Landelijke Jeugdclub Competitie: Haren neemt de koppositie over van het Talententeam 1
De foto's bij dit artikel zijn van Harry Gielen
Gisteren werden de vierde en vijfde ronde van de JCC gespeeld. De resultaten waren wisselend. Ons eerste team verloor twee keer verrassend, terwijl team twee juist twee keer won: één keer gewoon en één keer reglementair. Reglementair omdat Minerva dit keer vanwege toetsweken geen team kon afvaardigen. Gevolg is een lichte vorm van competitievervalsing. Zo steeg ons tweede team naar de vierde plaats. Belangrijker nog: Haren nam de koppositie over omdat ze voor de tweede keer deze competitie een reglementaire 4-0 kregen.
Team 3 had het in ronde 4 moeilijk, maar speelde knap gelijk in de 5de ronde tegen Hoogland.
De stand is nu:
1. Haren 8 -15
2. Almere 8-14
3. Talantenteam JSN 1 6-12,5
4. Talantenteam JSN 2 5-10
5. BSG 4-8,5
6. Hoogland 4-8
7. Minerva 3-7
8. Talantenteam JSN 3 2-5
Voor team 2 betekende de afzegging van Minerva dat enkele jeugdschakers het opeens wel erg jammer vonden dat ze niet meededen aan het Waling Dijkstra toernooi in Leeuwarden. In een kort tijdsbestek werd besloten om Jan Bosma vrij te geven om deel te nemen aan het toernooi. Johnny Albadeen wilde hem wel vervangen.
Deze jeugdschaker uit een echte schaakfamilie maakt sinds kort zijn opwachting in het noorden van Nederland. En hij viel meteen goed in. In een prachtige partij toverde hij een geslaagde koningsaanval op de zwarte velden rondom de zwarte koning op het bord. Het was meteen 1-0 voor team 2 tegen Hoogland.
Tijmen Hofstra had het ondertussen moeilijk tegen de sterkste speler van de tegenstanders. Hij probeerde rustig te spelen, maar verloor desalniettemin al snel een stuk. Tussenstand 1-1. Het hing hierna af van Sven en Christian.
De eerste die wist te winnen was Sven.
Vanuit een dame-pion opening ontwikkelde hij de nodige druk op de damevleugel. Met een paar tactische spitsvondigheden wist hij een pion op f7 te krijgen, een toren op b7 en na het omspelen van de loper naar de diagonaal c5-f8 was het mat.
Christian speelde ook een puike partij. Een soort ruilvariant van het Frans, waarbij hij veel varianten uitrekende. Nadat hij in de opening eenvoudig gelijk spel wist te krijgen met zwart, volgde het langzaam goed neerzetten van zijn stukken om de beslissende aanval met f7-f5 op de koningsvleugel te starten. Toen hij een klein foutje maakte bleek zijn stelling zo goed dat de tegenstander niet door had dat Cristian een fout had gemaakt. In tijdnood wist Christian definitief door te drukken en zo stond er een goede 3-1 overwinning op het scorebord.
Twee overwinningen voor het tweede team en het stijgt van plek 8 naar plek 4!
Het derde team had het moeilijker zaterdag. Eerst moesten ze tegen het heel sterke Almere. Op sommige borden ging het al snel mis. Robin Gibcus had niet door dat er een valstrik in de opening zat en verloor al snel een dame. Eigenlijk jammer, want zo werd het nooit echt een partij.
Ook Oscar kreeg het steeds moeilijker. Hij verloor ongeveer tegelijkertijd met Thijmen. Alleen Robin Bruins probeerde het nog lang, maar in de Caro Kann was er iets fout gegaan, waardoor hij op d7 materiaal moest inleveren. Een stevig 4-0 verlies voor het team.
In de tweede wedstrijd van de dag ging het beter met het derde team. Thijmen Nawijn moest weer tegen een topper, Tim Grutter, de borden 2 t/m 4 konden echter tegen mindere jeugdschakers wel proberen punten te scoren. De prognose van de einduitslag wisselde voortdurend. Zo leek Thijmen in het begin toch een redelijk initiatief te hebben. Hij durfde echter niet goed door te zetten en langzaam verhoogde Tim de druk op pion b2. Robin Gibcus stond al snel na de opening gelijk, vergiste zich echter op de d-lijn, waardoor hij pion g7 verloor en met een pion minder een toreneindspel moest gaan verdedigen. Robin Bruins kwam wel een pion voor. Hij besloot alleen om niet één partij te winnen, maar een stuk of drie in één partij. De vrije b-pion ging weer verloren, daarna won hij met goed spel een stuk, gaf het weer terug om tenslotte bekwaam af te ruilen naar een gewonnen toreneindspel. Oscar leek het in het begin moeilijk te krijgen. Hij won echter opeens een kwaliteit en kon de damevleugel opruimen. Daarbij nam hij helaas net één pion te veel mee waardoor wit met eeuwig schaak kon ontsnappen.
Robin Gibcus oefent momenteel veel met toreneindspelen en dat betaalde zich uit. Hij kreeg één kans om te vereenvoudigen naar een gelijke stelling en greep die meteen. Een knap gehouden eindspel en een verdiende remise. Thijmen verloor ondertussen.
Topscorer Robin Bruins wist de 2-2 op het scorebord te zetten. Gesteund door ouders en vriendin was hij helemaal in zijn element. Knap gedaan, Robin.
Het eerste team had een tegenvallende zaterdag. Gerbrich en Femke zitten in hun examenjaar en hebben het druk met leren, oriëntatie op de vervolgstudie en extra activiteiten zoals een studiereis naar Engeland. Ze spelen daardoor minder sprankelend en als een tegenstander ze agressief aanpakt, krijgen ze het moeilijk. Bij beide ronden gebeurde dit afgelopen zaterdag. In de eerste ronde stond Gerbrich uitstekend, maar speelde te optimistisch haar h-pion naar voren. De h-pion werd daardoor een zwakte in plaats van een sterkte en in het toreneindspel ging Gerbrich kopje onder. In de tweede partij van de dag blunderde ze vlak na de opening. Ze speelde c6-c5 om de stelling open te breken maar was even vergeten dat ze nog niet gerokeerd had. De pion en de geruïneerde stelling was niet meer te compenseren.
Femke werd in de eerste ronde weggedrukt. Na de opening had ze een opleving en speelde enkele goede actieve zetten, maar toen ze met een witveldige loper in haar eigen keten terechtkwam was het afgelopen. Veld f6 en d6 waren te zwak. In de tweede ronde offerde ze een pion voor actief stukkenspel. Het leek lang gelijk doordat ze voldoende compensatie had. Zwart wist echter veel stukken te ruilen en daardoor werd de pion minder steeds voelbaarder. Wel enkele goede zetten in het eindspel, niet voldoende om het verlies te voorkomen.
Dat betekende dat Daan en Jonas vol aan de bak moesten. In de eerste partij van de dag speelde Jonas voorbeeldig. Klein voordeeltje op de damevleugel uitbuiten, ontwikkelingsvoorsprong omzetten in betere pionnenstructuur, pion omsingelen en vervolgens winnen, stukken tegenstander mogen niet actief worden en druk verhogen. Een mooie technische overwinning.
Daan had het in deze ronde moeilijker. Het leek alsof hij beter stond, maar uiteindelijk ging hij met een pion minder het eindspel in. Daan stuurde een uitgebreide analyse en ik kan niet anders concluderen dan dat zijn tegenstander het middenspel buitengewoon knap speelde. Eigenlijk speelde Daan bijna altijd de beste zet, maar zijn tegenstander wist het voordeel van een aan de rand staand paard knap te benutten om voordeel te houden. Na een geforceerde variant wist zijn tegenstander de pion extra te bemachtigen. In het eindspel bleef Daan echter erg scherp en diepzinnig te spelen. Zijn tegenstander bood Daan in de mindere stand de mogelijkheid om remise te claimen met drie keer dezelfde stelling. In het belang van het team ging Daan echter door. Een moedig besluit, maar Daan kwam wel steeds verder in de problemen. Hij offerde een tweede pion en wist door een magische truc toch nog remise te bereiken. Hierdoor verloor het team met 1,5-2,5.
Tegen Almere kregen Daan en Jonas te weinig.
Jonas won een pion in de opening en hij leek hierdoor te winnen. Opeens, ik heb niet meegekregen waar, ging het echter mis en kwamen de zwarte stukken de witte stelling via de b-, c- en d-lijn binnen. Jonas moest alle zeilen bijzetten om niet meteen te verliezen. Hij stabiliseerde zijn stelling, wist de a-pion, die hij ondertussen achter stond, terug te winnen. Maar de muziek was uit de stelling. Met 3 pionnen elk op de koningsvleugel een paard en een loper, was remise onvermijdelijk. Hij speelde nog een tijdje door, omdat Daan ondertussen een geniaal offer had gespeeld dat direct leek te winnen.
In deze stelling speelde Daan het spectaculaire 41... Txh2!! Het is een winnend offer, maar Daan verliest in hevige tijdnood de rode draad: 42. Kxh2 (42. Pxc4 Dh4 43. Kf1 is beter, maar nog steeds gewonnen voor zwart) 42... Dh4+ 43. Kg1 Pxe4! 44. Dc2 (44. Dxc4 Lc5+ 45. Dxc5 Pxc5 is een alternatief) 44... Lc5+ 45. Kf1 Pg3+ 46. Ke1 en nu is het moeilijk te zien, maar 46... Le3 leidt in alle varianten tot mat. Veel makkelijker te vinden voor ons mensen is 46... Dh1+ 47. Kd2 Lb4+ 48. Dc3 Lxc3+ 49. Kxc3 Dh6 met een gewonnen stelling. Daan speelt echter 46... Pf5+ 47. Kd2 Le3+ 48. Kc3 Ld4+ 49. Kd2 Pe3. Nog steeds gewonnen, maar veel moeilijker om met zo weinig tijd te spelen. Er volgt nog 50. De4 Df2+ 51. Le2 c3+ 52. Kd3 cxb2 53. Th1 en nu staat zwart nog steeds gewonnen na het verrassende 53... Dh4. Zwart speelde echter 53... b1D+ 54. Txb1 Pxd5 55. Df5+ Ke8? (55... Kg7 is nog remise door eeuwig schaak) 56. Lh5+ en zwart gaf op. Daan had na zo'n mooie partij zeker meer dan een nul verdiend. In tijdnood bleek het te moeilijk voor zwart, speelde wit de beste verdedigingszetten en won daardoor.
Voor Jonas restte toen niet meer dan de remise aan te nemen en toen Femke ook geen mogelijkheden meer had stond de ietwat geflatteerde 0,5-3,5 eindstand op het bord.
De JCC blijkt een prachtig podium voor de sterkere jeugd in Noord Nederland. Het voordeel van de promotieklasse is dat de reisafstanden meevallen (geen kilometers naar Rosmalen). En de competitie is sterk genoeg om het interessant te blijven vinden. We wachten de evaluatie af en gaan dan kijken of we volgend jaar weer mee gaan doen aan dit succes.
Op 9 december is de laatste ronde in de Maasstee in Assen. Deze plek is gekozen ter ere van Jeugd Schaak Noord die het NK dit jaar weer in Assen gaat organiseren. Komt allen op 9 december kijken in de Maasstee. Ook de bekerwedstrijd Spassky's tegen Zevenaar wordt er op dat moment gespeeld.
Gisteren werden de vierde en vijfde ronde van de JCC gespeeld. De resultaten waren wisselend. Ons eerste team verloor twee keer verrassend, terwijl team twee juist twee keer won: één keer gewoon en één keer reglementair. Reglementair omdat Minerva dit keer vanwege toetsweken geen team kon afvaardigen. Gevolg is een lichte vorm van competitievervalsing. Zo steeg ons tweede team naar de vierde plaats. Belangrijker nog: Haren nam de koppositie over omdat ze voor de tweede keer deze competitie een reglementaire 4-0 kregen.
een prachtige foto van Harry |
Team 3 had het in ronde 4 moeilijk, maar speelde knap gelijk in de 5de ronde tegen Hoogland.
De stand is nu:
1. Haren 8 -15
2. Almere 8-14
3. Talantenteam JSN 1 6-12,5
4. Talantenteam JSN 2 5-10
5. BSG 4-8,5
6. Hoogland 4-8
7. Minerva 3-7
8. Talantenteam JSN 3 2-5
Voor team 2 betekende de afzegging van Minerva dat enkele jeugdschakers het opeens wel erg jammer vonden dat ze niet meededen aan het Waling Dijkstra toernooi in Leeuwarden. In een kort tijdsbestek werd besloten om Jan Bosma vrij te geven om deel te nemen aan het toernooi. Johnny Albadeen wilde hem wel vervangen.
Johnny Albadeen |
Tijmen Hofstra rechts |
De eerste die wist te winnen was Sven.
Sven tijdens zijn partij |
Christian speelde ook een puike partij. Een soort ruilvariant van het Frans, waarbij hij veel varianten uitrekende. Nadat hij in de opening eenvoudig gelijk spel wist te krijgen met zwart, volgde het langzaam goed neerzetten van zijn stukken om de beslissende aanval met f7-f5 op de koningsvleugel te starten. Toen hij een klein foutje maakte bleek zijn stelling zo goed dat de tegenstander niet door had dat Cristian een fout had gemaakt. In tijdnood wist Christian definitief door te drukken en zo stond er een goede 3-1 overwinning op het scorebord.
de geconcentreerde Christian |
Thijmen aan bord 1 tegen Almere |
de opening van Robin mislukte |
In de tweede wedstrijd van de dag ging het beter met het derde team. Thijmen Nawijn moest weer tegen een topper, Tim Grutter, de borden 2 t/m 4 konden echter tegen mindere jeugdschakers wel proberen punten te scoren. De prognose van de einduitslag wisselde voortdurend. Zo leek Thijmen in het begin toch een redelijk initiatief te hebben. Hij durfde echter niet goed door te zetten en langzaam verhoogde Tim de druk op pion b2. Robin Gibcus stond al snel na de opening gelijk, vergiste zich echter op de d-lijn, waardoor hij pion g7 verloor en met een pion minder een toreneindspel moest gaan verdedigen. Robin Bruins kwam wel een pion voor. Hij besloot alleen om niet één partij te winnen, maar een stuk of drie in één partij. De vrije b-pion ging weer verloren, daarna won hij met goed spel een stuk, gaf het weer terug om tenslotte bekwaam af te ruilen naar een gewonnen toreneindspel. Oscar leek het in het begin moeilijk te krijgen. Hij won echter opeens een kwaliteit en kon de damevleugel opruimen. Daarbij nam hij helaas net één pion te veel mee waardoor wit met eeuwig schaak kon ontsnappen.
Oscar speelde een uitstekende partij en had een overwinning verdiend |
Robin Gibcus oefent momenteel veel met toreneindspelen en dat betaalde zich uit. Hij kreeg één kans om te vereenvoudigen naar een gelijke stelling en greep die meteen. Een knap gehouden eindspel en een verdiende remise. Thijmen verloor ondertussen.
Thijmen stond goed na de opening |
Robin: belangrijk voor het team |
Het eerste team had een tegenvallende zaterdag. Gerbrich en Femke zitten in hun examenjaar en hebben het druk met leren, oriëntatie op de vervolgstudie en extra activiteiten zoals een studiereis naar Engeland. Ze spelen daardoor minder sprankelend en als een tegenstander ze agressief aanpakt, krijgen ze het moeilijk. Bij beide ronden gebeurde dit afgelopen zaterdag. In de eerste ronde stond Gerbrich uitstekend, maar speelde te optimistisch haar h-pion naar voren. De h-pion werd daardoor een zwakte in plaats van een sterkte en in het toreneindspel ging Gerbrich kopje onder. In de tweede partij van de dag blunderde ze vlak na de opening. Ze speelde c6-c5 om de stelling open te breken maar was even vergeten dat ze nog niet gerokeerd had. De pion en de geruïneerde stelling was niet meer te compenseren.
Gerbrich speelde twee ongelukkige partijen |
Femke kon ondanks taaie tegenstand verlies niet voorkomen |
Dat betekende dat Daan en Jonas vol aan de bak moesten. In de eerste partij van de dag speelde Jonas voorbeeldig. Klein voordeeltje op de damevleugel uitbuiten, ontwikkelingsvoorsprong omzetten in betere pionnenstructuur, pion omsingelen en vervolgens winnen, stukken tegenstander mogen niet actief worden en druk verhogen. Een mooie technische overwinning.
Daan verdedigde erg goed |
Femke, Daan en Jonas proberen een gelijk spel af te dwingen De voorzitter kijkt toe |
Tegen Almere kregen Daan en Jonas te weinig.
Jonas in de tweede partij |
Jeroen van der Berg- Daan Noordenbos (aan zet) |
In deze stelling speelde Daan het spectaculaire 41... Txh2!! Het is een winnend offer, maar Daan verliest in hevige tijdnood de rode draad: 42. Kxh2 (42. Pxc4 Dh4 43. Kf1 is beter, maar nog steeds gewonnen voor zwart) 42... Dh4+ 43. Kg1 Pxe4! 44. Dc2 (44. Dxc4 Lc5+ 45. Dxc5 Pxc5 is een alternatief) 44... Lc5+ 45. Kf1 Pg3+ 46. Ke1 en nu is het moeilijk te zien, maar 46... Le3 leidt in alle varianten tot mat. Veel makkelijker te vinden voor ons mensen is 46... Dh1+ 47. Kd2 Lb4+ 48. Dc3 Lxc3+ 49. Kxc3 Dh6 met een gewonnen stelling. Daan speelt echter 46... Pf5+ 47. Kd2 Le3+ 48. Kc3 Ld4+ 49. Kd2 Pe3. Nog steeds gewonnen, maar veel moeilijker om met zo weinig tijd te spelen. Er volgt nog 50. De4 Df2+ 51. Le2 c3+ 52. Kd3 cxb2 53. Th1 en nu staat zwart nog steeds gewonnen na het verrassende 53... Dh4. Zwart speelde echter 53... b1D+ 54. Txb1 Pxd5 55. Df5+ Ke8? (55... Kg7 is nog remise door eeuwig schaak) 56. Lh5+ en zwart gaf op. Daan had na zo'n mooie partij zeker meer dan een nul verdiend. In tijdnood bleek het te moeilijk voor zwart, speelde wit de beste verdedigingszetten en won daardoor.
Voor Jonas restte toen niet meer dan de remise aan te nemen en toen Femke ook geen mogelijkheden meer had stond de ietwat geflatteerde 0,5-3,5 eindstand op het bord.
Jonas is topscorer van onze teams |
De JCC blijkt een prachtig podium voor de sterkere jeugd in Noord Nederland. Het voordeel van de promotieklasse is dat de reisafstanden meevallen (geen kilometers naar Rosmalen). En de competitie is sterk genoeg om het interessant te blijven vinden. We wachten de evaluatie af en gaan dan kijken of we volgend jaar weer mee gaan doen aan dit succes.
Op 9 december is de laatste ronde in de Maasstee in Assen. Deze plek is gekozen ter ere van Jeugd Schaak Noord die het NK dit jaar weer in Assen gaat organiseren. Komt allen op 9 december kijken in de Maasstee. Ook de bekerwedstrijd Spassky's tegen Zevenaar wordt er op dat moment gespeeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten