zaterdag 18 maart 2023

De Jeugd Club Competitie

Vandaag een zeer geslaagde dag in Hoogkerk. De Nosbo en de FSB organiseerden samen de Jeugd Club Competitie. Voor Ten Boer deed in elke categorie een team mee. Ik heb vreselijk genoten van het goede spel van onze schakers.
Het E-team speelde 9 rondes. Na twee keer 4-0 kwamen de twee grootste concurrenten om de titel: Philidor en Staunton. Tegen Philidor ging het heel goed. Lieke won in de opening een dame en zette haar tegenstander heel snel mat. Hierna won Joris zijn partij en toen Thijmen ook won van de zeer sterke Simon Botter was de winst binnen. Bram verloor wel van Jim de Wit. 
In de ronde daarna de finale tegen Staunton. Helaas ging het hier niet goed. We schaakten te snel en stonden binnen de kortste keren met 2-0 achter. Ook Thijmen kon het niet volhouden en Bram wist met moeite remise te houden tegen Viaan. Daarmee was SC Ten Boer afhankelijk van de wedstrijd tussen Staunton en Philidor in ronde 8. In de ronden 5 t/m 7 werd van de andere teams gewonnen, maar we verspeelden af en toe een bordpuntje, waardoor we bijna altijd op bordpunten naast de titel zouden grijpen. Philidor versloeg in ronde 8 Staunton met maar liefst 4-0. De stand na de 8ste ronde maakte al duidelijk dat we alleen nog maar derde konden worden op bordpunten. De laatste ronde was het 'gele' team van de Paardensprong. Het gele team is door de jaren meestal sterker dan ons 'rode' team. Gelukkig lukte het dit keer wel om te winnen, waardoor we achter de twee 'zwarte' teams derde werden. De kleur staat natuurlijk voor de clubshirts. Met 14 matchpunten en 23,5 bordpunt kwamen we 4 bordpunten te kort voor het kampioenschap. 
Een uitstekend gespeeld toernooi van onze spelers, veel ervaring opgedaan. Het team mag door de derde plaats ook meedoen aan het NK op 23 september.
Het C-team werd voornamelijk bevolkt door D-spelers. Ze deden leuk mee aan het kampioenschap. Er zaten soms mooie resultaten tussen. Zo speelde Sarah erg goede partijen tegen Ernst en tegen Simon en haalde een overscore van 0,84. Hannah speelde alleen maar tegen spelers met een rating ver boven de 1000. Alleen in de laatste ronde niet en die partij won ze dan ook. Noa haalde 3 uit 6 en Niek deed het met een overscore van 1.52 het best qua rating. Hij is op de weg terug. Eigenlijk bijzonder: bijna iedereen deed het beter dan op grond van de rating mocht worden verwacht. 
AB tegen C-team
Het AB-team werd uiteindelijk tweede van het toernooi. Een uitstekende prestatie. Er deed één ander AB-team mee en dat werd net boven hen eerste. Ook bijzonder: ze werden tweede in de AB-categorie maar wonnen de onderlinge wedstrijd van dat ene andere AB-team (Staunton). De wedstrijd werd beslist in de slotronde toen Eline een toreneindspel op een prachtige manier won. 
Eline met zwart, wit aan zet.
Stelling na Te6+ Kg6-f5
Hier speelde wit 1. Td6 en Elisa vond nog een verdediging met 1... Tc5+ 2. Kb7 Tb5+ en in plaats van het winnende maar moeilijk te vinden 3. Ka8 speelde wit 3. Ka6 waarna Eline beter staat na 3... Tb8 4. d8D Txd8 5. Txd8 h4 (g3 is beter) 6. Th8 Kf4 7. Kb5 
Na 7. Kxa7 wint zwart ook, maar moet het dan anders doen dan Eline in de partij deed, omdat 7... Kg3 (7... g3 wint) 8. Kb6 Kg2 9. a4 en nu 9... g3 want 9... h2 10. a5 h1D 11. Txh1 Kxh1 12. a6 g3 13. a7 g2 14. a8D en de zwarte pion op g2 is gedekt.
7... Kg3 
7... g3 levert een onstopbare g-pion op
8. Kxc4 Kg2 9. Kd3 h2 
Een stelling die ik gisteren als redelijk gelijk inschatte na 10. c4 h1D 11. Txh1 Kxh1 12. c5 g3 13. c6 g2 14. c7 g1D 15. c8D Momenteel ben ik minder zeker. Zwart heeft een pion meer en is aan zet. Is dat niet gewoon winnend? In elk geval kan het nog alle kanten op door het scherpe karakter van de stelling.
In elk geval speelde wit hier in grote tijdnood met het idee dat hij met Kd3-e2-f2-g3 de g-pionnen kon stoppen maar hij vergist zich:
10. Ke2 h1D 11. Txh1 Kxh1 12. Kf2 Kh2 en de zwarte pionnen beslissen de partij 0-1
Een prachtig eindspel.
Daniël speelde ook goed vanmiddag maar moest tegen alle toppers op bord 1. Hij won ratingpunten, dat zegt genoeg. Elisa was in topvorm en haalde 5 uit 6. Vooral het schaken was erg goed. De teruggekeerde Danique was het ingrediënt die het team tot een uitstekend geheel maakte. Mooie partijen!
Lieke wint de revanche op het E-kampioenschap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten