zondag 4 juli 2021

Daniel clubkampioen

Na een seizoen waar we geen goede competitie konden laten doorgaan, hebben we gisteren met een feestelijk toernooi het seizoen afgesloten. Feestelijk, want na een periode van stilstand komen we weer op gang. In onze vertrouwde omgeving: het Buurhoes. Altijd een prachtige locatie voor schaakevenementen. Vanwege de Corona regels konden ouders alleen bij de afsluiting buiten zijn. Dus de jeugd was op zichzelf aangewezen.
Jadon, één van de twee grote verrassingen vandaag
Er waren twee toernooien. Eén om wie beste schaker op de basisschool is en één om wie clubkampioen zou worden. Voor de jeugd op het voortgezet onderwijs. 
Publiek bij prijsuitreiking
Deze post gaat over het clubkampioenschap.
de andere grote verrassing, Jelmer
Vorig jaar hebben we de twee winnaars van de twee afgeronde periodes clubkampioen gemaakt. Dat waren Elisa en Lindert. Dit jaar leken Daniël, Elisa, Joël, Lindert, Tristan en Eline mij de grootste kandidaten voor de titel. Elisa kon vanwege andere verplichtingen niet meedoen en Eline was verkouden en kon niet meedoen. Daarentegen deed Giovanni wel voor de prijzen, maar niet voor het kampioenschap mee. Giovanni bleek meteen de grootste concurrent voor Daniël door Lindert in de eerste ronde te verslaan. Daar ontstond wel een enorm interessant eindspel:
Lindert (aan zet) - Giovanni
Lindert (aan zet) - Giovanni
In deze stelling had Lindert kunnen winnen met Kc5-b5. Het paard kan de a-pion niet meer tegenhouden. Lindert speelde echter 1. Kc5-c6 waarna Giovanni kon winnen met 1... Pd7-b8+ 2. Kc6-b7 Pb8xa6 3. Kb7xa6 Kf3-g2 De pion op de h-lijn was niet meer te stoppen.
Giovanni
Het was niet de enige verrassing. Ook Jadon verraste met overwinningen op Joël en Jan in de eerste twee ronden. Grootste verrassing van de dag was echter Jelmer, die  ook met 2 uit 2 begon na overwinningen op Danique en Daniël. Alleen Tristan kon van de favorieten Daniël goed bijhouden. Na twee ronden stonden Daniël, Tristan, Jadon en Jelmer boven aan.
Jan Steenstra
Na ronde 3 waren Daniël en Tristan de enige koplopers. Hun partij in de vierde ronde was de meest spannende voor Daniël deze dag. Met twee torens op de zevende rij en een zwarte koning op e6 leek Tristan te gaan winnen, maar ergens onderweg vond hij geen mat. Het was voor Tristan erg jammer, want hij kon daarna geen vuist meer maken in de volgende rondes. Als hij deze partij had gewonnen had hij kans om met het clubkampioenschap afscheid te nemen van de club. Na ronde 4 stond Daniël onbedreigd boven aan terwijl Tristan, Lindert, Giovanni en Jelmer op een punt volgden. Joël had na een desastreus begin - na het verlies in ronde 1 wist Olaf hem in de tweede ronde op remise te houden - ook nog een kleine kans met 2,5 punt.
Lindert
In de vijfde ronde moesten de twee broers tegen elkaar. Het zou toch wat zijn als Giovanni clubkampioen zou worden zonder lid van de club te zijn. Daniël won echter overtuigend. Ook Lindert (van Tristan) en Jelmer (van Joël) wonnen in deze ronde, waardoor het kampioenschap alleen nog maar ging tussen Daniël - aan remise in de laatste ronde genoeg - Jelmer en Lindert. Lindert moest daarvoor wel winnen van Daniël in de laatste ronde en dat zat er geen moment in. En daarmee was Daniël de dik verdiende kampioen. Eigenlijk geen enkel moment in groot gevaar.
de kampioen in actie
Voor de tweede plaats werd het nog ingewikkelder. Er bleken maar liefst 5 schakers op de tweede plaats te staan met 4 punten: Giovanni, Jadon, Lindert, Jelmer en Danique. Op weerstandspunten was Giovanni tweede, maar die is officieel geen lid van de club. Gerbrich en Roelof besloten daarom Giovanni de tweede prijs te geven, maar de andere vier om de plaatsen 2 tot en met 5 te laten snelschaken. Juist, er zijn dus 2 tweede prijzen uitgedeeld!
de barrage, hier nog met Giovanni
De barrage verliep prima, de start was alleen wat chaotisch. Ik had per ongeluk Giovanni ook ingedeeld. Lindert ontsnapte in de eerste ronden tegen Jadon, die gewonnen stond. Maar hierna versloeg Lindert Danique en Jelmer en werd tweede. Danique versloeg Jelmer en Jadon wen werd derde. 
De oudste groep
Daniël clubkampioen
Giovanni en Lindert delen de tweede prijs
Danique derde
Eindstand
1. en clubkampioen Daniël Sauchelli 6 (WP20)
2. op weerstandspunten, maar buiten de officiële clubuitslag Giovanni Sauchelli 4 (WP 22,5)
Na barrage
2. Lindert Kroon 4, barrage 2,5
3. Danique Dokter 4, barrage 2
4. Jelmer Schaaphok 4, barrage 1
5. Jadon Jansen 4, barrage 0,5
6. Joël Greven 3,5 (WP 15)
7. Tristan Borg 3 (WP 24)
8. Jan Steenstra 3 (WP 19,5)
9. Mariëtte Staal 3 (WP 17,5)
10. Olaf 2,5 (WP 13,5)
Olaf
11. Isidora Koenes 2 (WP 18)
Isidora
12. Léon Aal 2 (WP 17,5)
Léon
13. Daniël Medendorp 2 (WP 14,5)
14. Ivar Wieringa 0,5 (WP 14,5)
15. Joachim 0,5 (WP 12)
Ivar
We nemen in deze groep afscheid van Lindert, Mariëtte (beiden nog van harte met het slagen voor het examen!) en Tristan. Heel erg bedankt voor de jaren dat jullie bij de club waren! Voor Lindert zelfs vanaf 2010!
Mariëtte
Mariëtte en Lindert hebben de afgelopen jaren geholpen op de club. De helpers van dit jaar, Mariëtte, Gerbrich, Olaf en Lemée, werden nog apart in het zonnetje gezet. Heel erg bedankt voor alle lessen afgelopen jaar!
de helpers van 2020-2021
Gerbrich leidde de wedstrijd vandaag vlekkeloos. Ze maakte de indelingen en zette iedereen op de goede plek achter het bord. Dank, Gerbrich!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten