zaterdag 11 augustus 2018

De laatste loodjes

De jeugd is begonnen voor de laatste ronde. Marthijn en Ernst voor de één na laatste ronde. Vandaag worden ook de tenten afgebroken, dus updates zullen er niet altijd zijn.
Daan speelt op bord 1 en vecht om een prijs.
Jonas en Jan hebben ook nog kansen op het podium.
De rest speelt voor de eer.
Rowin (foto Harry Gielen)
10:00
Daan slaat het eerste remise aanbod af.
Lindert staat een kwaliteit voor.
Jonas staat denk ik niet zoals hij wil.
Jan staat ok in de Caro Kann.
Rowin erg interessante stelling.
Ernst in opperste concentratie
Marthijn en Ernst zijn al ver gevorderd.
 
10:10
Marthijn verliest.
Femke gisteren
Rowin heeft een pion verloren in een eindspel.
Daan heeft op zet 13 toch remise.
Rowin verliest een kansrijke stelling
Rowin verliest. Hij speelt een goede partij, mist ook een mooie kans om een pion mee te nemen op a6. Tenminste: hij mist hem niet, maar hij besluit voor een ander plan. Daardoor komt hij zelf een pion achter en kan niet meer terugkomen.

10:45
Lindert en Ernst verliezen. Dat betekent dat we terug gaan naar de camping en niet meer updates geven.
 
11:15
Gerbrich wint. De gaten in de witte stelling zijn te groot en na stukverlies volgt dameverlies. 13 zetten slechts. Omdat de partij van Gerbrich om kwart voor 11 al uit lijkt besluiten Lindert en Roelof nog wat langer te blijven, vandaar de update.
Jan gaat all in en offert zijn damevleugel voor aanval op de koning.

Jonas wil winnen
Jonas is bezig met recovery en staat minstens interessant. Femke heeft het erg moeilijk. Ze staat een pion achter in een Franse structuur waarbij ook nog eens een paard op c4 is terechtgekomen.
 
11:18
Femke remise! wat een ontsnapping. Op de één of andere manier krijgt ze drie keer dezelfde stelling op het bord.
 
zondag 12-08
Het toernooi is afgelopen. Een superweek is ten einde. Via de app-groep merk ik veel vakantieblues.

vakantieblues: zoek de 8 verschillen
Iedereen wil wel weer terug, maar is toch ook wel blij met de lange nachtrust in eigen bed. Volgend jaar weer hoor ik veel, ook van Gerbrich en Lindert. Het is gezellig op de camping, voor de meesten is het schaken de hoofdzaak, voor een enkeling juist het feest er om heen.
de ideale barbecue apparatuur van Dirkjan
Zoals de barbecue, het snelschaken, het zwembad, het dagje vrij en de tafeltennistafel.
het leukste jeugdtoernooi van Nederland
(na de Grand Prix Ten Boer)
Wat gebeurde er allemaal nog gisteren?
Jonas kwam ver. Heel ver. Uiteindelijk een zeer moeilijk dame eindspel, Jonas 3 pionnen, zijn tegenstander 2. Allebeide spelen op increment. Bereken dan maar alle varianten. En voor Jonas telt maar één resultaat: winst. Hij gaat all in, net als Jan en verliest daardoor het eindspel dat vanwege alle eeuwig schaak motieven ook houdbaar is voor zijn tegenstander. Jonas eindigt daardoor 'slechts' als 9de. Eigenlijk een te lage klassering, want hij is niet in gevaar geweest dit toernooi. Te veel stellingen waren net niet naar winst te voeren en in beginnende tijdnood kon de tegenstander vaak afruilen naar een gelijke stelling.
Jonas op vrijdag (foto Harry Gielen)
Jan waagt, krijgt een kans, ziet de winnende wending, maar mist een nuance waardoor hij niet kiest voor de winnende wending, maar voor een verliezende.
Jan met zwart
Stelling na Dxb7
Het gaat om bovenstaande stelling. Jan was hier 1... Tb8 van plan met het idee 2. Dc6 Lxd3 3. Txd3. Hier ziet hij echter niks meer voor zwart: 3... Tfc8 4. Dxa6 Ta8 met genoeg compensatie voor de twee pionnen maar ook niet meer. Daarom besluit hij tot 1... Dg4 2. Lxe4 dxe4 3. Tde1 Td2 Hij mist echter dat de eerdere variant wel wint na 3... Dc4 met de dubbele dreiging 4... Dxd3 en 4... Lxf2+ met aftrekaanval.
Jan op vrijdag (foto Harry Gielen)
Erg jammer voor zijn geweldige toernooi. Met een W-We van +3,35 (dus i.p.v. 5 uit 9 verwachte professor Elo een score van 1,65 uit 9) maakt hij een enorme score. Uiteindelijk wordt Jan daarmee 13de.
Gerbrich scoort dus een eenvoudige overwinning in de laatste ronde. Lydia heeft een leuke laatste avond gehad en dat bevordert haar vechtlust niet. Dankzij de overwinning scoort Gerbrich na een catastrofaal begin van 1 uit 5 toch nog 50%. In de eerste ronde een goede partij die in winst had moeten aflopen. Hierna een minder goede partij tegen Feline, een bye, nog een verlies tegen een 1900+ speler en de slechtste partij ooit tegen Angstgegner Tijmen Hofstra. Op donderdag volgt dan een remise in een interessant paardeneindspel. In de 7de ronde een verdiende overwinning (ondanks dat de gewonnen stelling eerst nog overging in een remise eindspel) en in de 8ste ronde een prachtig mat.
In de 9de ronde dus een eenvoudige overwinning.
Lydia (aan zet) - Gerbrich
In deze stelling blundert Lydia met 1. Pe5. Gerbrich heeft de blunder al twee zetten van tevoren al gezien en reageert sterk met 1... Pd4 2. Dd2 (2. Dd1 is nog de beste maar dan wint 2... Da5+ het paard op e5) 2... Pd7 3. Lg2 (anders komt schaak op f3) 3... Pxe5 en wit kan opgeven.
geconcentreerd

Met 4,5 uit 9 haalt Gerbrich dezelfde score als vorig jaar bij de B's. Wel een bye er dus bij, aan de andere kant wel een positieve W-We. Ze wordt hiermee 27ste (door haar lage weerstandspunten is ze de laatste van de groep met 4,5 punt).
Femke speelt een wisselend toernooi. Tegen Robin Duson staat ze slecht, maar vecht zich terug naar gewonnen stelling. Ze mist hier haar kans:
Robin tegen Femke (aan zet)
in plaats van 1... Dxb5 is 1... Dd1 winnend. De toren op e2 is aangevallen en met de toren op h- of g-lijn erbij is het uit. De partij tegen Lydia lijkt lang op remise af te gaan tot een fout die meteen have en goed kosten. Hierna een snelle remise tegen Tijmen Hofstra, verlies tegen de speler waar Jan in de laatste ronde van verliest. Hierna nog 2,5 punt in de laatste 5 partijen. Het is net iets onder par. Gelukkig is de interesse in het schaken onverminderd merken we als we Gerbrich voorbereiden op haar partij tegen Lydia. Femke is geïnteresseerd in de stellingen en heeft een goede bijdrage aan de voorbereiding van Gerbrich.
Femke geniet achter het bord

In de B-groep speelt Daan een vreemd toernooi. De eerste ronde gaat verloren doordat Daan te graag wil winnen, de tweede remise na een misschien wel gewonnen stelling en de derde verlies door een onbedaarlijke blunder. DE spanning is er af en de goede gesprekken met de voorzitter van TT JSN leiden tot herstel met 5 uit 5. De mooie combinatie uit ronde 6 stond al op de weblog. In ronde 7 volgt een strategische overwinning met het loperpaar in het eindspel. Daan begint in eindspelen langzamerhand een expert te worden. In ronde 8 volgt een afslachting van de sterke Belgische Annelies Vitharana. Met 6 uit 9 doet Daan wat verwacht mag worden, gedeeld 6de, maar op weerstandspunten laagste in de groep. Als Daan zijn enthousiasme nog iets beter weet te doseren tijdens dan gaat er nog een keer een podiumplaats in zitten.
het grootste talent dat tot nu toe
lid is geweest van SC Ten Boer

Voor Lindert is schaken bijzaak op zo'n toernooi. Daarom is het zo verwonderlijk dat hij 3 uit 9 scoort. Na afloop vertrouwde hij ons zelfs toe dat hij misschien wel weer meer toernooien wil spelen. Niet om de prestatie, maar omdat het leuk is met al die andere schakers. In de laatste ronde miste Lindert de winst: hij gaf een dame weg met een kwaliteit meer. Als dat niet was gebeurd zou hij zelfs op de onwaarschijnlijke score van 4 uit 9 zijn gekomen. Door de twee remises en de overwinning haalde hij een TPR van 1076. Komt hij in aanmerking voor de 1000+-club van SC Ten Boer?
Lindert wint een kwaliteit in de laatste ronde

Rowin mag zich officieus al lid noemen van dit exclusieve genootschap. Hij scoorde 2,5 uit 9. Een stukje onder zijn werkelijke sterkte. Er is wel een aanleiding voor het achterblijven van het resultaat: school en familie hebben dit jaar veel aandacht gevergd. Hierdoor minder concentratie op het verder doorgroeien op schaakgebied. De GP's liepen al niet super en ondanks dat Rowin er voor gaat, lukte het nu ook minder goed. In de laatste ronde ook een kansrijke positie die niet omgezet werd naar winst. Toch even de leukste truc van Rowin dit toernooi:
Rowin (wit) aan zet

Hier speelde Rowin 1. Tb8 om na 1... Txb8 te vervolgen met 2. Lf4+ met winst.
Rowin, de nieuwe kampioen
van SC Ten Boer?

De D- en E-groep zitten in een zaal waarbij je alleen op afstand de partij mag en kunt volgen. Daarmee mis je ook de spanning van de partij. Marthijn en Ernst speelden hier en haalden goede resultaten.
Marthijn  heeft er zichtbaar plezier aan

Marthijn deed het echt super. Zeker voor een schaker met de ambitie om te stoppen. Hij begon geweldig met 3 uit 4. Ook de drie verliespartijen die hij daarna speelde getuigden van grote scherpte. Hij speelde tegen de nummers 1, 2 en 5 van de plaatsingslijst. Zeker tegen Alexander Malfliet en Evi Maris zat er meer in. Lang hield Marthijn hen bij, maar één klein foutje maakte het verschil. Kijk bijvoorbeeld naar de volgende stelling tegen Evi:
Marthijn (wit) aan zet)

Hier is 1. Txf7 genoeg voor een gelijke stelling. In plaats daarvan speelde Marthijn 1. Txb6 en nu is het opeens verloren.
opperste concentratie

Qua weerstandspunten was Marthijn met 6 uit 13 dan ook de beste in zijn groep met evenveel punten. Een plek op de ladder bij de eerste 20 paste beter bij de prestatie die hij leverde dit jaar. Goed spel, de juiste instelling achter het bord, zijn vermogen om tegenstanders in een valstrik te laten lopen en de groei die hij laat zien ten aanzien van het naken van eigen originele plannen, zijn ingrediënten voor een goed vervolg van de schaakcarrière. We hopen Marthijn volgend jaar weer te zien in ons kamp en eigenlijk denk ik dat hij dat ook graag wil.
Ernst in de een na laatste ronde

Als laatste van de campinggasten onze jongste aanwinst Ernst. Ernst heeft talent, inzicht en eigen ideeën. Goede eigenschappen en competenties. Hij kan goed openingen onthouden en begrijpen. Hij mist nog routine in het spelen van toernooien. Dat zorgde voor een te lage score naar mijn gevoel. Hij verdiende meer dan 5 uit 13. Toch een W-We van bijna 1, dus een enorme ratingsprong. Als Ernst alle schroom en onwetendheid van zich afschudt wordt hij een grote voor het noordelijke schaken.

Naast de campinggasten waren er meer schakers van Talententeam Jeugd Schaak Noord aanwezig: Sven, Tijmen, Leandro, Tetske en Remmelt. Sven speelde een goed toernooi. We proberen hem enthousiast te maken om volgend jaar bij ons op de camping te gaan zitten. Ik vermoed dat er nog wat onderhandelingen nodig zijn. Met 5,5 uit 9 en een 15de plek hopen we dat hij net als Jonas, Jan en Daan een keer een prijs voor het Talententeam in de wacht kan slepen.
Sven tegen Pascalle Monteny

de nummer 4 in de C-categorie
Leandro staat dit jaar al op het podium. Hij is een groot Fries talent die dit jaar een hele sprong heeft gemaakt. Op het NK in Rijswijk was dit al te zien. Op het ONJK speelde Leandro in de C-categorie. Hij werd hier maar liefst vierde. Al zijn hoger gerate tegenstanders hadden het moeilijk tegen Leandro.
Leandro op het podium bij de C's
Tijmen deed het ook goed. Hij had geluk dat hij tegen Gerbrich mocht. Ten eerste omdat hem dat altijd een punt oplevert en ten tweede omdat we als leiding naar hem op zoek gingen toen hij een kwartier na aanvang van de ronde er nog steeds niet was. Hij was even de tijd vergeten en zat lekker wat anders te doen. Ook zijn winst tegen Elnathan en verdienstelijke remise tegen Iris Schelleman mogen er zijn. Met 4 uit 9 haalde hij een kleine plusscore.
Tijmen

Broer Remmelt haalde slechts één punt. Er zat zeker meer in. Zo zag ik een partij waarbij hij met een toren tegen drie pionnen speelde. Meestal genoef voor winst, nu leek zijn tegenstander remise te kunnen houden. Remmelt wil echter altijd meer en verloor daardoor. Remmelt doet het goed in de groep, ik merk dat Lindert en Rowin graag met hem praten. Volgend jaar gewoon een puntje scoren.
Remmelt scoorde 1 uit 9

Tetske is ook een echte liefhebster van het spelletje. Tegen Lindert stond ze erg goed, maar miste ze de winst. Met een remise tegen een Duitser en tegen Mark Warnaar haalde ze een TPR van 1049. 2,5 uit 9 is goed voor haar.
de leukste partij van het toernooi:
Tetske tegen Lindert

Slechts één echte prijswinnaar uit het noorden: Marlinde werd dameskampioen bij de B's en heeft zich daarmee geplaatst voor het NK A dames. Het hele toernooi speelde ze bovenin mee, dus het is meer dan verdiend.
geconcentreerd: dameskampioen Marlinde

Tenslotte wil ik Noël Koene van Hoogeveen nog noemen. Hij verbijsterde iedereen met een podiumplek door zijn score van 9 uit 13. Goede gedaan, Noël!
Noël rechts met zijn prijs
Al met al een heel geslaagd toernooi. De camping, het plezier en vaak ook de resultaten. De organisatie deed het dit jaar uitstekend. De zwemmuntjes waren super. Het allermooiste vond ik echter het gratis fruit dat werd uitgedeeld. Daar kan men het nodige van leren bij andere toernooien. Ik wil de organisatoren dan ook heel erg bedanken voor de onvergetelijke ervaring dit jaar.
de A-groep bij de prijsuitreiking

Geen opmerkingen: