zondag 16 oktober 2022

Schaakclub Ten Boer gaat Europa in (4)

Franse slag in Duitsland (verslag Gerda)

Gemoedelijkheid troef in Aurich. De opzet van onze Ost Friese vrienden lijkt op die van onze Friese vrienden. Veel van het verhaal hieronder van Gerda herken ik van de eerdere toernooien die ik meemaakte in Duitsland. Vooral de Obstkuchen doen weer blijde herinneringen naar boven komen 😋 Van onze club deden Vincent (U12), Bram en Lieke (U8) mee. Ze deden het heel goed, deden de nodige taalervaring op en hadden een geweldige dag in Aurich. Veel dank voor de organisatie Rene! Het is een geslaagd toernooi geworden.

Hieronder de ervaringen van Gerda en Lieke
Bram op de rug gezien
 • Beginnen om 11.00 en klaar om 17.00 (planning) werd beginnen om 11.20 en U8 was om 14.40 klaar met de prijsuitreiking. Het schema per leeftijdsklasse werd bepaald per groep, dus de groepen liepen niet gelijk op. Je krijgt daardoor niet aldoor mee hoe het in de andere groepen (Vincent) gaat. 
 • Verkrijgbaar was heel veel zelfgebakken gebak (Obstkuchen). Heel grote stukken voor wel 50 cent. Dus het meegenomen brood ging weer mee naar huis.
 • U8: je kunt het verschil zien tussen degenen die al vaker een toernooi hebben gespeeld en de schoolschakers. Er werd veel onderling besproken, afgesproken over de partij en over het resultaat, dus achteraf zou een tweede leider in deze groep geen overbodige luxe zijn geweest. Vooral een aantal school/klasgenoten die het iets te gezellig hadden onderling en daardoor iets te luidruchtig waren. De kans dat je afgeleid werd afleiding was optimaal.  
 • Doordat de partijen snel achter elkaar waren, was er wat minder tijd voor klimmen in de speeltuin. Dat werd aan het einde nog wel even goed gemaakt met halve potjes tafelvoetbal. Daar is overigens niet echt een goede winnaar uit gekomen.

Resultaten van Lieke: 

 • Lieke, de eerste 2 partijen gingen goed en gewonnen. 
 • De 3e partij was tegen Ernst, die uiteindelijk tweede werd. Dit was een lange partij die uiteindelijk gewonnen werd door Ernst. Was nog even spannend omdat hij op het eind nog maar 3 minuten op de klok had. 
 • Omdat direct nadat de laatste klaar was de volgende ronde startte mocht Lieke direct door naar de 4e partij tegen Oskar. Dat is best wel zwaar, waardoor de indruk ontstond dat Lieke meer kans in die partij had gehad, als ze even pauze had gehad. Ook had Lieke na afloop het idee had dat er iets niet klopte. Oskar speelde met de loper, maar stond schaak. Waarschijnlijk is de loper toen terug gezet op een verkeerd veld (andere kleur). Duidelijk leerpunt voor Bram en Lieke: bij twijfel, hand in de lucht en de leider erbij halen.
 • Ronde 5 was tegen Sophia, hierbij ging al snel de hand van Lieke de lucht in. Meteen de les toegepast! Maar nu in het Duits met handen en voeten duidelijk maken wat er aan de hand was. Ze kwamen overeen om de zet terug te doen en daarna verder te spelen.
 • Ronde 6 werd een rood-geel partij: Lieke - Hannah. Lieke was bezig om Hannah mat te zetten, maar had even over hoofd gezien dat Hannah haar mat achter paaltjes kon zetten. 
  Rood tegen geel
 • Ronde 7 was rood-geel deel 2, nu tegen Tobias. Hannah had al gezegd tegen Lieke "daar kun jij wel van winnen" en dat was dus ook zo. 

Daarna was het nog even puzzelen wie het beste meisje zou worden. Hannah, Lieke en Sophia hadden alle drie 4 punten, maar Hannah ging er uiteindelijk met één kg snoep vandoor. Dat was wel erg jammer.
Omdat het toernooi vroeg afgelopen was, konden we nog even het centrum van Aurich in. We gingen langs het Eiskaffee waar de jeugd van Ten Boer (o.a. Paulien) in februari 2019 ook was geweest. 

Onze jeugd U8 met Urkundes
Bram en Vincent waren ook aanwezig in Duitsland. Bram werd eerste!! Hij won al zijn partijen op één na.
Vincent haalde 2 uit 7 in de U12 groep. 

Geen opmerkingen: