maandag 27 april 2015

Eerste D-team plaatst zich voor NK

Afgelopen zaterdag heeft een D-team van SCepu Ten Boer (Joppe Kok namens SCEPU) en een tweede team van SC Ten Boer meegedaan aan het D-kampioenschap van de Nosbo. Er waren maar liefst drie NK-plekken te verdelen en aangezien er slechts vijf teams deelnamen was de kans aanwezig dat we ons konden plaatsen. Er waren geen teams van titelverdediger Staunton en Assen.
 
De eerste twee plekken hadden we minder kans op: het eerste team van de Paardensprong en het team van Haren waren wel erg sterk. Grote concurrent was Paardensprong 2.
De twee teams
Zoekplaatje 1: waar is Lindert?
 
Het tweede team ging mee om ervaring op te doen. We hadden afgesproken dat ik (Roelof) zou trakteren, als het team bordpunten wist te halen.
Zoekplaatje 2: waar is Joppe?
En wat is er met Lindert aan de hand?
 
In de eerste ronde lukte dat niet. In zulke competities moeten teams van dezelfde vereniging in de eerste ronde tegen elkaar. Dus SC Ten Boer 2 tegen SCepu Ten Boer 1. Het werd 4-0. Paardensprong 1 was niet compleet en daardoor kon Paardensprong 2 een belangrijk bordpunt pakken. Dat kon ons nog wel eens opbreken, want onze verwachting was toch wel dat we die wedstrijd met 4-0 zouden gaan verliezen.
 
In de tweede ronde mocht ons tweede team het opnemen tegen Paardensprong 1. Het werd 4-0 voor de Paardensprong. Meest opmerkelijk was de partij tussen Joey en Thijmen Bourgonjen. Joey kwam namelijk een dame voor en won bijna. Thijmen kon net op tijd herstellen.
 
Joey staat een dame voor
Voor de eindrangschikking bleek de match tussen SC Haren en SCepu Ten Boer 1 cruciaal. Deze match ging namelijk veel meer gelijk op dan verwacht. Lindert won heel verrassend van Tristan van Foreest. In de eerste stelling ontsnapte Tristan nog na 1. Dxb7.
Tristan (aan zet) - Lindert
 
Want in plaats van een winnende zet als 1... Pdb4 besloot Lindert tot het nog steeds winnende 1... Pxe5 2. Lb5+? Ld7 (2... Kf8 was beter) 3. Lxd7+ Pxd7 4. Pxd5 en Lindert stond opeens een stuk achter. Een paar zetten later ging het wel mis voor Tristan in de volgende stelling: 

Tristan - Lindert (aan zet)
Hier speelde Lindert leep 1... Dxe2 2. Dxd7 Tad8 en in plaats van na te denken en 3. Da4 te spelen speelde Tristan 3. Dxc7, waarna Lindert het winnende 3... Td1 deed. Tristan besloot er maar meteen een einde aan te maken met 4. Le3 Dxf1#
Ook Joppe zat een beregoede partij te spelen tegen Machteld. Een pionoffer en veel aanval. Misschien zat er ergens meer in, maar uiteindelijk blijkt dat het verschil in rating vooral zit in de tijdsduur dat je je niveau kunt vasthouden. Machteld bewees haar klasse. Ook Rowin en Anna-Mae speelden goede partijen. Lang bleven ze in de buur van een gelijk spel. Rowin verloor echter een kwaliteit tegen Loek van der Hagen (die wat mij betreft één van de mooiste partijen van de middag tegen Silvan Heijnen speelde) en dat bleek in het eindspel voldoende. Anna-Mae speelde een spannende match tegen Jesper Spanjer. Ze verloor een heel erg boeiend lopereindspel met twee pionnen minder.
De cruciale match tegen Haren
In de derde ronde hoefde alleen het tweede team te spelen. Hier vond ook een belangrijke partij plaats voor de eindrangschikking. Ten Boer 2 wist namelijk één van de partijen tegen Paardensprong 2 te winnen. Het was Jovan die een prachtige overwinning wist te winnen.
Jovan weet deze partij te winnen
 
Ook Joey speelde weer heel erg goed en wist bijna remise te halen in de volgende stelling:
Sietse - Joey (aan zet)
Ik ben benieuwd of de sterk spelende Sietse Drost had gezien dat wit na 1... Txb6+ geen 2. Kxb6 mag spelen vanwege pat.
 
In de vierde ronde verloor het eerste team kansloos van Paardensprong 1. Op geen enkel bord was een kans te bespeuren. Goed gespeeld van onze tegenstander. Het tweede team hoefde niet te spelen.
 
In de laatste ronde stond het cruciale duel tussen SCepu Ten Boer 1 en SC Paardensprong 2 plaats. Het tweede team moest tegen Haren. Dat werd 4-0. Alleen Joël stond een stuk voor tegen Loek, maar ook hier kon Loek zijn achterstand herstellen.
Dan de match waar het om ging. 2-2 volstond voor plaatsing. Op de borden 3 en 4 ging het echter mis. Martijn stond gewonnen tegen Rogier, maar werd afgeleid. Hij speelde te snel en verloor. Erg jammer voor hem. Rowin won een toren, en nog meer, maar liet vervolgens een ondekbaar mat toe. 2-0 achter. Gelukkig had onze kopman Joppe een gewonnen stelling bereikt. Met een dame meer won hij. Het hing allemaal af van Lindert. Lindert speelde een goede partij tegen Sietse Drost. Hij kwam een stuk tegen een pion voor. In het eindspel gingen er een paar dingen aan beide kanten niet helemaal goed. Maar gelukkig bleef Lindert gewonnen staan. Met een dame tegen een g-pion zette Lindert verstandig genoeg de dame op het promotieveld van de pion, waardoor de winst niet meer moeilijk was. Nog even liet Lindert iedereen in spannend (hij zet toch geen pat?) en hij won.
 
De derde plaats en een plek naar het NK. Nu uitzoeken of dat gaat lukken. Het is op 12.09, 03.10 en 28.11. Misschien gaan we wel met een bus met Haren en Paardensprong 1 naar Den Bosch.
SCepu Ten Boer is derde geworden
 
Terug in Ten Boer gingen we met de teams naar onze sponsor De Wichter om iedereen te trakteren op een ijsje. Dit om de overwinning van Jovan in de 3de ronde.
 
Ik wil Ronald, Roland en de andere mensen van de Paardensprong bedanken voor de organisatie. Het is geweldig om zulke goede organisatoren te hebben in de Nosbo. Dank, veel dank!
 


 

Geen opmerkingen: