zaterdag 7 oktober 2023

Bram wint Grand Prix Leek/Roden

Bram heeft vanmiddag de Grand Prix van Leek/Roden gewonnen. En dat is een prestatie van formaat. De laatste clubspeler die een Grand Prix won was Gerbrich in december 2017. Ook Daan heeft in januari 2019 nog onze eigen Grand Prix gewonnen, maar hij was toen officieel geen lid meer van de jeugdschaakclub. Dus voor het eerst sinds bijna 6 jaar weer een GP-winnaar uit Ten Boer.

De strijd om de eerste plaats ging niet zonder tegenslag. Bram had als opdracht om andere openingen te spelen. Zo krijgt hij ook gevoel voor andere structuren en plannen dan na zijn vaste openingen. Het gevolg was dat Bram na de opening geen voordeel had of zelfs een middenspel inging met een zwakke loper of pionnenstructuur. Toch won hij de eerste ronden goed van Dylan en Simon. In ronde 3 kreeg hij echter een middenspel met een zwakke loper tegen een sterk paard. Hoewel hij eerst remise uit de weg ging, moest hij er toch in berusten. In de vierde ronde verloor hij vanuit de opening. En leek de titel ver weg. In de laatste ronde speelde hij weer zijn eigen opening en sloeg hij een in vlammende koningsaanval toe tegen Jim. Hierdoor achterhaalde hij Jim en omdat Mattias verloor van Hendrik, kwamen Hendrik, Jim en Bram samen op de eerste plaats. Op onderling resultaat werd Bram de terechte winnaar van het toernooi.

Het toernooi in Leek/Roden stond voor het eerst sinds een behoorlijke tijd op de agenda. Sinds het vertrek van Marjet als jeugdeider van de Nosbo was er geen toernooi meer georganiseerd. Heel mooi is dat één van de jeugdspelers van Leek, Tobias van Essen, nu een belangrijke rol in de organisatie speelt. Het toernooi was op een mooie ruime locatie, de samenlevingsschool. Er werd geschaakt in 5 lokalen. Hierdoor was er veel ruimte en doordat er ruiten in de lokalen zitten konden de toeschouwers het schaken goed volgen. Optimale rust voor de jeugd en toch ook plezier voor de meegereisde ouders en jeugdleiders. Ook goed was dat de groepen op hetzelfde moment starten. Geen inloop tijdens een ronde van een andere groep. Ook de opening en de prijsuitreiking was gemeenschappelijk. Voor iedereen was er een aandenken, een prachtige medaille. De uitslagen konden live gevolgd worden thuis. De gemeenschappelijke ruimte voor ouders en kinderen tussen de ronden en het grote plein om de school maakten het een uitstekende plek voor de jeugd. Vanuit Ten Boer was de jeugd na afloop erg enthousiast.
Met maar liefst 16 jeugdschakers hadden we ook een grote delegatie in Leek. De 16 hadden een leerzame middag en menigeen kwam met een prijs thuis. Uiteindelijk waren er 2 eerste plaatsen, 1 tweede plaats en 3 derde plaatsen. 
In groep B speelde Hannah een goed toernooi. Ze speelde mooie lange partijen waarin ze veel aanviel. Ze is weer in de opbouw en het begin is goed. Als we in de loop van het seizoen de losse stukken bij elkaar weten te krijgen dan heeft ze goede kansen om één van de sterkere meiden in haar leeftijdscategorie te worden dit jaar. 
Thijmen en Sarah speelden in groep C. Sarah is net begonnen op de middelbare school en het fietsen, huiswerk en alle nieuwe indrukken maakten dat ze wat vermoeid aan het toernooi begon. Ze speelde één keer remise. Hierbij moet aangetekend worden dat haar tegenstander op een wel erg overtuigende manier zei dat de stelling remise was terwijl er net op dat moment nog maar één zet was die de remise vasthield. Overrompeld accepteerde Sarah het aanbod. Thijmen speelde tegen dezelfde speler ook remise, maar hier een kleine misrekening:
Thijmen dacht dat hij na 1. Ta3 Kb4 toch de pion op a5 moest slaan, dus besloot maar meteen tot 1. Txa5 Kxa5. Hij dacht dat zwart de h-pion niet meer kon tegenhouden. Echter na 2. h5 Tb6 moest hij vechten voor remise. Dat lukte prima. Ook won Thijmen nog van Sarah. Merijn deed het in deze groep veel beter. Hij scoorde 3,5 punt en werd gedeeld vierde. Tegen de in de Ten Boer wonende gebroeders Linger had de rest van de groep C geen weerwoord. 
In de D-groep had Joris een wat kleurloze middag. In de eerste ronde gewonnen, daarna lukte het niet meer. Er was gelukkig veel plezier op de school en onderweg in de auto. Dat maakt alles goed.
In de E-groep zorgden Niek en Daniël voor een unieke situatie door samen derde te worden. Daniël begon goed met 3 uit 3. Dat doet hij vaker en dan heeft hij het in het vervolg van de middag zwaarder. Ook nu gingen ronde 4 en 5 verloren. In de zesde ronde won hij echter weer en in de laatste ronde wist hij ook Nena cab schaakclub Hoogeveen te verslaan.
de laatste ronde met Daniël tegen Nena en Noa op de rug gezien,
foto Martijn Hardeman
Nu eindigde hij gelijk met Nena en Niek op de tweede plaats. Niek had een ander pad naar 5 uit 7. Hij won o.a. van Daniël.
Op onderling resultaat was het precies gelijk. Nena had echter meer SB-punten en werd tweede. Daniël en Niek hadden even veel SB-punten. Daarom gaf de organisatie beiden een derde prijs. Een mooi einde voor beiden na een goede middag!
Noa was de enige Boerster speler in groep F. Ze speelde een paar erg spannende partijen. O.a. de remise tegen Jeroen Botter was een partij met veel stellingen waarin veel lesmateriaal zat. Noa had een trucje waardoor ze een dame tegen een toren en pioneindspel bereikte. Dat had ze kunnen winnen bij goed spel, maar het is uiterst moeilijk. Je moet de toren weglokken bij de koning en dan een geschikte dubbele aanval zoeken. Ondanks dit gemiste halve punt kwam ze tot een uitstekende score van 4,5 uit 7. Ruim voldoende voor de derde plek.
foto Martijn Hardeman
Timo beet stevig van zich af in groep G. Hij had de laagste rating in deze groep, maar wist toch een positieve W-We te halen. Wat mij vooral vrolijk stemt is dat hij rustiger speelt en niet alleen voor de koning van de tegenstander gaat. Hij groeit momenteel hard in zijn schaaktechniek en -kennis. Ga zo door, Timo! In de tabel staat overigens dat hij in de eerste ronde verloor. Dat is ook zo, maar nadat zijn tegenstander in de tweede ronde zich ziek moest terugtrekken werd de partij voor de prijzen wel op winst gezet. Hij haalde dus 4 uit 7. Overigens trok een tweede speler in deze groep zich terug, waardoor er soms twee schakers in deze groep geen partij hadden.
In groep H maar liefst drie van onze clubschakers, Isa, Imre en Vincent.
3 keer rood
Vincent had een bijzonder toernooi. Met wit won hij al zijn partijen, met zwart verloor hij ze. Alleen in de laatste ronde wist hij met zwart te winnen. Uiteindelijk kwam hij op 4 uit 7. Meestal voldoende voor een prijs, maar dit keer waren er 3 gelijk met hem op de derde plek geëindigd met 4 punten. En juist tegen die twee spelers speelde hij met zwart. Hij werd dus vijfde met een enorm positief resultaat. Isa had het moeilijker deze middag. Ze wist slechts één keer te winnen. Toch is het goed om op deze manier ervaring op te doen. Op de club zien we haar steeds verder vooruitgaan.
De Boerster begeleiderstafel
Held van deze groep was Imre. Hij begon met 5 uit 5 en leek met 100% naar de winst te gaan. Elke ronde wist hij me te vertellen wat de gevolgen van verlies, remise of winst in de volgende ronde zou betekenen. Alert dus. In ronde 6 was hij minder alert toen Vincent een mataanval begon met dame en paard op ... f7. Er volgde een verliespartij. In de laatste ronde had hij dus een resultaat nodig tegen de medekoploper. Dat resultaat kwam er overtuigend. Met 6 uit 7 won hij zijn groep. Eén van zijn eerste toernooien en nu al succes!
Imre geëscorteerd door Vincent op het podium
We hadden deze middag ook twee echte debutanten in de GP-cyclus: Evie en Liva Knol. Vol enthousiasme begonnen ze aan hun toernooi. Liva zit aan het eind van stap 1 en dat zagen we vanmiddag. Ze speelde goed. Een paar keer stond ze gewonnen, maar net op het laatste moment ging het dan mis.
klaar voor de volgende partij
Dan vergat ze een dame terug te slaan. Of ze verloor op tijd. In de laatste ronde liep het gelukkig wel goed af. Ze kwam weer gewonnen te staan, maar wist het mat niet te vinden. Daarom werd het remise. Liva genoot zichtbaar van het schaken en het opgenomen zijn in onze groep. Met zo'n instelling zullen snel resultaten volgen, je bent een echte aanwinst, Liva.
zichtbaar genietend
En dan komen we bij ons jongste lid in groep J: Evie. Ze is de jongste van de club. Ze begrijpt veel van het spel, dat zien we aan alles. De groep was echter pittig en een half uur achter het bord per partij is erg veel. We hebben mooie dingen gezien en de medaille na afloop was dan ook misschien wel het dikst van iedereen verdiend.
Thijs is net iets ouder en heeft al 10 maanden ervaring met toernooien. Na het ONJK is het kwartje gevallen. Er is meer dan herdersmat. Hij speelde een erg goed toernooi. Bij een opmerkelijke indeling. Want was grote broer Bram in de A-groep te sterk voor Hendrik Heikamp (qua eindresultaat, niet qua onderling resultaat), zo was jongere zus Nynke Heikamp net wat te sterk voor Thijs in de laagste groep. Het was een spannende partij waarbij Nynke in de loop van de strijd steeds meer voordeel kreeg. De overige partijen speelde Thijs geweldig goed. Dus met 5 uit 6 werd hij keurig tweede.
Een geweldige middag in Leek eindigde zo met veel prijzen, maar vooral met veel plezier tussen de ronden.

Geen opmerkingen: