dinsdag 26 september 2017

Veelbelovend initiatief jeugdschaken in het noorden gestart

In het noorden zijn we maar wat trots dat het jeugd NK door Jozias, Vincent, Harry en anderen naar Assen is gehaald. Meerdere jeugdschakers uit Drenthe, Groningen en Friesland deden mee in het Van der Valk hotel. Een geweldige reclame voor het noordelijke schaken met een grote uitstraling. We hopen dat we de jeugd in de noordelijke provincies aan het schaken krijgen. Om dat te bewerken heeft de stichting de nodige plannen en één van de plannen kwam van de jeugdschakers zelf: waarom gaan we als jeugdtalenten niet samen meedoen aan de landelijke jeugdcompetities. Het geluid is door de Stichting opgepikt en samen met enkele begeleiders is in korte tijd het idee van de talententeams uit de grond gestampt. Doel is om de afzonderlijke jeugdschakers te verenigen in een groep met gelijkgestemden die de passie voor het schaken delen. Als de jeugd een idee heeft kunnen ze dat inbrengen en gaan we met de talentenclub kijken of we dit kunnen organiseren.
De twee teams zijn begonnen
Eerste loot aan het talententeam onder de Stichting Jeugd Schaak Noord is dus om mee te doen aan de landelijke jeugdclubcompetitie. Veel jeugdschakers konden één of meerdere zaterdagen meedoen en zo zijn maar liefst drie teams gevormd die meedoen.
Maandagvond mochten we bij Staunton starten. Veel dank voor de gastvrijheid.
De talenten willen het niet alleen bij spelen houden, maar ook met elkaar gaan trainen. Migchiel de Jong, Geert van de Velde keken daarom alvast waar de groeimogelijkheden van elke jeugdschaker liggen en deden de analyse na de partij met hen. Dank voor alle nuttige adviezen.
Ook aanwezig Vincent Valens namens de stichting aanwezig samen met de ouders en andere begeleiders.
Deze avond speelden Talententeam 1 en 2 tegen elkaar en speelde Talententeam 3 tegen de andere noordelijke vertegenwoordiger in de Promotieklasse Noord Oost A, SC Haren.
Talententeam 3 tegen Haren
Talententeam JSN 3 – SC Haren 1-3
De gasten kwamen zelfverzekerd en stevig uit de startblokken. Tim Bredek op bord 4 strafte een openingsfout van Robin Gibcus af en na een uur konden de stukken weer terug in de doos (0-1).
Op bord 1 speelde Loek van der Hagen bij de gasten. Loek is veel met schaken bezig, heeft training van sterke spelers en speelde afgelopen weekend nog het kwalificatietoernooi. Onze Thijmen Nawijn zou dus een zware avond tegemoet mogen zien. Loek pakte de draak van Thijmen stevig bij de hoorns en bestormde met h2-h4 en g2-g4 de zwarte stelling. Thijmen verdedigde zich echter inventief en creatief. De toren van f8 werd ter ondersteuning naar h8 gebracht en de stelling leek houdbaar. Ik begreep van Thijmen dat het gebrek aan ritme hem toen opbrak door een onnodige fout. Het was meteen afgelopen (0-2).
Oscar Hoppen op bord 2 deed het erg goed tegen Joris Spanjer. Niet alleen stonden zijn stukken actiever, hij had ook nog eens een stevige voorsprong op de klok. Alles leek ok voor het team want ook Robin Bruins op bord 3 begon zijn stelling steeds verder te verbeteren. Oscar miste echter een venijnige dreiging van Joris Spanjer, waarbij mat en stukwinst tegelijkertijd mogelijk was (0-3).
Robin had zijn stelling erg goed opgezet. Vooral zijn loper en paard waren actiever dan de witte lichte stukken. Daarbij was er ook sprake van ruimteoverwicht door de pionnen op c5, d5 en e6. Robin zette de betere stelling om in kwaliteitswinst. Daarna hobbelden de pionnen naar de overkant met als resultaat een dame meer. Het mat volgde spoedig (1-3).
Talententeam 2 tegen Talententeam 1
Talententeam JSN 2 – Talententeam  JSN 1 0,5-3,5
Hier maar liefst vier schakers die afgelopen weekend meegedaan in Meppel. Sven Broersma speelde op zaterdag en haalde daar een vierde plaats. Daan Noordenbos en Jonas Hilwerda wisten zich te plaatsen voor het NK B in Assen. Gerbrich Kroon haalde dat succes niet bij de A-meiden.
Men was in vorm en de match duurde dan ook tot ongeveer 11 uur in de avond. Als eerste viel een beslissing tussen Janko Eelsingh en Daan Noordenbos. Janko stelde zich met de London stevig op. Daan wachtte echter niet en nog voordat de koning van e8 weg was werden de g- en h-pion naar voren gedirigeerd. Vooral de zwartveldige loper van Janko kreeg het te kwaad op g3. Toen hij deze dreiging pareerde begon Daan opeens met zijn dame de pionnen op de damevleugel aan te vallen. De pion op b2 ging verloren en er was geen redding meer mogelijk (0-1).
Abe Algra gaf stevige weerstand aan Jonas Hilwerda. Jonas had meer ruimte, maar het was bepaald geen walk over. Eerst ging echter de pion op a7 verloren en toen Jonas daarna een koningsaanval begon, kon Abe het niet meer droog houden (0-2).
Het was dus aan Christian Torensma en Sven Broersma om een gelijk spel uit het vuur te slepen. Femke Koning, de tegenstander van Sven, pakte het echter rustig aan. Langzaam vergrootte ze haar centrum, stichtte wat onheil op de damevleugel om opeens met een switch met loper en dame mat op h7 te dreigen. Sven moest in deze fase een kwaliteit geven om de aanval tijdelijk te stoppen. Toen hem dat lukte stond Femke’s loper echter opeens op a4 en ging het paard op c6 verloren. Een scherpe uitval naar wits koning kon gepareerd worden en de achterstand werd te groot. Sven moest opgeven (0-3)
Ondertussen had Christian wel groot voordeel bereikt tegen Gerbrich Kroon. Christian had de opening goed voorbereid en Gerbrich moest meteen in de denktank om groot onheil te voorkomen. Ze wist de stelling maar ternauwernood bij elkaar te houden. Rond de 20ste zet was een zetherhaling mogelijk. Gerbrich ontweek die maar kwam daardoor minder te staan. Langzaam voerde Christian de druk op, kwam gewonnen te staan, maar had ook tijdsdruk. Toen er een onverwachte situatie op het bord kwam bood hij remise aan. Gerbrich nam dit dankbaar aan. Een heel lange partij van 70 zetten die pas om 11 uur afgelopen was. (0,5-3,5)
Een prachtig begin voor het noordelijke jeugdschaak dat zaterdag een vervolg krijgt in Hengelo. Er volgen daarna nog 2 zaterdagen, één in Haren en één in Assen.

Geen opmerkingen: