zaterdag 4 maart 2023

GP Emmen: het live verslag

Vandaag is een grote afvaardiging naar Emmen voor de jaarlijkse GP aldaar. Maar liefst 18 jeugdschakers van onze club zijn afgereisd. Omdat ik met Corona thuiszit probeer ik de wedstrijden live te volgen door de berichten die via de app binnenkomen.

ontspanning tussen ronde 1 en 2

13.30
De eerste ronde is begonnen. Iedereen is veilig aangekomen in Emmen ondanks dat Emmen met wegwerkzaamheden heeft geprobeerd te voorkomen dat onze jeugdspelers meteen al in ronde 1 alle punten zouden scoren. Dat kan ook niet want Thijs en Timo, Thijmen en Hannah, Eline en Bram spelen tegen elkaar.

Timo tegen Thijs
De eerste foto's en uitslagen druppelen binnen. Zoals die tussen Thijs en Timo: dit is de eindstelling. Timo zet mat.

b2-b4 mat
Ook de Nosbo vindt live verslaglegging van belang dus de uitslagen zijn, ongetwijfeld door de aanwezigheid van Sake Jan direct te volgen: Uitslagen Nosbo site

13.45
De eerste uitslagen druppelen binnen.
In groep B spelen Elisa, Eline en Bram. Bram en Eline mogen tegen elkaar. Bram wint. Elisa lijkt me kansrijk te staan tegen Maurits maar verliest.
groep B
In  groep C spelen Hannah en Thijmen remise tegen elkaar. Thijmen heeft de sterkste ratingstijging van de club laten zien de vorige maand en deze remise is daar ook zeker een voorbeeld van.
In groep D spelen Jelmer en Sarah. Jelmer verliest en Sarah wint.
Groep E is het terrein voor Daniël, Mikka en Merijn. Het is geweldig dat Mikka er vandaag bij is. Merijn wint wel van hem maar de punten blijven binnen de club, zullen we maar zeggen. Daniël wint ook.
In groep F Ivar en Noa. Noa wint, Ivar begint minder.
In groep G maar liefst vier van onze spelers. Vincent, Timo, Thijs en Lieke. Lieke heeft deze week te horen gekregen dat ze mee mag doen aan het NK E. Daar zijn we erg trots op. Ze gaat hard vooruit, maar de eerste ronde verliest ze van Thomas Roeten (broer van Hugo??). Timo wint wel van Thijs zoals al eerder gemeld.
In groep H tenslotte Isa en Lucas. Isa heeft het schaken helemaal ontdekt en begint meteen met een mooie overwinning. Ook Lucas wint.
Isa en Lucas

14.00
De eerste berichten van de tweede ronde druppelen binnen. Thijs heeft gewonnen.
onze vijf jarige Thijs zet mat
Ook Lieke wint met mat. Timo wint van Vincent, die zijn ritme nog moet vinden. Kom op, Vincent, je kunt het. Rustig spelen. In die groep is ronde 2 nu afgelopen. Timo en Wessel leiden met 2 uit 2.
groep C
In groep C zie ik bij Hannah en Thijmen complexe stellingen met een stuk minder. Er zit echter nog muziek in de stellingen.

14.15
Een kleine correctie: de uitslagen op de Nosbo site worden bijgehouden door Bastiaan van Os.
Bastiaan van Os
Wat een geweldige service voor thuisblijvers. Dat zou je KNSB-breed moeten uitrollen.
In groep E is men blijkbaar al klaar met ronde 3. Merijn en Daniël staan fier boven aan met 3 uit 3 en gelukkig heeft Mikka nu ook zijn eerste punt binnen.
In groep F is Noa met 2 uit 2 mede koploper. Ik moet wel zeggen dat Melvin Roersma in deze groep de grootste kanshebber is. Een erg sterke speler.
In groep B heeft Elisa gewonnen. Elisa kan heel goed schaken maar vaak is de klok haar grootste tegenstander. Bram verliest van Jim de Wit, spelers van de G-categorie. Wat dat betreft is dit een interessante groep omdat Besher ook meespeelt. Een soort veredeld NK G pupillen.
Bram staat moeilijk tegen Jim. De opening is mislukt
Isa en Lucas hebben beiden weer gewonnen in de H-groep. De volgende ronde mogen ze tegen elkaar.
Sarah speelt tegen Nena. Ook een pikante partij, want Nena had Sarah bijna van het NK afgehouden. Ook nu gaat de partij gelijk op, ook al heeft Sarah één of twee pionnen meer. Overigens verloor Sarah in ronde 2 van Gideon, die ze op het PJK nog wel versloeg. Jelmer heeft in deze groep in de tweede ronde wel gewonnen.
Sarah tegen Nena
Noa won van Tobias Urban. Hier een foto van deze partij
Noa staat materiaal voor tegen Tobias

14.45
Ivar heeft het nog moeilijk. Kom op Ivar, schouders er onder en pak een puntje!
Timo heeft helaas in ronde 3 verloren tegen de mede koploper. Wel heeft Lieke ondertussen weer gewonnen en is Vincent van de 0 af. 
Lucas heeft Isa verslagen en neemt de leiding in groep H. Zo doorgaan beiden!
Noa heeft in ronde 3 verloren en staat niet meer aan kop.
In groep B heeft Eline haar eerste punt binnengehaald. Daar wordt de Boerster blij van. Ook Bram heeft zijn verlies uit ronde 2 op laten vervolgen door een overwinning op koploper Maurits. Hier stond een spannende stelling waarvan ik niet zeker wist of die te winnen was, maar blijkbaar is het gelukt. Kansrijk stond Elisa.
Ellisa wit, zwart aan zet
In deze stelling is zwart aan zet en zijn stelling is ongemakkelijk. Er dreigt slaan op d5, Lxh6 is mogelijk. De druk op de zwarte koning is aanwezig. Zwart speelde hier 1... Pe4 en in plaats van het gespeelde 2. Txd5 Pxc3 3. bxc3 wat de damevleugel kwetsbaar maakt, is de stelling van wit beter na 2. Pxd5 Dxc2 3. b4, omdat zwart te weinig hulptroepen bij de koning heeft. Het paard op d5 kijkt gevaarlijk naar veld f6.
Bram tegen Maurits
In de strijd om het G-kampioenschap: Besher wint van Jim in groep B

15.00
Het lijkt wat rustiger te worden. Geen nieuwe uitslagen op de Nosbo-site en een prachtige foto van de jeugd buiten in Emmen.
Ondertussen doet Mikka voor het eerst sinds een lange periode weer mee met een toernooi en scoorde net zijn eerste punt. In deze stelling is Mikka's dame op bezoek bij de witte koning.
de dame van Mikka op veld g2

15.30
Na een korte pauze gaan we verder. In een aantal groepen zijn al 4 ronden ingevoerd door Bastiaan en ronde 5 gaat starten. Tussenstanden:
Topper van de dag
Merijn heeft 4 uit 4 in groep E. Volgens mij met Lucas de enige nog met 100% van onze club. Goed gedaan, Merijn. Daniël is met 2 uit 4 iets teruggevallen en Mikka heeft 1 punt.
In groep G hebben vier spelers 3 uit 4, waaronder Lieke en Timo. Daar is het nog erg spannend. Thijs en Vincent hebben 1 punt.
de rode muur in groep G
Lucas staat in groep H dus op 4 uit 4. Een bijzonder knappe prestatie. Isa heeft 2 punten.
Lucas heeft al weer een aanval
Bij Isa staat het gelijk in ronde 5

In groep F heeft Noa de gedeelde tweede plaats in handen met 3 uit 4. Verrassend is haar verlies tegen Daniël Klauber. Ivar moet hier nog op gang komen, maat zo te zien heeft hij het wel heel gezellig vanmiddag.
Kom op, Ivar
In groep D hebben Sarah en Jelmer het moeilijk. Beiden 1 punt. Vooral het verlies tegen Nena zal Sarah niet lekker zitten, maar die herpakt zich wel.
In groep C hebben Hannah en Thijmen het verrassend zwaar. Ze hebben beiden een half punt uit 3. In ronde 4 wist Hannah wel weer te winnen.
In groep B staat Bram gedeeld eerste met 3 uit 4. Elisa zit daar met 2 uit 4 vlak achter en Eline heeft 1 punt.
Elisa tegen Jim
15.45
De eerste resultaten druppelen binnen. Timo en Lieke winnen en staan nu samen bovenaan met 4 uit 5. Nog twee ronden te gaan en in de laatste ronde spelen ze tegen elkaar. Mooi om te zien hoe snel Timo zich ontwikkelt als gevolg van het spelen van een toernooi!
Merijn blijft winnen in groep E. Als hij de volgende wint tegen Deniz is hij groepswinnaar. Daniël wint het club onderonsje tegen Mikka en staat op 3 punten.
In groep B lijken we een zware ronde tegemoet te gaan. Eline verliest in gewonnen stelling op tijd, Bram verrekent zich en Elisa heeft ook tijdproblemen.
Elisa nog 1 minuut in een gewonnen stelling
Sarah speelt remise in groep D en Jelmer heeft zijn dag niet 😔

16.00
In groep H speelt Isa remise, maar verliest Lucas. Daardoor staat Lucas gedeeld eerste en het onderling resultaat is niet goed. Elisa weet in groep B remise te houden: pat vanwege tijdnood. Noa wint de onderlinge strijd van Ivar. 
Ronde 6 is begonnen.
Sarah heeft meteen al een open koningsstelling, maar heeft nog kansen. Ook de eerste foto van een stelling van Jelmer. Meteen een erg boeiend eindspel:
In deze stelling is wit aan zet, maar wint zwart omdat de zwarte pion verder is. Bijvoorbeeld:
1. Ke6 d2 2. Th1 Kc2 3. e6 d1D+ 4. Txd1 Kxd1 5. e7 Th8 6. Kd7 h4 en de zwarte pion op de h-lijn beslist. 

16.30
In de G-groep zullen Lieke en Timo uitmaken wie eerste wordt. Beiden 5 uit 6 en in de laatste ronde tegen elkaar.
Besher tegen Bram
Bram wint van Besher waardoor het open NK G-categorie onbeslist blijft. Alle drie 1 uit 2.
Thijmen wint gelukkig weer in groep C. Hannah en Thijmen hebben het er zwaar met 1,5 uit 5. Maar de laatste ronden bieden perspectief. Nu gaat de toernooiroutine een rol spelen.
In groep D heeft Jelmer het eindspel gewonnen. Sarah en Jelmer mogen in de laatste rinde tegen elkaar.
Groepswinnaar!
In groep E is Merijn met 6 uit 6 groepswinnaar. Eindelijk valt het helemaal goed vandaag. Want dat hij een periode van groei in zijn schaakontwikkeling meemaakt was ons als leiding al duidelijk. Nu komt het er uit. Daniël staat gedeeld derde en moet in de laatste ronde tegen Merijn!
Noa heeft 5 uit 6 en mag in de laatste ronde tegen haar enige tegenstrever om de eerste plaats. Remise is voldoende. Spannend. Ivar heeft nog een kans in de laatste ronde op een punt.
Lucas staat gedeeld eerste in groep H, maar heeft een misstap van zijn grote concurrent nodig om niet tweede te worden. Die prijs heeft hij al zeker. Isa heeft zonet verloren en staat op 2,5 punt.

Ronde 7 begint nu.

16.45
Alle aandacht gaat naar groep G.
Thijs tegen Vincent
Thijs wint daar een dame van Vincent en Lieke doet hetzelfde bij Timo. Gaat Lieke de groep winnen en Timo tweede?
Lieke wint de partij en daarmee groep G. Timo wordt tweede of derde en daarmee wint hij bij zijn tweede toernooi een prijs. Een knappe prestatie: zo is Gerbrich ook ooit begonnen. Thijs zet Vincent fraai mat.
mat
Noa staat ongeveer gelijk tegen de sterke Melvin. Ondertussen staat Ivar gewonnen. Laten we hopen dat hij wint! Hij verdient het.
Lucas wordt tweede in groep H. Hij verliest, maar ook bij winst was het hem waarschijnlijk niet gelukt om eerste te worden. Een geweldige middag voor hem!

Resultaten druppelen binnen.
Ivar wint! Een geweldige prestatie want na zo'n toernooi moet je vooral van jezelf winnen!
Ivar wint
Noa verliest twee stukken en lijkt tweede te worden.
Bij Eline een dame eindspel met 2 pionnen minder. Altijd erg lastige eindspelen, die lang kunnen duren maar ook opeens uit kunnen zijn bij een blunder. Bram en Elisa strijden om de derde plaats in groep B. Bram lijkt te winnen.

17.00
Als de rookwolken optrekken mogen we vooral constateren dat onze jeugd een geweldig leuke middag heeft gehad. Met elkaar, met gelijkgestemden. Soms win je, soms verlies je met schaken, maar wat er ook gebeurt: je wint altijd wat als je leert.

Als ik het qua resultaten goed bij heb gehouden:
Groep B: Bram wint van Elisa en wordt derde met 5 uit 7. Elisa wordt vierde met 50% terwijl Eline op 1 blijft steken.
Groep C: Hannah en Thijmen kunnen niet meespelen voor de prijzen. Ze eindigen op 2,5 resp. 1,5 punt.
Groep D: Jelmer wint in de laatste ronde van Sarah en komt op 3 uit 7. Sarah haalt 1,5 punten
In groep E verliest Merijn van Daniël, maar voor Daniël valt het allemaal net verkeerd. Hij wordt gedeeld derde maar op onderling resultaat vierde, Merijn wint zijn groep superieur. Mikka wint zijn laatste partij en eindigt op 2 uit 7.
Daniël tegen Merijn, Mikka kijkt toe
Groep F: Noa verliest van Melvin en wordt tweede. Ivar scoort in de laatste ronde zijn enige punt. Of is het pat geworden?!
In groep G wordt Lieke winnaar door Timo te verslaan. Timo wordt derde door de verliespartij tegen een speler die ook op 5 uit 7 eindigt. Thijs wint van Vincent en eindigt op 2 punten, Vincent haalt 1 punt
Groep H: Lucas haalt knap een tweede plek. Gefeliciteerd. Is a haalt 2,5 punt en heeft een geweldige middag zo te zien.
17.30
De prijsuitreiking is geweest. Een geweldige middag voor onze jeugd. Dank aan de organisatie, dank aan de ouders en begeleiders van onze jeugd en dank aan onze jeugd voor de strijdlust en de mooie verhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten