Vandaag is de volgende Grand Prix gehouden. Het toernooi in Dokkum vindt al voor de ongeveer 50ste keer plaats.
|
onze afvaardiging naar Dokkum |
Het bijzondere is dat ik in mijn jeugd het toernooi ooit heb gewonnen. Het is ook de plaats waar ik vroeger naar de middelbare school ging en waar we ooit met het schoolteam Nederlands Kampioen Schoolschaken werden (eerste drie leerjaren Voortgezet Onderwijs). Een beetje thuiskomen dus. Dat vindt men in Dokkum ook want ik werd erg goed herkend. Te goed. Voordat de eerste ronde was afgelopen werd me meerdere keren door de tafelleiders gesommeerd om afstand te houden of elders te gaan staan. En dat terwijl er toch vele jeugdleiders, ouders en kinderen gewoon op veel geringere afstand de schaakzetten volgden. Soms ging men zelfs op een stoel van een jeugdspeler, die al klaar was, zitten. En af en toe gaf men hoorbaar uiting aan de opwinding die een enkele al dan niet reglementaire zet opriep. Zo hoorde ik een jeugdspeler op een gegeven moment uitroepen bij een andere partij: 'Dat is hielendal net tastien, okse'. En dat voelt als 'thuis'.
Wellicht dat we als leiding de volgende keer met minder opzichtelijke kleding naar zo'n toernooi komen.
|
hoe weten ze nou dat wij verstand van schaken hebben? |
Of zouden we juist matbeelden op onze kleding moeten zetten zodat de jeugd hiernaar kan kijken om het eindspel K+L+P tegen K feilloos naar winst te voeren? De Paardensprong heeft immers van die gele shirts die kinderen helpen om zich te herinneren hoe een paard moet springen!
|
vanaf wanneer springt een paard ook al weer? |
En dat mag dan wel?
In elk geval werd me binnen een ronde duidelijk gemaakt dat ik me op de achtergrond moest houden en dat ik beter dekking kon zoeken. Men heeft zo haar gewoonten in Dokkum. En het was maar goed ook, want het werd daardoor een gezellig toernooi. De toernooiruimte was uitstekend en ruim van opzet ondanks het record aantal deelnemers. Er was voor iedere deelnemer zonder een prijs een prachtige medaille, waarbij het lint met pompeblêden toch wel het hoogtepunt was.
|
let op de positionering van de blêden |
Ook de aparte ruimte voor de ouders was erg prettig, we konden daardoor zelfs bowlen als we wilden. Bernard en zijn trawanten hadden er een gezellig schaakfeest voor de kinderen van gemaakt. Speciale vermelding verdient Sake-Jan de Boer die live de uitslagen bij hield, zodat het thuisfront meteen door had hoe het ging. Een enorme aanwinst!
|
de tweede partij van het toernooi die klaar was |
Vanuit Ten Boer en omstreken deden er 14 jeugdschakers mee. Thijs is nog geen lid van onze club, maar overweegt het hopelijk wel. Met zijn 5 jaar is hij veruit de jongste en hij speelde in de laagste groep. Niet onverdienstelijk want hij wist maar liefst 4 van zijn partijen te winnen. Twee met herdersmat, maar daarna wilde hij ook winnen door gewoon te schaken. En dat lukte. Eén keer verloor hij op tijd in een stelling die remise was en één keer zette hij pat. Een geweldige prestatie! Daar hoorde dit keer ook een prijs bij: de derde. Knap gedaan Thijs en wordt maar snel lid van de club.
Daarna kwamen we pas kinderen tegen in de G-groep. Lieke en Vincent. Vincent speelde goede lange partijen. Uiteindelijk won hij ook in de laatste ronde van de sterke Tobias Urban.
Lieke speelde een heel ander toernooi. Ze was de eerste speler die in de eerste ronde klaar was (net voor Thijs). Ze won daarna partij na partij tot de vijfde ronde. Toen moest ze tegen mede koploper Inden. Inden was deze partij véél sterker en had moeten winnen, maar zette pardoes pat. Hoe Inden hierop reageerde vond ik buitengewoon sportief. Hij reikte Lieke die minimaal 2 keer zo klein is, de hand en gunde haar deze ontsnapping. In de laatste ronde ging het voor beiden mis: ze verloren. Omdat Lieke meer SB-punten had (een loterij) kreeg zij de eerste prijs.
In groep F speelden Lucas en Noa. Voor Lucas het eerste toernooi sinds een hele tijd. En qua schaken ging het heel goed.
We konden ook wat ideeën uitwisselen, waardoor de laatste ronden best goed gingen. Voor resultaten heb je ook nodig dat je enige gewiekstheid en ervaring nodig. Die heeft Lucas nu opgedaan. Noa speelde weer in haar schaaktrui, die heel erg lijkt op het pak hierboven.
Ze speelde lange partijen en dat is goed als training voor het schoolschaken.
Merijn en Thijmen speelden in groep E.
Merijn deed het goed, speelde een paar prachtige partijen. Onder andere het volgende mat was goed gevonden:
|
Merijn zwart, wit aan zet |
Hier speelde de tegenstander met wit 1. h4, waarna 1... Kf5 2. h5 g5 3. Kg7 g4 4. h6 g3 5. h7 g2 6. h8D g1D+ volgde. Wit speelde hier 7. Kf7? Dit verliest. Wel remise is 7. Kf8 Dc5+ 8. Kg8! (de enige zet die tot remise leidt). Na 7. Kf7? vond Merijn 7... Da7+ en nu is het altijd mat na 8. Kf8 Kg6, want de witte dame kan niet weg zonder dat hij verloren gaat of dat zwart mat zet. In de partij speelde wit 8. Ke8 en na 8... Db8+ ging de witte dame door de röntgenaanval verloren.
Thijmen speelde een heel goed toernooi. Hij begon met allemaal overwinningen en een paar remises. Ook het schaken zag er goed uit. De tegenstander moet geen trucje toelaten, want dat vindt Thijmen wel. Pas in de laatste ronde verloor hij en daardoor werd hij tweede en geen eerste. Het is elk geval duidelijk waar we Thijmen nog beter kunne begeleiden: vooral de laatste ronden van een toernooi zijn moeilijker voor hem. En dat gaat goed komen als hij zo blijft spelen en vooral ouder wordt.
In de volgende groep zaten maar liefst vier schakers van SC Ten Boer. Ze streden echt mee om de prijzen, maar moesten helaas één jeugdschaker van Philidor Leeuwarden voor laten gaan.
Joris speelde een paar goede partijen. Hij is vooral erg creatief en zoekt zijn eigen kansen. Daarbij mist hij wel eens een tegenkans van zijn tegenstander. Toch denk ik dat hij ook in de toekomst van zijn eigen kracht moet uit blijven gaan, want daar ligt zijn kracht. Hij won o.a. van Daniël, die daardoor de eerste prijs misliep en zelfs tevreden moest zijn met een vierde plaats.
Daniël versloeg als eerste de latere winnaar van de poule. Als hij in zijn element is dan kan hij iedereen van het bord toveren. Leerpunten zijn het snelle spel en de taaiheid als hij moet verdedigen. Sarah werd derde en haalde vier punten en ratingwinst.
Sarah heeft er baat bij dat ze veel speelt, want je ziet dat ze scherper is. Trucjes uit stap 2 en 3 gaan makkelijker. Daarnaast heeft ze ook haar vaste plan van tegengesteld rokeren en daarna aanvallen. Leerpunten zitten in het missen van kansen van de tegenstander en in het eindspel. En daar werken we op school al aan.
Hannah haalde evenveel punten als de nummer 1, maar verloor het onderling duel. Hannah's kracht licht in haar rustige weloverwogen spel, de behoefte om aan te vallen, vooral op de koning van de tegenstander. Ze gaat momenteel heel goed en we vullen steeds meer witte plekken in haar schaakkennis in. Ze verloor gisteren twee keer redelijk straight forward. Alleen tegen Sebastiaan Houpst was er een vervelend incident. Sebastiaan stond volledig gewonnen, maar in tijdnood gaf hij eerst zijn toren, daarna zijn vrijpion en daarna nog een pion weg. Hannah mocht op remise hopen, alleen ze deed een onreglementaire zet. Dat werd niet opgemerkt totdat een naast het bord staande jeugdspeler hier op wees. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gevolg was een verdiende overwinning voor Sebastiaan. Gelukkig nam Hannah het licht op en ging ze daarna door met winnen.
In de C-groep speelde Bram. Hij heeft de laatste tijd veel rating gewonnen en moet tegen steeds sterkere spelers. Hij is er erg mee bezig en leert snel. Het toernooi begon met een remise tegen Stijn Faber, de zoon van een Fries jeugdkampioen. Het werd een interessant gevecht, waarbij ik het idee had dat Stijn de hele tijd beter stond. Stijn gaf remise in een toreneindspel dat vermoedelijk ook remise was, maar waarbij hij kon afwikkelen naar een eindspel met een pion meer. In de tweede ronde won hij wel, maar in ronde drie liet hij een goede kans lopen.
|
Bram (wit) aan zet |
Hier staat wit heel goed door de penning van de loper. Wit kan winnen met 1. a5 bxa5 2. b6 en de pion loopt door. Helaas miste Bram deze wending en werd het remise. Toch zag het er goed uit in deze groep waar op een gegeven moment nog maar zes schakers over waren. Als Bram in de op een na laatste ronde zou winnen zou hij eerste worden. Ik heb deze partij niet gezien, maar Bram verloor en werd zodoende tweede in zijn poule.
Onze dames Eline en Elisa waren de kopvrouwen van SC Ten Boer in groep B. Ze begonnen allebeide ongelukkig. In de eerste ronde ging Elisa door de vlag terwijl de tegenstander nog maar één pion had. Als die er af was, had ze nog remise gehad (ze had een dame meer). Eline had wat geluk dat haar tegenstander een mat-in-1 over het hoofd zag en had tenslotte een eindspel K+D tegen K+D. Onder tijdsdruk gaf ze haar dame echter weg. De laatste minuut had weinig met schaken te maken: haar tegenstander joeg haar gewoon door de vlag in de remise stelling.
|
een bekend trucje in de Schotse opening |
Hierna had Eline een dipje waardoor ze uiteindelijk op 2,5 uit 7 eindigde. Wel erg goede partijen gezien van haar. Ik vind dat je erg vooruit gaat Eline! Elisa was na die eerste ronde een beetje de pechvogel van de dag. In al haar partijen stond ze namelijk gewonnen, maar uiteindelijk verloor ze er drie op tijd. Hierdoor haalde ze 4 uit 7 en daarmee werd ze net vierde, terwijl ze wellicht op 6 uit 7 had kunnen eindigen als de klok haar niet zoveel parten had gespeeld.
Al met al hadden we met de groep een geweldig leuke middag in Dokkum. Ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt: ouders, begeleiders, organisatie en medeschakers.
|
onze deelnemers. Vincent mist op de foto |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten