zondag 5 november 2023

Start Noordelijke Jeugd Competitie

Team 2 tegen de Paardensprong
Afgelopen vrijdag is de Noordelijke Jeugd Competitie begonnen. Plek van spelen was de Hunzeborgh, de thuishaven van de Paardensprong. De NJC bestaat als sinds 2012. Door Corona kon de 8ste jaargang in het seizoen 2019-2020 niet afgemaakt worden. Als je die competitie toch meetelt is dit de 10de editie. De NJC is direct na de clubmiddag samen wat eten, de auto opzoeken en op weg naar de speelzaal. Dit jaar hebben we vanuit Ten Boer 2 teams en hebben zich maar liefst 14 jeugdschakers zich aangemeld. Daniël en Joël kunnen tot en met 1 januari meedoen.
Daniël
Daarna zijn ze te oud. We hebben ze dan ook meteen opgesteld, zodat ze nog 2 of 3 wedstrijden mee kunnen doen. Team 1 proberen we elke vrijdag op basis van rating zo sterk mogelijk op te stellen. In team 2 spelen acht schakers afwisselend.

Vrijdag zetten we Bram, Elisa, Daniël en Eline in team 1. Ze mochten tegen een duidelijk minder sterk team, de Matadoren. Bram was al vrij snel klaar. De tegenstander liet hem dwars door het midden komen. Daarna volgde een snel mat. Daniël vond het moeilijk om tegen een zo schattige tegenstander te winnen. Hij genoot zichtbaar van de sfeer in de Hunzeborgh. Eline en Elisa wonnen ook eenvoudig. De NJC betekent ook dat je je partij moet noteren zodat je na afloop samen met de trainer kan analyseren. Met Bram, Sarah en Niek was dat erg leuk om te doen.

Niek en Sarah speelden in team 2 tegen het sterke Paardensprong. Het werd een grote nederlaag maar wel een beetje vertekend. Niek had in de opening kans op voordeel. Hij miste de directe aanval op pion f2 en daarna vergat hij pardoes om een loper in veiligheid te brengen. Zijn sterke tegenstander gaf hem daarna geen kans meer. Sarah speelde ook goed, maar ergens in het middenspel met alleen nog torens en een dame verloor ze te veel pionnen. De laatste twee partijen duurden veel langer. Olaf hield het lang vol tegen Imara. Dat kwam ook omdat Imara haar tijd goed gebruikte. Ze stond de hele partij beter en uiteindelijk beslechtte ze Olaf's lot in een pionneneindspel. 

twee van de drie laatste partijen

Joël had daarentegen wel de volle kans om te winnen. In het middenspel zonder dames en met twee torens en een licht stuk stond hij beter en won hij een pion. Bovendien had zijn sterke tegenstander minder tijd. Op het eind wikkelde hij echter zo af dat hij wel materiaal voorkwam maar dat de stukken van zijn tegenstander weer actief werden. Die activiteit leidde tot een remise.

De tweede ronde is op 1 december in de Hunzeborgh. Team 1 speelt dan tegen Philidor, team 2 tegen DAC/Van der Linde.

Geen opmerkingen: