zondag 11 februari 2024

Kwalificatietoernooi NK ABC in Hoogkerk

De afgelopen twee dagen is het kwalificatietoernooi voor het NK ABC gehouden in Hoogkerk. Dit is één van de vier toernooien om je te plaatsen voor het NK t/m 18 (A), t/m 16 (B) en t/m 14 (C). Het NK wordt in de meivakantie gehouden. En dat allemaal ook in Hoogkerk. Een thuiswedstrijd dus. Dit kwalificatieweekend stond natuurlijk onder de bezielende leiding van Martijn Hardeman, technisch wonderkind Fons van Hamond, meesterindeler met vaste hand Roland Kroezen, de altijd toegankelijke en goed gemutste Sake Jan de Boer, hoofdarbiter Erwin Denissen en hulpassistent Jeroen Bottema. Een gouden organisatieteam. 

Er deden ongeveer 80 spelers mee, waarvan 5 (!) van onze club. Zoals Freddie het omschreef: voorde club was dit een goed weekend. Marcel kwam nog langs om onze jeugd aan te moedigen en tekenend voor de goede sfeer bleef hij minimaal een uur langer dan gepland. 

Onze 5 toppers deden het erg goed. Bram speelde ondanks ziekte een goede eerste dag in de B-categorie met 3 uit 4. In ronde 5 moest hij tegen de latere winnaar Oscar Zecha. Hij speelde goed, maar verloor. Daarna was de energie op. Er volgden nog twee remises. Hij eindigde uiteindelijk op de gedeeld 8ste plaats en werd op weerstandspunten tweede in de Nosbo C-categorie. Net geen derde titel in een maand tijd. En geen directe NK-plek.
Bram speelde remise tegen Cas Roorda (foto organisatie)

Elisa was echt de pechvogel van het weekend. Ze begon goed met 2 uit 2. In ronde 3 had ze een stelling waar niet veel aan de hand was toen ze in tijdnood opeens een mat op de onderste rij toeliet. Vandaag meteen de partij tegen Carlijn. Die verloor ze doordat Carlijn goed speelde en opnieuw de tijdnood. Na een uitstekend punt in de 6de ronde stond ze er goed voor om het NK-ticket te bemachtigen. Maar ook in de laatste ronde kon ze niet haar eigen spel speelde en kwam het tijdnoodspook voorbij. Jammer, Elisa, maar op onze jeugdclub geloven we dat je een plek op het NK verdient!!!
Sarah in haar partij tegen Anumitra (foto organisatie)
In de C meisjescategorie speelde Sarah het toernooi van haar leven. En dan doel ik niet op het resultaat, maar op het spel. Op zaterdag won ze al haar 4 partijen. En ook nog met goed spel. Zelfs Hannah moest er aan geloven. Op zondag mocht ze tegen de twee favorieten. Tegen Anumitra maakte ze er een serieuze partij van die ze uiteindelijk wel verloor. Tegen Eli Alia ging het minder. Maar met een overwinning tegen Noa eindigde ze op de derde plek en mag ze verdiend naar het NK Cm. Na Gerbrich en Ilja is ze pas de derde van onze club die dit NK haalt! Van harte gefeliciteerd, Sarah.

Ook Hannah en Noa speelden goede partijen. Noa won zaterdagavond en was zondagochtend dichtbij de overwinning tegen Jinchen. Wat heeft ze veel geleerd en wat heeft ze genoten van de sfeer op het toernooi. Hannah speelde ook een goed toernooi. Tegen Eli Alia was ze heel dichtbij een stunt. Ze bracht Eli Alia aan het wankelen maar onder tijdsdruk ontglipte het haar. En zelfs als ze door een kleine moment van schaakblindheid haar dame verloor kromde ze haar rug om alsnog remise af te dwingen. 

Al met al sluit ik me nogmaals aan bin de woorden van Freddie: een goed weekend voor de club! En voor het schaken in Noord Nederland,

Geen opmerkingen: