen op de klok. Vier zetten in drie seconde is haalbaar, dus het feit dat de dame uit haar handen glipte was wel erg sneu.
Lindert en Rowin waren in elk geval erg blij met hun resultaat en vonden het toernooi samen erg leuk. En dat is een compliment aan de organisatie.
het podium van de B-groep

Geen opmerkingen: