zondag 26 februari 2023

Beide NJC-teams spelen knap gelijk

Dit jaar wordt voor het eerst sinds het seizoen 2019-2020 weer de Noordelijke Jeugd Competitie gehouden. De competitie is in 2012 ontstaan als idee van de Paardensprong, SCEPU en SC Ten Boer. Het idee is om de jeugd ongeacht leeftijdscategorieën tegen elkaar te laten spelen met een langzamer speeltempo. Dit om de kloof tussen volwassenschaak en jeugdschaak te verkleinen. In 2019-2020 moesten we de competitie voortijdig stoppen vanwege Corona. Vanuit vooral de oudere jeugd werd er op aan gedrongen om de competitie opnieuw te organiseren. We hebben tegenwoordig een geweldige jeugdleider bij de Noordelijke Schaakbond en die heeft deze taak op zich genomen. 

SC Ten Boer heeft veel VO-jeugd op de club en die wil graag meedoen aan de competitie. Maar liefst 12 van de toen nog 19 jeugdschakers van groep 3 gaven aan mee te willen doen. Iedereen die mee wil doen zal minimaal 3 van de 5 keer mee kunnen doen. Het eerste team proberen we wel zo sterk mogelijk mee te laten doen. Wellicht maakt het een kans om te strijden om de plaatsen 1 tot en met 4. Er doen ook twee teams uit Friesland mee. Dit jaar zijn er sowieso erg sterke teams. Onze twee teams spelen in een poule met Hoogeveen en DAC/Van der Linde (Delfzijl/Winschoten). Hier spelen enkele sterke A-spelers in. 

De eerste ronde was op 27 januari in de Hunzeborgh. Voor een eerlijk competitie verloop moeten teams van dezelfde club in de eerste ronde tegen elkaar. Het werd een duidelijke overwinning voor team 1: 3,5 - 0,5. Alleen Jan Steenstra wist een toreneindspel met een pion minder remise te houden tegen Daniël Sauchelli. Joël won van Ivar, Elisa van Daniël en Eline van Léon. 

Afgelopen vrijdag was de tweede ronde. Nu in Winschoten. De teams wisten beiden heel erg knap gelijk te spelen.

team 2
Vooral team 2 verraste tegen DAC/Van der Linde. Het team uit Delfzijl/Winschoten had gemiddeld 490 punten minder dan de tegenstander. De verwachte score was volgens de statistische functie van Elo 0,04. Dat wil zeggen dat als je 100 partijen zou spelen de uitslag 96-4 zou worden. Bij vier partijen 0,16-3,84. Als de einduitslag dan 2-2 wordt, dan is er iets héél bijzonders gebeurd.

De oorzaak moet vooral op bord 2 gezocht worden. Daar speelde Sarah met een rating van 651 tegen een sterke jeugdspeler met een rating van 1495. Deze jeugdspeler had eerder dit seizoen nog tegen mij gespeeld voor de Nosbo-competitie, een partij die ik moeizaam won. Geen koekenbakker dus. En als je het aan Elo vraag is de verwachte uitslag 0,01-0,99. Maar nu dus niet. Sarah had een plannetje met een penning op de e-lijn en dan paard d6#. Zwart hield dat tegen maar twee zetten later zette hij pardoes zichzelf mat door Pg8-e7 te spelen, waardoor Pe4-d6# kon. 1-0 voor het tweede team. Hannah (rating 889) had het veel moeilijker. Ze verloor veel tempo's in de opening. Haar tegenstander is echt sterk, speelde in de A-categorie op het plaatsingstoernooi afgelopen weekend en heeft een rating van 1593. Toch onderschatte hij Hannah en in deze stelling

had Hannah met 12... axb5 kunnen overgaan naar een totaal gewonnen stelling. Luka won daarna met enkele sterke zetten. Daniël (550) mocht tegen een speler met een rating van 726. Na een uitstekend begin ging Daniël over naar verwikkelingen voordat alle stukken in het spel meededen. In deze verwikkelingen kwam hij onder druk te staan. Op een gegeven moment verloor Daniël een pion en nadat wit alle stukken behalve een loper had afgeruild verloor Daniël kansloos. Technisch een goede partij van wit.
analyse na afloop

Alles kwam neer op de partij van Noa (397) tegen Bastiaan Beekman (632). In het middenspel kreeg Noa het loperpaar, maar had zwart de betere pionnenstructuur. Op een gegeven moment kon Noa met een penning een paard op e4 missen, maar bede spelers misten de wending. Uiteindelijk won Noa één pion en met dubbele toren en Noa een loper en de tegenstander een paard leek remise een waarschijnlijk resultaat. Echter zwart blunderde opeens een toren weg, waardoor Noa opeens gewonnen had.

team 1
Ons eerste team had een kleiner ratingverschil van 211 ratingpunten. Volgens professor Elo is dan de verwachte uitslag 3,08-1,12. Maar toch waren we hoopvol op een resultaat van tevoren. Onderweg naar Winschoten kreeg Eline echter een behoorlijke bronchitis aanval. Terwijl we van tevoren de hoop hadden dat zij Besher kon stoppen. Ze kreeg de kans ook, maar in een dergelijke fysieke toestand is goed schaken niet mogelijk. Ze verloor. Ondertussen had Olaf in een sterke partij echter al gewonnen. In zijn voorbereide opening combineerde hij zijn tegenstander van het bord af:
Olaf heeft net Pc4xd6+ gespeeld en na 1... Ke7 2. Dg5+ Kf8 3. Thf1+ Pf6 4. Txf6+ gxf6 5. Dxf6+ Kg8 6. Df7# staat het mat. Olaf was de enige vrijdagavond die meer rating had dan zijn tegenstander!
Daniël (1107) kwam een pion voor in de opening tegen de sterke Noël Koene (1623). Even leek een sensatie in de lucht. Helaas kan Noël gewoon goed schaken en chaos creëren. Hierdoor verloor Daniël het overzicht. Hij verloor. Alles hing dus af van Elisa tegen een tegenstander met 172 ratingpunten meer. Elisa offerde een pion in de opening voor het loperpaar en een ontwikkelingsvoorsprong. Helaas gingen de dames van het bord en was de compensatie minder groot. Elisa speelde het eindspel echter uitstekend en haar d-pion kon doorlopen. Er zat een interessante stelling in het eindspel, maar ik kan die niet helemaal reconstrueren. Misschien later nog.
We hadden al met al een prachtige en gezellige avond in Winschoten. We willen Klaas bedanken voor het hartelijke welkom en de goede zorgen. Een mooie club, van der Linde, genoemd naar een schrijver van een voorloper van het bondsblad uit de 19de eeuw. Alleen dat verhaal is al romantisch te noemen. 

Geen opmerkingen: