zondag 2 december 2018

Twee keer zilver voor Talenteams Jeugd Schaak Noord

Gisteren hebben beide teams van TT JSN voor een verrassing gezorgd door hun tweede plaatsen in de landelijke Jeugd Club Competitie. Een enorm knappe teamprestatie van beide teams. Op rating behoorde men tot de middenmoot. Door de enorme teamgeest wist men individueel ver boven eigen kunnen te schaken. Hierdoor scoorde bijna iedereen in de plus.
het team op het podium

Een klein doorkijkje: de gemiddelde teamrating van team 1 was 1785,5, de gemiddelde tegenstand 1926. Toch werd er 6 keer gewonnen en 2 keer verloren. Dat dit incidenteel gebeurt kan natuurlijk. Over 8 wedstrijden wordt het uitzonderlijk. Professor Elo zal er hoofdbrekens over hebben! Een stukje statistiek: de verwachte uitslag voor TT JSN A1 is per match 0,31. TT JSN A1 wint 6 keer en verliest 2 keer, dus de afwijking van de verwachte score (8*0,31 = 2,48) is 3,52.  
De prestatie is ongeëvenaard.
De helden van team 2, alleen Jolie ontbreekt

Talententeam JSN 2

Team 2 speelt in de promotieklasse. Op de laatste wedstrijddag zijn de wedstrijden in Heerenveen. Marjet, Migchiel, Peter, en Jeroen weten hier een prima organisatie neer te zetten. Tijdens de wedstrijden is er levendig contact tussen het team in Heerenveen en in Rosmalen. We blijven zo van elkaar op de hoogte en het verhoogt zoals Peter schrijft het teamgevoel tussen de teams.
Het verslag van talententeam JSN A2 is te vinden op de site van Mid-Fryslân. Zie verslag Mid-Fryslân. Team 2 weet de gedeeld eerste plaats te bereiken en promoveert daarmee naar de Meesterklasse waar team 1 dit jaar aan mee mocht doen.
Femke en Peter Koning zijn lid van Mid Fryslân en ook Gerbrich en Roelof horen ondertussen ook bij deze gezellige club. Het is één van de 37 clubs waar Roelof ondertussen lid van is ;-) (zie het artikel op komkommerschaaknieuws).

Talententeam JSN 1

Het eerste team bestaat uit 5 kernspelers. Daarnaast hebben Sven en Marrit een belangrijke bijdrage geleverd op de eerste dag. Toen vielen zij in voor Femke en Gerbrich die verplichtingen op de universiteit hadden. Hierdoor begon het eerste team goed aan de competitie met een verwacht verlies tegen STB en een knappe overwinning tegen het sterke tweede team van Chesscool. Vooral de overwinning van Marrit was toen van groot belang.

7 uur vertrekken is te vroeg
Op 1 december gingen de 5 kernspelers voor de vierde en laatste zaterdag. Een lange reis: vertrek om 7 uur uit Ten Boer voor Femke, Daan, Jonas en Gerbrich. Jan kwam met de trein uit Delft. Waar andere teams of individuele spelers op de laatste dag het wel eens laten afweten, niet bij dit vriendenteam. Dat vind ik als begeleider ook zo bijzonder: het is een echt team geworden. Als het met één niet goed gaat, dan is de rest er meteen bij en weet zelfs in een partij nog bij te sturen om alsnog de overwinning of het gelijke spel binnen te halen. Het team begeleidt zichzelf. Naast de prestatie is dit het beste en motiverendste wat er met een team kan gebeuren. 
Na de vorige dag met twee overwinningen stond het team op de 4de plaats. Zou het podium te halen zijn? In elk geval was dat duidelijk dat Sliedrecht en het eerste team van Chesscool de tegenstanders zouden zijn deze zaterdag. Met Jonas, Jan en Daan hadden we de sterkste 3 spelers voor beide matches bij ons. Bedoeling was om Femke met wit in ronde 7 te laten spelen, zodat Gerbrich in ronde 8 haar solide zwart repertoire kon inzetten.
 
Tegen Sliedrecht konden we in het begin niet veel van de verschillende borden zeggen. Wel was al snel duidelijk dat de tegenstander van Jan een zware ochtend tegemoet kon zien. Jan speelde strategisch erg sterk. De zwarte velden, in het bijzonder veld d6 waren meteen erg zwak. Het enige wat daar tegenover stond was de gefragmenteerde pionnenstructuur van Jan. Eigenlijk was die in het voordeel van Jan, want hiermee hield hij de hele zwarte damevleugel onder controle. Femke had ook de betere structuur. Wel minder ruimte en problemen met de ontwikkeling van de dame en het lang rokeren. Mooi was Femke’s zet f2-f4. Zo zien ze het graag bij Mid Fryslân. Dat niet alleen: het getuigde ook van durf en creativiteit tegen een tegenstander met 220 ratingpunten meer. Daans tegenstander ging voor de ruilvariant in de Konings Indische verdediging. Leek me minimaal gelijk en Daan had het meeste perspectief op het verkrijgen van voordeel. Alleen Jonas zat met een zorgelijke zwartveldige loper.
Jan zet mat
Klokslag 12 uur wist Jan te winnen. Zijn tegenstander probeerde tegenspel op de koning te krijgen maar miste daarbij dat de loper op c5 ook matplaten mogelijk maakte als hij zich verenigde met de loper op f1. Een snelle overwinning van Jan, die op de vorige dag ook al zo belangrijk voor het team was.
 
Bij Jonas was de situatie ondertussen behoorlijk geklaard. Het zwartveldige probleemkind was geruild en in hogere zin stond Jonas misschien wel gewonnen. Daan opende ondertussen de damevleugel en leek op weg naar een stevige plus. En Femke had haar stelling ook volledig onder controle. Ze stond beter en bovendien had ze meer tijd dan haar tegenstander.
Femke kreeg instructie dat ze te allen tijde remise mocht aannemen.
De volgende die klaar was, was Daan. Op de volgende wijze wint hij een pion:
Jorik (aan zet) - Daan
26.Tc1?
Dit is slecht voor wit, want zwart wint nu een pion. In veel varianten door de koning op h1
26...Txc1+ 27.Lxc1 Tc8 28.Lg5 Le7
Stelling na 28... Le7
met het idee 29. Lxe7 Tc1+ 30. Lf1 Lh3!!
29.Le3 Tc2 30.h4 Txa2 31.Lf3 a5 32.Ld1 a4 33.bxa4 bxa4 34.Kg2 a3 0-1
Vroeg opgegeven, maar er is in feite ook weinig anders te doen dan te proberen een loper voor de a-pion op te geven.
 
Meteen kort overleg: Jonas mocht nu in zijn betere stelling ook remise aanbieden. Maar net als de tegenstander van Femke wilden de Drechtse tegenstanders er niets van weten.
de manier waarop de stelling van
Femke tussen Heerenveen en
Rosmalen heen en weer wordt geappt.
Vader Peter wil weten hoe dochter Femke staat.
De tegenstander van Femke speelde ondertussen al een uur op increment. Voor Femke psychologisch erg vervelend, want terwijl je zelf van 20 minuten terug gaat naar 2 minuten, loopt je tegenstander pretentieloos dame en torens te verzetten. En als je even niet oplet, dan begint zwart met g5 of e5 te breken. Dat gebeurt als Femke nog weinig tijd over heeft.
 
Jonas tracht de remise op een beetje een onhandige manier te bereiken. Hij staat gewoon beter, maar omdat het doel niet meer winst maar remise is speelt hij niet meer de meest principiële zetten. Hij geeft hierdoor een pion weg. Gelukkig is Jonas zo ervaren dat hij de eerste de beste kans op een eeuwig schaak ziet en grijpt. Voor Femke een opluchting. Want door de spanning mist ze een paar mooie winstmogelijkheden en verliest ze een pion. Gelukkig weet ze te keepen en als allerlaatste is ze klaar met remise. Een enorm knappe prestatie van Femke gezien de tegenstand en de psychische druk!
 
Verslag Sliedrecht.
 
Jonas Hilwerda (2093) - Marijn den Hartog (2241): 0,5-0,5
Jan Bosma (1903) - William Gijsen (2043): 1-0
Daan Noordenbos (1831) - Jorik Klein (1867): 1-0
Femke Koning (1594) - Adrian Mensing (1805): 0,5-0,5
het hele team verzamelt zich om Femke na de remise
Door de overwinning gaat het team naar de derde plaats. STB is onbereikbaar en kampioen. Almere staat echter op evenveel matchpunten en meer bordpunten. De enige kansloze wedstrijd die we hadden was overigens ook tegen Almere . In de 4de ronde werd het 2,5-1,5. Tegen STB is dikker verloren, maar hier waren indertijd reële kansen op een gelijkspel of zelfs een overwinning.
 
Opdracht is duidelijk: zelf winnen van het sterke Chesscool en hopen dat Almere punten laat liggen tegen Talententeam SBO.
 
Voor Gerbrich wordt het een saaie dag. Chesscool blijkt maar met 3 schakers te zijn opgekomen, waardoor Gerbrich geen partij heeft. 
eindstelling bij Gerbrich (aan zet)
Erg vervelend: je staat er wel vroeg voor op. En wat is het bij de familie Kroon: Roelof heeft de afgelopen ook al twee keer meegemaakt bij teamwedstrijden dat een tegenstander gewoon niet op komt dagen (HSP en GC3). Gelukkig heeft Gerbrich genoeg huiswerk meegenomen en samen met Jan en Femke weet ze veel van haar opdrachten uit te werken.
Goed: TT JSN staat al meteen met 1-0 voor.
 
Helaas gaat het ondertussen niet goed voor ons bij Almere tegen TT SBO: zij komen al snel op 1,5-1,5. Lisanne Waardenburg speelt een enorm sterke partij tegen Duncan Klaren (Mid Fryslân, wie is daar geen lid van?). Witte pionnen bereiken f7 en e6. Erg indrukwekkend. Bij Feline gaat het echter opeens van beter naar verloren. En Marlinde Waardenburg staat totaal verloren tegen Jeroen van der Berg. Meer dan de derde plek lijkt er niet in te zitten, dus wordt gecommuniceerd dat 2-2 voldoende is, aangezien Sliedrecht met te weinig bordpunten verschil gaat winnen.
 
Op de borden is vooral de stelling bij Jan Bosma florissant. Jan moet tegen Onno Elgersma, de kleinzoon van één van de oprichters van schaakclub BOB in Oentsjerk. Bijzonder want Roelof heeft nog met zijn moeder en met zijn oom in schoolschaakteams gezeten die 4de en 5de zijn geworden bij het NK schoolschaken. Genoeg uitweidingen. Onno is iemand die ook goed in zijn theorie zit, maar onze Jan blijkt er nog beter in te zitten. Hij snoept brutaal een pionnetje mee en het is niet duidelijk waar Onno compensatie kan vinden.
 
Daan, één van de topscorers
Jonas staat ondertussen beter tegen Tyro Bekerdam. Alleen de situatie op de klok is zorgelijk: hij heeft nog minder dan een minuut en Tyro meer dan 50 minuten.
Daan heeft een minder toreneindspel bereikt. Met zijn goede eindspeltechniek moet het remise te houden zijn.
En Jan is Jan: die gaat nooit verliezen.
 
Jonas
Na kort overleg besluit Jonas zijn betere stelling remise te geven. Tyro gaat er gelukkig mee akkoord. Hij staat wel slechter, maar tijd is een belangrijke factor. Dan komt steeds moeilijker te staan:
Daan (aan zet) - Arthur
Een mooie remiseweg hier is het pionoffer 35. Txb5 Kxb5 36. Te5+ Kb6 37. Ke2 en zwart kan niet verder komen zonder pion a5 of e6 op te geven. Daan ziet de variant maar gaat voor 35. Txe6 Tf5+ 36. Kg2 en er ontstaat een enkel toreneindspel, wat kleinere remisekansen heeft.
 
Bij Almere - TT SBO gaat het opeens dankzij Marlinde een stuk beter. Marlinde weet de totaal verloren stelling eerst naar een gelijke stelling om te brengen. Dus 2-2 lijkt een reële uitslag.
 
Dan gaat het opeens echt fout bij Daan. In deze stelling blundert Daan:
Daan (aan zet) - Arthur
Hij heeft met veel moeite een gelijke stelling bereikt en met Kc2 is de remise binnen. Hij speelt echter moe door het spelen op increment  Kc4  en moet na  Tc3+ Kd4 Txb3 constateren dat het eindspel verloren is.
Bij remise van Jan zijn we altijd derde, maar bij winst tweede. Tenminste als Marlinde de remise weet te bereiken. Jan wordt ingeseind dat hij voor de winst moet gaan.
Maar dan het volgende bedrijf: Marlinde wint! In deze stelling


Marlinde - Jeroen (aan zet)
laat Jeroen veld g5 los (h7-h6 is waarschijnlijk iets beter voor wit) met 1... Df2 Misschien vanuit het idee dat hij moet winnen? In elk geval is Marlinde meteen alert: 2. Ta8+ Kf7 3. Pg5# Niet alleen een mooi mat, maar opeens is een remise van Jan voldoende voor een tweede plaats. Bedankt Marlinde, je hebt een grote bijdrage geleverd aan onze tweede plek.
een haag van mensen rondom de borden van Daan en Jan

Ik durf het resultaat van Marlinde niet meer aan Jan te zeggen. Ondertussen de toeschouwers op de banken. Door een haag van schakers heen zien we dat Jan stalen zenuwen heeft en Onno in een eindspel van het bord afkiepert. We hebben in Friesland Grutte Pier en Stean op 'e dyk Jenny, maar nu ook Bjusterbaarlike Jan, die het beslissende punt binnenhaalt tegen een speler met 278 ratingpunten meer.
Jan gaat winnen
Jonas Hilwerda (2093) - Tyro Bekedam (2134): 0,5-0,5
Jan Bosma (1903) - Onno Elgersma (2181): 1-0
Daan Noordenbos (1831) - Arthur Maters (1935): 0-1
Gerbrich Kroon (1526) - NO: 1-0
 
Wat een enorme daverende verrassing: TT JSN A1 is tweede van Nederland. Wel met een halve Deen en vijf halve of hele Friezen en twee hele of halve Friezen als reserve in de eerste ronde. Maar daar staat tegenover dat de kampioen van de Meesterklasse vele Belgen inzet.
 
De prijsuitreiking (door oud trainster Iozefina!), het eten in de snackbar en terugreis met het hele team in één auto wordt een geweldig feest. Promotie voor het schaken in Noord Nederland, beginnend met het Jeugd NK 2017 in Assen, het ONJK 2017 en 2018 in Borne en het eerste seizoen met 3 teams in de Promotieklasse. En de volgende generatie jeugdschakers staat al klaar gezien de derde en vijfde plaats van MSV en Assen in de D-categorie. Verder ook de knappe 15de plaats van SC Ten Boer in de C-categorie.
met z'n vijven naar huis
Teamspirit, dat is het kenmerk van dit team. Laten we dat de komende twee jaar zo houden! Bedankt Jonas, Jan, Daan, Femke, Gerbrich, Sven en Marrit!

Verslag bij Staunton.
 

Geen opmerkingen: