zaterdag 12 oktober 2013

Trainingsavond 2: Dameruil

 
Op vrijdagavond komen 12 jeugdschakers uit Groningen, Usquert en Ten Boer samen voor een extra schaaktraining. Vanavond in Ten Boer in de Kloosterstee. Van half 8 tot half 9 training, daarna een partij schaken met noteren.
 
Vanavond gaat de training over de dameruil. Wat zijn nu algemene richtlijnen die je kunnen helpen om je beslissing of je wel of niet moet ingaan op een dameruil te toetsen. Er zijn er natuurlijk een hele hoop. Vanavond behandelen Peter en Roelof er drie:
- je staat materiaal voor
- je hebt een betere pionnenstructuur
- je wilt je verdedigen tegen een aanval op de koning
Enkele voorbeelden worden behandeld. En de schakers krijgen een huiswerkopgave mee:
Bovenstaand een klassiek afwikkelingsverhaal. Als je afwikkelt met dameruil ontstaat op het eind een pionneneindspel. Om te beoordelen of je moet ruilen, moet je het resulterende eindspel goed kunnen taxeren. Wat is jullie inschatting: wel of niet afruilen?
 
Hierna volgt de vrijdagavond competitie. Omdat Silke en Edgar er niet zijn, zijn er 5 partijen. En veel volwassenen die meekijken naar de spannende partijen. Abel speelt goed tegen Robin, mist een kans en verliest later in het eindspel: het terrein waar Robin erg goed in is. Koen weet met een paardvork materieel voordeel te behalen tegen Gerben. Joost valt Ilja fel aan. Ilja weet dameruil (!) af te dwingen, maar verliest haar loper even later. Gerbrich wint in de opening twee pionnen van Sieger. Sieger weet vervolgens terug te komen, omdat Gerbrich niet op zoek gaat naar een dameruil. Er vormt zich een batterij op de lange diagonaal en Gerbrich wordt op g2 mat gezet. Het meest spectaculair is de partij tussen Luuk en Lemée. Uiteindelijk weet Lemée twee keer een pion te laten promoveren. Dat helpt niet, want alle drie haar dames raakt ze kwijt en Luuk wint.
 
Tussenstand
1. Robin, Sieger, Koen 2 uit 2
4. Edgar 1uit 1
5. Luuk, Joost, Gerben 1 uit 2
8. Ilja, Gerbrich 0,5 uit 2
10. Silke 0 uit 1
11. Lemée, Abel 0 uit 2
 

Geen opmerkingen: