dinsdag 5 juli 2016

Schaakkamp: regen, regen en …. heel veel plezier!

(door Mariska Kroon)
Heel was schakers hadden er al weken naar uit gekeken. Bij sommigen had alleen de gedachte aan het aanstaande schaakkamp hen op de been gehouden tijdens de toetsweek. Op 1 juli was het zover: 19 schakers en vier begeleiders sloegen hun kampement op op camping Marenland in Winsum. Het tweede schaakkamp van de schaakclub Ten Boer was een feit!
Het kamp
De schakers kwamen op z’n zachtst gezegd nogal uitgelaten naar het kamp toe. Voor de middelbare scholieren zit het schooljaar er praktisch op, voor de basisscholieren uit groep 8 is het aftellen van hun laatste basisschooldagen nu echt begonnen. Tussen de buien door en soms tijdens de buien werden de tenten opgezet en het kamp werd ingericht. Alsof we al jaren op kamp gaan, werd de partytent meteen in gebruik genomen als centrale spelletjesruimte. Er werd al gekeken in wat voor opstelling het beste “weervolven” kon worden gespeeld.
Weerwolven
Bij de inrichting van het kamp hoorde dit jaar de zogenaamde ‘buffettafel’. De tafel waarop alle etenswaren werden uitgestald, en waar ieder bij toerbeurt eten kon opscheppen. Voor de vrijdagavond had iedereen een bijdrage geleverd aan het eten: salades, pannenkoeken, soep, stokbrood, fruit, toetje. Het was een prachtig kleurrijk geheel en voor iedereen zat er wel iets lekkers bij.
Het buffet op vrijdagavond
Dirkjan maakte voor iedereen een hamburger
Na het eten was het tijd voor het eerste corvee en waren er meteen enkele jeugdigen die zich bezig hielden met het kampvuur.
Corvee
Dit brandde al spoedig. Voor de temperatuur was het kampvuur deze avond niet nodig, voor de gezelligheid was het top! En natuurlijk voor de marshmallows! Hiervoor had Lindert ’s middags met gevaar voor eigen leven al wilgentakken gezocht. De valpartij van vorig jaar die eindigde bij de dokterspost kwam weer menigmaal ter sprake. Gelukkig ging het deze keer goed. 
Kampvuur met boordjes bakken
Het vuur had al een tijdje lekker gebrand toen de druppelende regen steeds harder werd en uitmondde in een ware hoosbui die zijn stempel op de rest van ons weekend achterliet: het grasveld was zo nat dat het na enkele uren was veranderd in een modderpoel.
Schakers zijn flexibel en passen hun strategie aan aan de omstandigheden. Zodra het ging regenen, werden de tafels en banken verplaatst naar de partytent en daar werd vrolijk verder gespeeld met het zoveelste potje Weervolven. Enkele kinderen ontdekten het spel Qin, ook een leuk strategisch spel dat na dit kamp zonder meer op enkele verlanglijstjes zal prijken. 
De groep die Qin speelt
Oh, ja, er werd ook af en toe een potje geschaakt.
Er werd ook nog geschaakt
Gelukkig bleken de meeste tenten beter bestand tegen de hoosbui dan het grasveld. Rond twaalf uur lag (bijna) iedereen in bed om de volgende ochtend alweer vroeg gewekt te worden door de vogeltjes en geklets dat zich niet laat tegenhouden door een dun nylon of katoenen wandje.
Op zaterdag kwamen er nog vijf kinderen om de dag op het schaakkamp mee te maken. Op het programma stonden kanovaren en levend schaakstratego. Tussendoor zongen we voor de jarige Daan.
De jarige Daan wordt toegezongen
Iedereen zingt uit volle borst
En feliciteert Daan
Het weer was op een enkele bui na goed en iedereen deed enthousiast mee aan de activiteiten. Alle tijd die niet was ingevuld door programmaonderdelen werd gevuld met spelletjes doen. Geweldig om te zien hoe deze groep kinderen mengt, ongeacht leeftijd en interesses. Iedereen wordt geaccepteerd en mag meedoen. Met de jonge kinderen werd de dag afgesloten met een geweldig patatbuffet. Hierna werden ze opgehaald.
Kanovaren met Mieke, Melanie en Yrsa
Daar gaan Ilja en Jarno
Gerbrich en Lidewij
En na 25 minuten waren de eersten weer terug
Lemée nam het initiatief tot een duik in het water en dat werd gevolgd door Mieke, Robin en Sieger. Daarna konden zij zich warmen aan het kampvuurtje dat reeds brandde. Terwijl broodjes werden gebakken en marshmallows werden geroosterd waren Robin, Sieger, Koen, Abel, Dirkjan en Roelof bezig met de voorbereidingen voor een spooktocht. Er werd verkleed, geschminkt, de route uitgezet met kaarsjes en lichtstaafjes en een enkeling dronk zich wat moed in. Toen het eindelijk donker genoeg was ging het gezelschap dat het aandurfde in twee shifts het bos in. Allereerst kwamen we bij een spook dat een beetje kierewiet was en een oud verhaal opdiste over een schaker die verdween op de avond dat hij net naast het clubkampioenschap van Winsum greep. Zijn geest zou rondwaren in het bos. In het bos wemelde het van de spoken, die schreeuwend uit de bosjes tevoorschijn kwamen en de lopers angst aanjoegen. En dat terwijl er maar vijf spoken waren. Een leuke speurtocht, knap opgezet met zo weinig materiaal.
De vijf spoken
Terug op de camping waren sommigen zo moe dat ze gelijk hun tent in kropen. De rest schaarde zich nog even rondom het kampvuurtje, waar je lekker warm bleef, want deze avond was het droog en koelde het flink af. Van een hele dag buiten en zoveel activiteiten was iedereen zo moe dat het meteen rustig was en iedereen sliep tot bijna half acht in de morgen.
Het volgende spelletje Qin
Het schaakkamp zat er bijna op. Nog een keer samen ontbijten van het ontbijtbuffet, in de zon. Het weer was prachtig en de tenten waren al droog….. totdat de lucht tegen tien uur donker kleurde en de regen zich nog één keer over het kampement uitstortte. Dat konden we nog wel hebben. Vies en nat waren we toch al. Roelof sloot het kamp officieel af, waarna nog even met de ouders teruggeblikt op een geslaagd schaakkamp, terwijl iedereen wachtte tot het droog werd. Met natte tenten, volle auto’s en vermoeide kinderen keerde iedereen huiswaarts. Het schaakkamp was een succes!

Geen opmerkingen: